03 Αυγούστου 2024

Ψέματα, προκατάληψη και μίσος για την Αλγερινή μποξέρ Ιμάν Καλίφ


Σε φιέστα μίσους και «πολιτισμικό πόλεμο» εξελίχθηκε η υπόθεση της 25χρονης Αλγερινής μποξέρ Ιμάν Καλίφ, με αφορμή τον αγώνα της εναντίον μιας Ιταλίδας αθλήτριας. Η Άντζελα Καρίνι εγκατέλειψε τον αγώνα αφού δέχτηκε μια γροθιά στη μύτη, αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στην Αλγερινή, έβαλε τα κλάματα και δήλωσε ότι «ποτέ δεν με έχουν χτυπήσει τόσο δυνατά» και πως «αυτό είναι άδικο!».

Το περιστατικό πήρε τεράστιες διαστάσεις, τα ΜΜΕ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την Αλγερινή ως «άνδρα» που κλέβει τη θέση των γυναικών στα σπορ και για «γυναικεία κακοποίηση» εξαιτίας της… woke ατζέντας. Την πέτρα του αναθέματος σήκωσαν πρώτοι διάσημοι όπως ο Ίλον Μασκ, η Τζ. Κ. Ρόοουλινγκ αλλά και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ που έσπευσε να ποστάρει μια φωτογραφία του αγώνα, με το σχόλιο ότι θα «απαγορεύσει τη συμμετοχή των ανδρών σε γυναικεία αθλήματα». Λάδι στη φωτιά έριξε η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι που δήλωσε πως «οι αθλητές που έχουν ανδρικά γενετικά χαρακτηριστικά δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών. Και όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να μπορούν να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».   «Ντροπή στους γραφειοκράτες που επέτρεψαν έναν αγώνα που προσφανώς δεν ήταν επί ίσοις όροις έγραψε ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι.

Για την Κελίφ έγιναν χιλιάδες σχόλια για την εμφάνισή της, με υποτιμητικά σχόλια ότι δήθεν είναι άντρας ή ότι είναι τρανς και στη συνέχεια ότι έχει «ανδρικά χρωμοσώματα» και για αυτό αποκλείστηκε πέρσι από το παγκόσμιο πρωτάθλημα μποξ. 

Η ΔΟΕ με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για παραπλανητικές πληροφορίες για δύο αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας εδώ και πολλά χρόνια στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, International Boxing Association (IBA) Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τουρνουά εγκεκριμένα από την IBA. Όπως σημειώνει οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΙΒΑ παραδέχθηκε ότι δεν έγινε καμία έρευνα για χρωμοσώματα ή για αυξημένη τεστοστερόνη, ενώ ποτέ δεν αμφισβήτησε το φύλο τους. Εξάλλου η αναγνώριση της IBA αποσύρθηκε από τη ΔΟΕ το 2023

Η Καλίφ μέχρι σήμερα είχε δώσει 50 αγώνες ερασιτεχνικού μποξ  και έχει χάσει τους εννιά. Γεννήθηκε γυναίκα με γυναικεία γενεετικά χαρακτηριτικά και μεγάλωσε σε μια συντηρητική χώρα που η ομοφυλοφιλία και η φυλομετάβαση διώκονται ποινικώς και δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι πάσχει από κάποια ορμονική διαταραχή.  Ακόμα ωστόσο και αν αποδειχτεί ότι υπάρχει «χρωμοσωμική ανωμαλία» το διαδικτυακό «κυνήγι μαγισσών», τα fake news και η διαπόμπευση γυναικών που τα χαρακτηριστικά τους είναι διαφορετικά από τα κυρίαρχα πρότυπα είναι πολύ πιο ανησυχητικά φαινόμενα από τη συμμετοχή δύο γυναικών σε αγώνες.

«Ποια είμαι εγώ να την κρίνω;» 

Μετά την πρωτοφανή διάσταση που πήρε η υπόθεση η Ιταλίδα αθλήτρια Άντζελα Κορίνι που έγινε σημαία της αλτ ράιτ στο όνομα της υπεράσπισης δήθεν των δικαιωμάτων των «κανονικών γυναικών»  επιχείρησε να ανασκευάσει μερικώς τις εντυπώσεις.  «Δεν είναι δίκαιο να αποκλείομαι από μία Ολυμπιάδα που ήταν η δική μου Ολυμπιάδα (…). Αλλά δεν μπορώ να κρίνω την Ιμάνι. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε τίποτα για την αντίπαλό μου πέρα από το εξής: Δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. Είναι μία γυναίκα που είναι εκεί για τους Αγώνες, όπως εγώ. Ποια είμαι εγώ για να την κρίνω;»

Γιατί δεν τη χαιρέτησε, λοιπόν, ως είθισται; «Έκανα ένα λάθος», είπε. «Κατέβηκα από το ρινγκ έξαλλη. Ποτέ δεν έχω ολοκληρώσει αγώνα χωρίς να χαιρετήσω τον αντίπαλό μου. Ζητώ συγγνώμη από την Ιμάν που δεν τη χαιρέτησα».

ΠΗΓΗ

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Ο καθηγητής Παπανικολάου καταρρίπτει τα όσα λέγονται για την Ιμάνι Κελίφ

Η Καρίνι ζήτησε συγγνώμη από την Κελίφ: «Ήταν λάθος μου – Είναι μια γυναίκα όπως και εγώ»

Πόσο άσχετοι θα νιώσετε αν μάθετε πως η Ιμάν Κελίφ είναι γυναίκα;

Η φύση δεν… προέβλεψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Τα παιχνίδια των χρωμοσωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου