28 Σεπτεμβρίου 2024

Θύμα αστυνομικής βίας εξηγεί «τι σημαίνει ΕΔΕ» και βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ

ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης
ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης, συνελήφθη μία μέρα μετά τη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη

Η καυστική ανάρτηση του Άρη Παπαζαχαρουδάκη που είχε καταγγέλλει τον πολύωρο βασανισμό του στη ΓΑΔΑ, μετά τη σύλληψή του, μία μέρα μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021.

Με αφορμή τον θάνατο του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, που βρέθηκε νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, με εμφανή σημάδια βασανισμού, ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης εξηγεί «τι σημαίνει ΕΔΕ» και βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021, ο τότε 21χρονος Άρης Παπαζαχαρουδάκης είχε καταγγείλει στην «Εφ.Συν.» τον πολύωρο βασανισμό του στη ΓΑΔΑ, μετά τη σύλληψή του, μία μέρα μετά τα γνωστά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

«Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ΕΔΕ για το βασανισμό μου στον 12ο της ΓΑΔΑ. Όποιος μάρτυρας έχει καταθέσει έχει σβηστεί από τις εκθέσεις. Στον συνήγορο του Πολίτη είπαν ότι παρέπεσε η κατάθεση μου. Εγώ απέκτησα τα τραύματα από τους συνδιαδηλωτές μου στη Νέα Σμύρνη. Αυτό σημαίνει ΕΔΕ», λέει τώρα ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης.

Καταγγέλλει επίσης πως όσοι έχουν βιώσει τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ, θα μπορούσαν να μην επιβιώσουν: «Όσοι τα έχουμε υποστεί είμαστε δεκάδες και οι περισσότεροι από εμάς τυχεροί που δε βρισκόμασταν σε κάποιο πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας ως αλήτες που άξιζαν τον θάνατο. Ακούγεται φαιδρό ακόμη και σε μένα, δεν έχω ούτε το θράσος, ούτε την ανάγκη να με αποκαλέσω επιζήσαντα ή κάτι τέτοιο. Αλλά όλοι ανεξαιρέτως, όσοι το έχουμε βιώσει, θα μπορούσαμε να είχαμε αποχαιρετήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στον 37χρονο Μοχάμεντ, σημειώνει: «Κανείς, μα κανείς δεν ελέγχει πόσο θα αντέξει ένας οργανισμός στο ξύλο. Ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, δεν άντεξε. Κατέληξε από βασανιστήρια μέσα στο κρατητήριο. Γιατί τον χτυπούσαν χειροπεδημένο, σε όλο του το σώμα, μάλλον για ώρες».

Όσο για τη «διαδρομή» που θα ακολουθήσει η ΕΔΕ, είναι ξεκάθαρος: «Σήμερα διετάχθη άλλη μια ΕΔΕ. Θα σας πούνε ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών, θα σας πούνε ότι έκανε κάτι ειδεχθές. Θα σας πούνε ότι λένε κάθε φορά. Ανάλογα το προφίλ του θύματος. Και η αστυνομία θα συνεχίσει ανενόχλητη να βασανίζει».

Η ανάρτηση του Άρη Παπαζαχαρουδάκη

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την ΕΔΕ για το βασανισμό μου στον 12ο της ΓΑΔΑ. Όποιος μάρτυρας έχει καταθέσει έχει σβηστεί από τις εκθέσεις. Στον συνήγορο του Πολίτη είπαν ότι παρέπεσε η κατάθεση μου. Εγώ απέκτησα τα τραύματα από τους συνδιαδηλωτές μου στη Νέα Σμύρνη

Αυτό σημαίνει ΕΔΕ

Όσον αφορά τον Όμηρο, εκείνος δεν εξετάστηκε ποτέ από το Εσωτερικών Υποθέσεων παρότι βασανιστήκαμε μαζί. Ήταν φυλακή. Δίχως κινητό για να έχει αποδεικτικές φωτογραφίες, με σπασμένο καρπό, πλευρό, μωβ κεφάλι και κακώσεις. Ποιος ασχολείται με φυλακισμένους

Αυτό σημαίνει ΕΔΕ

Η υπόθεση εξακολουθεί ως και σήμερα να σέρνεται από ράφι σε ράφι κάποιου εισαγγελέα που συνεχώς αλλάζει δίχως να ασκεί δίωξη. Τρείς φορές έχει επιστρέψει στο Εσωτερικών Υποθέσεων για συμπλήρωση από τον συνήγορο που αρνείται να τους πιστέψει. Και πάλι η έκθεση επιστρέφει λειψή.

Αυτό σημαίνει ΕΔΕ

Οποιοσδήποτε καταθέτει - αφού εξαναγκάζονται από τη δυσπιστία του συνηγόρου να ξανά πάρουν καταθέσεις - παίρνει την ειλικρινή απάντηση "μη περιμένετε να τους συλλάβουμε, είχαν καλύψει καλά τα ίχνη τους"

Εννοούν ότι δεν μπορούν να βρουν ποιοι μας βασάνισαν εν υπηρεσία, στον πιο σχολαστικό ως προς το "μπες - βγες" όροφο της ΓΑΔΑ όπου όλα καταγράφονται και κανείς δεν έχει πρόσβαση δίχως να καταγραφεί. Ούτε καν οι αστυνομικοί άλλων ορόφων.

Αυτό σημαίνει ΕΔΕ

Δεκάδες άνθρωποι πιστοποιούν ότι πριν την ΓΑΔΑ ήμουν ασημάδευτος, τα νοσοκομεία και οι - δικοί τους - ιατροδικαστές πιστοποιούν τραύματα, κακώσεις και εγκαύματα σε όλο μου το σώμα τη περίοδο της κράτησης. Τα πορίσματα της ΕΔΕ, ότι αυτά τα έπαθα "από συντρόφους μου στη Νέα Σμύρνη την ώρα που κάναμε επεισόδια"

Αυτό σημαίνει ΕΔΕ

Όσοι τα έχουμε υποστεί είμαστε δεκάδες και οι περισσότεροι από εμάς τυχεροί που δε βρισκόμασταν σε κάποιο πρωτοσέλιδο της επόμενης ημέρας ως αλήτες που άξιζαν τον θάνατο. Ακούγεται φαιδρό ακόμη και σε μένα, δεν έχω ούτε το θράσος, ούτε την ανάγκη να με αποκαλέσω επιζήσαντα ή κάτι τέτοιο. Αλλά όλοι ανεξαιρέτως, όσοι το έχουμε βιώσει, θα μπορούσαμε να είχαμε αποχαιρετήσει.

Γιατί κανείς, μα κανείς δεν ελέγχει πόσο θα αντέξει ένας οργανισμός στο ξύλο. Ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, δεν άντεξε. Κατέληξε από βασανιστήρια μέσα στο κρατητήριο. Γιατί τον χτυπούσαν χειροπεδημένο, σε όλο του το σώμα, μάλλον για ώρες. Και αυτό που βιώνουμε είναι η προσπάθεια να δικαιολογηθούν.

Σήμερα διετάχθη άλλη μια ΕΔΕ. Θα σας πούνε ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών, θα σας πούνε ότι έκανε κάτι ειδεχθές. Θα σας πούνε ότι λένε κάθε φορά. Ανάλογα το προφίλ του θύματος. Και η αστυνομία θα συνεχίσει ανενόχλητη να βασανίζει.

Μέχρι να έρθει η σειρά σας. Μέχρι να διατάξουν και στο όνομα σας μια ΕΔΕ, όταν θα έχει γίνει το κακό...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου