26 Σεπτεμβρίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Global» από τα γεννοφάσκια τουια - Άρθρο του Δημήτρη Ψαρρά για τη βράβευση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με την Τζόρτζια Μελόνι στη Νέα Υόρκη από την αμερικανική οργάνωση Atlantic Council

Mitsotakis-Meloni-2
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Global» από τα γεννοφάσκια του

Η βράβευση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με την Τζόρτζια Μελόνι

 

του Δημήτρη Ψαρρά 

 

Η βράβευση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με την Τζόρτζια Μελόνι στη Νέα Υόρκη από την αμερικανική οργάνωση Atlantic Council ασφαλώς θεωρήθηκε από τον ίδιο και από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της «Λίστας Πέτσα» ως μια απλή επικύρωση της σπουδαίας του δράσης στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτά εξάλλου είπε γι’ αυτόν ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer, ενώ παρόμοια είπε για τη Μελόνι ο Έλον Μασκ της SpaceX και της Tesla. Στην τελετή παραβρέθηκαν από την Ελλάδα ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (τσιμέντα Τιτάν), ο Χρήστος Κοπελούζος (του ομώνυμου ομίλου), ο Θεόδωρος Κυριακού (ANT1) και ο Συμεών Τσομώκος (Οικονομικό Forum Δελφών).

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε να βραβευτεί μαζί με την κα. Μελόνι. Στη λιγόλογη ομιλία του πρόλαβε να την αποκαλέσει «καλή του φίλη» και να αντιγράψει τα δικά της λόγια:

«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω εδώ τα λόγια της καλής μου φίλης, Τζόρτζια Μελόνι, ότι μπορεί κανείς να είναι πραγματικός πατριώτης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ισχυρή άμυνα και προστατεύοντας ταυτόχρονα τα σύνορα, αλλά, επίσης, μπορεί να είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, εστιάζοντας στην παροχή δημόσιων αγαθών υψηλής ποιότητας αλλά και τη μείωση των ανισοτήτων».

Μ’ άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε σε κάποια ευγενική αναφορά, αλλά δήλωσε ομοϊδεάτης της Μελόνι.

Κα βέβαια, τόσο καλά λόγια δεν είπε για τη Μελόνι ούτε ο Έλον Μασκ, ο οποίος είχε αναλάβει να την παρουσιάσει και πριν από λίγες μέρες τον είδαμε να παίρνει «συνέντευξη»-ύμνο από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το «βραβείο» που πήραν Μητσοτάκης και Μελόνι (και μαζί τους ο Νάνα Άντο Ντάνκουα Ακούφο-Άντο, πρόεδρος της Γκάνα και η Μίκι Λι από την Κορέα, αντιπρόεδρος της CJ Group) ονομάζεται “Global Citizen”. Η οργάνωση Atlantic Council είναι στενά δεμένη με το βαθύ κράτος στις ΗΠΑ. Πέρσι στη θέση των Μητσοτάκη-Μελόνι ήταν ο Ζελένσκι και ο Σολτς, οι οποίοι φέτος αναδεικνύουν τις αρετές για τις οποίες βραβεύτηκαν.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από τα νεανικά του χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να προσελκύει τα διεθνή βραβεία με τον προσδιορισμό «Global». Στο προσωπικό του βιογραφικό που έχει αναρτήσει στον επίσημο ιστότοπο του πρωθυπουργού της Ελλάδας διαβάζουμε: 

«Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”».

Ώστε προτού ακόμα εκδηλωθεί δημόσια η πρόθεσή του να πολιτευτεί, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγορευόταν «Παγκόσμιος ηγέτης για το αύριο» από τη Μέκκα του διεθνούς νεοφιλελευθερισμού. Και μπορεί ο ίδιος σε μεταγενέστερο χρόνο να αποκρούει την ιδιότητα του «νεοφιλελεύθερου», αποδίδοντάς της τον χαρακτηρισμό του «παρωχημένου», ωστόσο η διάκριση αυτή, την οποία επικαλείται μέχρι σήμερα, είναι ασφαλώς εξαιρετικά αποκαλυπτική. Το World Economic Forum, σύμφωνα με έκθεση που έχει συνταχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι 

«ένας οργανισμός που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, ΜΚΟ και πολιτικούς ηγέτες να συναντηθούν και να συζητήσουν πιθανές λύσεις σε βασικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Για τους επικριτές του, το Φόρουμ, και συγκεκριμένα οι ετήσιες συνεδριάσεις του, δεν είναι παρά ένας αδιαφανής χώρος για πολιτικούς ιθύνοντες και μεγαλοεπιχειρηματίες να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να λογοδοτούν στο εκλογικό σώμα ή στους μετόχους τους».

Ειδικά οι νέοι που χρίζονται «Global Leaders for Tomorrow» και από το 2004 «Young Global Leaders» είναι, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Φόρουμ,

«μια δυναμική κοινότητα εξαιρετικών ανθρώπων με όραμα, θάρρος και επιρροή να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές στον κόσμο», που περιλαμβάνει «περισσότερα από 1.400 μέλη από 120 εθνικότητες» και, «σε ευθυγράμμιση με την αποστολή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, επιδιώκει να προωθήσει τη συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα προς το παγκόσμιο δημόσιο συμφέρον».    

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν δηλαδή εξαρχής αυτό που βλέπουμε σήμερα. Ένα «Global» δημιούργημα, ένας ηγέτης δηλαδή κατασκευασμένος, χρήσιμος για τους μηχανισμούς αυτούς που τον βραβεύουν από το 2003 μέχρι σήμερα. Ένας πολιτικός που διαθέτει τα χαρακτηριστικά του Ζελένσκι και της Μελόνι. Το ενδιαφέρον μ’ αυτές τις περιπτώσεις κατασκευασμένων ηγετών είναι ότι αποκτούν τα χαρακτηριστικά μιας φουσκωτής κούκλας. Και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά ανασφαλείς. Φοβούνται ότι κινδυνεύουν να σκάσουν. Και όταν εκδηλωθεί δίπλα τους κάποια -έστω και μικρή- αμφισβήτηση στο πρόσωπό τους είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου