28 Σεπτεμβρίου 2024

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ): Για τον θάνατο μετανάστη στο αστυνομικό τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα

 

Θάνατος μετανάστη στο αστυνομικό τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2024

Μόλις λίγες ώρες μετά από τη δημόσια συζήτηση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) με αφορμή τη μελέτη για την Αστυνομική Βία και Αυθαιρεσία, τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με την αποτροπιαστική εικόνα του Μοχάμεντ Καμράν από το Πακιστάν, νεκρού ήδη από τις 21.9.2024, στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα με εμφανέστατα σημάδια άγριας κακοποίησης στο σώμα του.

Η ΕλΕΔΑ αδυνατεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τέτοιες εικόνες καταφανούς απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής εκφράζουν το επίπεδο σεβασμού που απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα από την ΕΛΑΣ και την κατάσταση που επικρατεί πραγματικά στα αστυνομικά κρατητήρια. Είμαστε αναγκασμένοι και αναγκασμένες να επισημάνουμε ότι, ήδη από τα όσα περιέχονται στην πρώτη σχετική επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα ερωτηματικά που εγείρονται δημιουργούν την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη τραγική υπόθεση συγκεντρώνει, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, πλειάδα χαρακτηριστικών συστηματικών ανομικών πρακτικών που υπογραμμίζονται στην έκθεση που παρουσιάσαμε: ασαφώς αιτιολογημένες επανειλημμένες κρατήσεις, άρνηση πρόσβασης σε νομική συνδρομή, διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από την ίδια την υπηρεσία στελέχη της οποίας ενέχονται ενδεχομένως στην υπόθεση, κ.λπ.

Επισημαίνουμε λοιπόν ότι απώλεια ζωής προσώπου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας δημιουργεί αυξημένη υποχρέωση για την αναζήτηση της αλήθειας και αντιστρέφει το βάρος απόδειξης το οποίο πλέον φέρουν οι αρχές. Αυτή την υποχρέωση επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αυτή την υποχρέωση υποδεικνύει σταθερά ο Συνήγορος του Πολίτη, την ίδια υποχρέωση γεννά η κοινή λογική σε μια Δημοκρατία. Με δεδομένο ότι η αναζήτηση των ποινικών ευθυνών ανήκει στις δικαστικές αρχές, η ΕΛΑΣ πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητάς τους. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα ανακτήσει την αξιοπιστία που έχει απωλέσει, θα αποφύγει την οριστική διάρρηξη των δεσμών της με τη κοινωνία και θα υπενθυμίσει στους αστυνομικούς τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί να προστατεύουν δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου