26 Σεπτεμβρίου 2024

Σαρωτικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο στη διάρκεια της νύχτας, ενόψει χερσαίας εισβολής - Το κράτος-δολοφόνος σπρώχνει την περιοχή προς ολοκληρωτικό πόλεμο

 

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Σαρωτικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο στη διάρκεια της νύχτας, ενόψει χερσαίας εισβολής

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας άλλο ένα κύμα σαρωτικών βομβαρδισμών στον Λίβανο, στοχεύοντας κυρίως την πόλη Μπάαλμπεκ στην Κοιλάδα του Μπεκαά, σπέρνοντας τον θάνατο μεταξύ των αμάχων, ανάμεσά τους μία ολόκληρη οικογένεια στην πόλη Σαάτ.

Η γειτονική πόλη Γιουνίν βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο της ισραηλινής επιθετικότητας, στοχεύοντας το βενζινάδικο στον διεθνή δρόμο. Στόχος έγιναν ακόμη το Αλ Νάμπι και τα περίχωρά του, η Αλ Χαντέρ, η Μπαζαλία και η Ντουρούς, η οποία υπήρξε θύμα βίαιων βομβαρδισμών εναντίον κατοικιών και καταστημάτων. Σύμφωνα με το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ένα από τα πλήγματα στην Μπααλμπέκ στόχευε ένα κτίριο στη συνοικία Μαχάτα, δίπλα στο σπίτι του ΓΓ του «Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπάαθ» Αλί Γιουσέφ Χιτζάζι, που οδήγησε στον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων αλλά όχι του Χιτζάζι, που δεν ήταν στο σπίτι εκείνη τη στιγμή.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού προκάλεσαν τον θάνατο 72 ανθρώπων σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου και πλέον ο αριθμός των νεκρών από τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά τους 620.

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές την ώρα που προετοιμάζεται και για χερσαία εισβολή. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μίλησε περί προετοιμασίας για «πιθανή είσοδο» των στρατευμάτων του στον Λίβανο για να πλήξουν το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη.

«Εξαπολύουμε επιθέσεις όλη μέρα (...) για να προετοιμάσουμε την πιθανή είσοδό σας (...) ώστε να συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ», είπε σε στρατιώτες του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Πηγή: Associated Press

Το θέμα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για επίγεια «κόλαση» μίλησε ο ΓΓ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην κρίση, επιμένοντας πως ο Λίβανος βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει νέα «Γάζα».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κάλεσε το ΣΑ του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για «άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα». Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, η Γαλλία πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στον Λίβανο ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ, ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξάλλου, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει «την κλιμάκωση στον Λίβανο» και τη Χεζμπολάχ να παύσει πυρ, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα, παρότι ο ίδιος υποστηρίζει «με τα μπούνια» τα ισραηλινά εγκλήματα.  

Από την άλλη, το Ιράν, σύμμαχος της λιβανικής Χεζμπολάχ, τόνισε πως θα υποστηρίξει τη Βηρυτό «με όλα τα μέσα» σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος απόλυτης καταστροφής», προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, κατά τον οποίο το Ισραήλ ξεπέρασε «όλες τις κόκκινες γραμμές».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου