14 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΗΕ: Ζητείται εντονότερη πίεση στο Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ενώ συνεχίζεται από το Ισραήλ η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού

AP Photo/Seth Wenig

Ο Γκουτέρες ζητά παρέμβαση ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν εντονότερη πίεση στο Ισραήλ.

Καθώς επιδεινώνεται καθημερινά το δράμα των αμάχων στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας τις να δράσουν αποτελεσματικά. 

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Γκουτέρες δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν εντονότερη πίεση στο Ισραήλ, προκειμένου να τερματίσει ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Αν και σημείωσε ότι ο ίδιος είναι καλός γνώστης της αμερικανικής πολιτικής ώστε να ξέρει ότι «αυτό δεν θα συμβεί», εντούτοις υπογράμμισε τη σημασία «να συνεχίσουμε να πιέζουμε τις ΗΠΑ» και παράλληλα «να καταστήσουμε σαφές ότι η λύση των δύο κρατών δεν πρέπει να υπονομευτεί».

Σύμφωνα με τον Tamer Qarmout, καθηγητή στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, το μήνυμα που μετέφερε ο Γκουτέρες στις ΗΠΑ είναι ότι θα πρέπει να παρέμβουν. Σύμφωνα με τον Qarmout, ο Γκουτέρες απευθύνεται στις ΗΠΑ ως «τη μόνη υπερδύναμη που επιτρέπει στο Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο μέσω της χρηματοδότησης όπλων και της παροχής διπλωματικής προστασίας». Όπως τονίζει ο Qarmout, ο επικεφαλής του ΟΗΕ «το λέει δυνατά και ξεκάθαρα: οι ΗΠΑ πρέπει να παρέμβουν... Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε να συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό αυτός ο πόλεμος».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ περιορίζονται σε γενικόλογες παραινέσεις και συστάσεις προς το Ισραήλ, ακόμα και σε θέματα που προκαλούν διεθνή κατακραυγή, όπως η πρόσφατη δολοφονία της Αμερικανοτουρκάλας ακτιβίστριας Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Όχθη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παρ' όλο που δήλωσε «σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος» για τον θάνατο της Εϊγκί, ζήτησε απλώς από το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα» ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους περιστατικά, ενώ δεν είπε κουβέντα για τυχόν σύσταση ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που θα καταρτίσει έκθεση για την υπόθεση.

Οι παραδοχές του Γκουτέρες

Στη συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και ο διεθνής Οργανισμός δεν έχουν τη «δύναμη» να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα. 

«Έχουμε μια φωνή, και αυτή η φωνή ήταν δυνατή και καθαρή εξαρχής, λέγοντας ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Τα δεινά του παλαιστινιακού λαού πρέπει να σταματήσουν και να αναγνωριστεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού».

Παραδέχθηκε επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέτυχε συστηματικά» να βάλει τέλος «στις πιο δραματικές συγκρούσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα: Σουδάν, Γάζα, Ουκρανία». Δικαιολόγησε πάντως το παραπάνω γεγονός, λέγοντας ότι «το γεωπολιτικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων έχει δημιουργήσει μια κατάσταση, έτσι ώστε οποιαδήποτε χώρα ή οποιοδήποτε κίνημα οπουδήποτε στον κόσμο αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, γιατί δεν θα υπάρξει τιμωρία».

Η δύσκολη θέση του Γκουτέρες

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ.Γ. και ο Οργανισμός βρίσκονται σαφώς σε δύσκολη θέση, όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μια νηοπομπή του ΟΗΕ που έφερε ξεκάθαρα τα διακριτικά του Οργανισμού, έγινε στόχος του ισραηλινού στρατού. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν πολλές φορές κατά του οχήματος, όμως ευτυχώς, κανείς δεν σκοτώθηκε. Και αυτήν την εβδομάδα, άλλο ένα κομβόι των Ηνωμένων Εθνών έγινε ξανά στόχος στη Γάζα. 

Επίσης, ο Αντόνιο Γκουτέρες φέρεται σοκαρισμένος και εξοργισμένος από την τελευταία ισραηλινή επίθεση σε (ακόμα ένα) σχολείο της UNRWA που μετατράπηκε σε καταφύγιο.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός του προσωπικού της UNRWA που σκοτώθηκε στη Γάζα λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέρχεται πλέον σε 220, καθιστώντας τη σύγκρουση αυτή, ως την πλέον θανατηφόρα στην ιστορία για το προσωπικό του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ

***

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 

Φωτο αρχείου
Πηγή: Associated Press

Πάνω από 40 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα - Στο στόχαστρο του Ισραήλ ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου