21 Σεπτεμβρίου 2024

Σύρος: Η επιστροφή των Ρούσσων - «Ρούσσοι x 31, Ενα Τζαζ Επος στη Σύρο», σήμερα Σάββατο 21/9/2024, ώρα 19.30 στο Νταϊντάντι, Λιμάνι Ερμούπολης (ΣΚΙΤΣΑ)


31 δημιουργοί κόμικς δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους με το Φεστιβάλ Τζαζ της Σύρου και παρουσιάζουν τη συνέχεια των εξωφρενικών περιπετειών του Μαρίνου Ρούσσου και της τρομπέτας του.

Σημαντικός θεσμός για τη Σύρο είναι πια το ετήσιο Syros Jazz Festival, που διοργανώνεται φέτος για 12η χρονιά με Ελληνες και ξένους μουσικούς, πολλές συναυλίες και χιλιάδες επισκέπτες. Από το 2020 όμως αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ αποτελούν και τα κόμικς.

Μανόλης Αλμπάνης

Τότε οργανώθηκε και η πρώτη μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στη μνήμη του Αγγελου Μαστοράκη, με τη συμμετοχή 11 επαγγελματιών δημιουργών και περισσότερων από 50 φοιτητριών και φοιτητών του τοπικού πανεπιστημιακού Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Φλωρεντίας Οικονομίδου και Ελσας Χαραλάμπους.

Δημήτρης Κάσδαγλης

Η επιτυχία της έκθεσης ήταν που γέννησε στο μυαλό του συγγραφέα και ρέκτη των κόμικς, Νίκου Αλμπανόπουλου, τη μεγάλη ιδέα της ετήσιας έκδοσης ενός φλιπ-κόμικς περιοδικού με πρωταγωνιστή έναν φανταστικό Συριανό μουσικό, τον θρυλικό πια Μαρίνο Ρούσσο, τον τρομπετίστα με το πιο κοινό επίθετο στην κυκλαδίτικη πρωτεύουσα.

Σπύρος Δερβενιώτης

Από το 2021 μέχρι το 2023 μια πλειάδα Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών υλοποίησαν το όραμα του Νίκου Αλμπανόπουλου με έναν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα τρόπο: κάθε χρόνο ο, επίσης Συριανός, Τάσος Μαραγκός -στον οποίο οφείλεται και η μορφή του Μαρίνου Ρούσσου- φιλοτεχνούσε την αρχή της ιστορίας την οποία παραλάμβανε ο επόμενος δημιουργός, τη συνέχιζε, την έδινε στον επόμενο κ.ο.κ. μέχρι το τελευταίο μέρος που πάντα αναλάμβανε ο Σπύρος Δερβενιώτης. Ετσι, χωρίς να υπάρχει προκαθορισμένο σενάριο, ο κάθε καλλιτέχνης έστρεφε την ιστορία εκεί που επιθυμούσε μέσω απολαυστικών ανατροπών και αναπάντεχων εκπλήξεων.

Θανάσης Πετρόπουλος

Η δοκιμασμένη και επιτυχημένη παράξενη συνταγή ακολουθείται και φέτος στο τέταρτο μέρος των περιπετειών του Μαρίνου Ρούσσου που θα παρουσιαστεί απόψε το βράδυ στη Σύρο. Φέτος συμμετέχουν 31 δημιουργοί, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, με τους 15 εξ αυτών να έχουν πάρει μέρος και σε προηγούμενες εκδόσεις και τους υπόλοιπους 15 να συνεισφέρουν το ταλέντο τους στο ενδιαφέρον πείραμα για πρώτη φορά.

Τάσος Μαραγκός

Ο 31ος είναι ο Θανάσης Καραμπάλιος που φιλοτεχνεί το εξώφυλλο του «Ρούσσοι Χ 31, Ενα Τζαζ Επος στη Σύρο», στο οποίο ο Μαρίνος Ρούσσος, ο Δομένικος και ο Κοκοβιός συναντούν λυκάνθρωπους, διαβόλους και τριβόλους, παίζουν Herbie Hancock, Telonius Monk και Βαμβακάρη, ταξιδεύουν με τη Μεγάλη Χίμαιρα και καταλήγουν σε ένα διονυσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης πριν «αντικρίσουν» κατάματα τους αποσβολωμένους αναγνώστες τους σε ένα εντυπωσιακό τέλος, που αποτελεί ίσως την αρχή του επόμενου τεύχους.

Tο εξώφυλλο της έκδοσης σχεδιασμένο από τον Θανάση Καραμπάλιο

«Ρούσσοι x 31, Ενα Τζαζ Επος στη Σύρο»

Πότε: Σάββατο 21/9, 19.30.

Πού: Νταϊντάντι, Λιμάνι Ερμούπολης, Σύρος

Είσοδος ελεύθερη 

Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου