20 Σεπτεμβρίου 2024

Εκτός από τυφλή γίνεται και... κουφή η Δικαιοσύνη;

dimartyria traficking ilioupoli
Συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα της υπόθεσης τράφικινγκ στην Ηλιούπολη κατά τη διάρκεια της πρωτόδικης εκδίκασής της | EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ


Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο εξετάζει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η δευτεροβάθμια δίκη για την πολύκροτη υπόθεση του τράφικινγκ στην Ηλιούπολη, ακόμα και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων ● Την πιθανότητα μιας «αποστειρωμένης» δίκης καλοδέχτηκε μόνο η πλευρά των κατηγορουμένων.

Εν κινδύνω η δημοσιότητα για μια από τις πιο πολύκροτες και δυσώδεις υποθέσεις τράφικινγκ που έφτασαν ποτέ ενώπιον της Δικαιοσύνης; Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέτειναν όλοι όσοι βρέθηκαν χθες στο ακροατήριο της πρώτης συνεδρίασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, στη δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση τράφικινγκ της 19χρονης στην Ηλιούπολη.

Το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ολόκληρη η δίκη κεκλεισμένων των θυρών έγινε σαφές χθες, όταν λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου Σμαράγδη Κατσουλάκου ανακοίνωσε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία ακροατηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το ζήτημα δεν τέθηκε από πλευράς των διαδίκων. Ούτε ήταν η πρακτική που είχε ακολουθήσει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που καταδίκασε τους δύο από τους συνολικά πέντε κατηγορουμένους: τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο και τον «Ντάνιελ» για μια σειρά από σοβαρότατα αδικήματα.

Θυματοποίηση

Η έδρα, ωστόσο, έκανε σαφή την πρόθεσή της να εξετάσει αυτή την πιθανότητα: «Το θέτω προκειμένου να είστε προετοιμασμένοι για το εάν θα είναι κεκλεισμένων όλη η διαδικασία», υπογράμμισε στους συνηγόρους των δύο μερών.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι καθαρά νομικό, οι τέσσερις ένορκοι που ορίστηκαν δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Η πρόεδρος επικαλέστηκε το άρθρο 330 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με το οποίο «αν η δημοσιότητα σε δίκη εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας έχει ως συνέπεια την ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία ή τον διασυρμό του θύματος και μάλιστα ανηλίκου, το δικαστήριο διατάσσει τη διεξαγωγή της δίκης ή ενός μέρους της χωρίς δημοσιότητα».

Ομως το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ολόκληρη η δίκη χωρίς ακροατήριο –και πιθανότατα χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και του Παρατηρητηρίου The Case– δεν συνδέεται με την προστασία του θύματος. Αλλωστε λίγο νωρίτερα, κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων της υποστήριξης της κατηγορίας (Βασίλη Παπαστεργίου, Κατερίνας Πουρναρά, Αργύρη Συρίγου), η έδρα διασφάλιζε πως η επώδυνη διαδικασία της κατάθεσης της 22χρονης σήμερα καταγγέλλουσας πρέπει να γίνει μεν με φυσική παρουσία στο δικαστήριο, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, προς αποφυγή δευτερογενούς θυματοποίησης του θύματος, επικαλούμενη το ίδιο άρθρο του ΚΠΔ.

Το ερώτημα

Αρα γιατί μια υπόθεση με τεράστια κοινωνική απήχηση –όπως φάνηκε και χθες από τους δεκάδες αλληλέγγυους που βρέθηκαν στη Λουκάρεως για να στηρίξουν την επιζώσα– να γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου μέσα στη δικαστική αίθουσα;

«Γιατί [σ.σ. στην πρωτοβάθμια δίκη] είχε παρατηρηθεί κάποια διαταραχή της ακροαματικής διαδικασίας», τόνισε η πρόεδρος. Παράλληλα σημείωσε με έμφαση πως «στο τέλος της απόφασης του πρώτου δικαστηρίου γράφτηκε ότι έπεσε και ξύλο. Τα γράφει αυτά (η καθαρόγραφη απόφαση), δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο».

Θυμίζουμε ότι τότε, 23 Δεκεμβρίου 2022, κατά την εκφώνηση της απόφασης από την έδρα, παρευρισκόμενοι στην αίθουσα αντέδρασαν με συνθήματα στο άκουσμα της λέξης «αθώος» για τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο, που –εν τέλει– καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 5,5 χρόνια κάθειρξη με αναστολή.

Στο πλήθος είχε επικρατήσει σύγχυση για το περιεχόμενο της απόφασης, με την εκφώνηση από μεριάς των δικαστών να σταματά απότομα. Ακολούθησαν στιγμές χάους, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που εισέβαλαν στη δικαστική αίθουσα, απώθησαν και χτύπησαν τον αλληλέγγυο κόσμο, ενώ έσπασαν τζαμαρίες στον διάδρομο του δικαστηρίου.

Ο «Ντάνιελ»

Η έδρα αποσύρθηκε και η δίκη συνεχίστηκε λίγο αργότερα με την οριστική ανακοίνωση της απόφασης, η οποία ξεκινούσε όντως με την αθώωση του Μπουγιούκου για το αδίκημα της σωματεμπορίας – όχι όμως για την υπόθεση της Ε., αλλά για εκείνη της Χ., της δεύτερης καταγγέλλουσας.

Την πιθανότητα μιας «αποστειρωμένης» δίκης καλοδέχτηκε μόνο η πλευρά των κατηγορουμένων. Kαι ειδικά ο «Ντάνιελ», καταδικασμένος πρωτόδικα με 12ετή ποινή για τα κακουργήματα της εμπορίας ανθρώπων και της μαστροπείας: «Ναι, γιατί στο πρωτόδικο δεν ήταν σωστό το δικαστήριο, γιατί δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε και δεν μπορούσε να μιλήσει κανένας».

Η έδρα επιφυλάχθηκε να εξετάσει σύντομα τη μη παρουσία κόσμου στο ακροατήριο και αναμένονται εξελίξεις στις 7 Νοεμβρίου, οπότε και oρίστηκε η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση έχει τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον γιατί «ακουμπά» τα δαιδαλώδη κυκλώματα τράφικινγκ και όχι μόνο.

Εμπλεκόμενα ονόματα που ακούστηκαν στην πρωτοβάθμια δίκη ήταν η –σήμερα προφυλακισμένη για έτερη υπόθεση τράφικινγκ– «Μαρίνα», μητέρα του κατηγορούμενου Λ. Ι., ο οποίος απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, εμπλεκόμενη και στην υπόθεση της Greek Police Mafia και στην υπόθεση μαστροπείας στον Κολωνό. Αλλά και ο παραγωγός ερωτικών ταινιών Δημήτρης Σειρηνάκης, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου