25 Σεπτεμβρίου 2024

Ζητείται δικαιοσύνη για την τραγωδία του ναυαγίου της Πύλου

keerfa pylos
Η Εφη Δούσση, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο Τζαβέντ Ασλάμ και ο Δημήτρης Ζώτος στη χθεσινή συνέντευξη της ΚΕΕΡΦΑ

Ταυτόχρονα μηνύματα από την Αθήνα και την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ εξέπεμψαν χθες διασωθέντες και συγγενείς θυμάτων του ναυαγίου ● Στην Ελλάδα τα θύματα αξιώνουν αποζημιώσεις από την πολιτεία, ενώ ολοένα και περισσότεροι λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις στα αιτήματα ασύλου που είχαν καταθέσει.

«Να τιμωρηθούν οι ένοχοι», «Να μάθουμε την αλήθεια για το ναυάγιο». Αυτά τα δύο κοινά αιτήματα για τη διαλεύκανση των αιτιών του ναυαγίου της 14ης Ιουνίου 2023, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 600 ανθρώπους, εκφράστηκαν χθες ταυτόχρονα σε δύο σημεία της Γης που χωρίζονται από χιλιάδες χιλιόμετρα, δυο σημεία στο ματωμένο δρομολόγιο της προσφυγιάς: την Αθήνα και το Ισλαμαμπάντ. Συγγενείς θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου, περισσότερα από 200 άτομα, πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, ζητώντας δικαιοσύνη για τους νεκρούς συγγενείς τους, ενώ ταυτόχρονα μετέδιδαν εικόνες από τη διαμαρτυρία στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιούσε η ΚΕΕΡΦΑ στον πολυχώρο «Ρομάντζο».

Ζητούν ενημέρωση

Χθες οι οικογένειες των εκατοντάδων θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου επισκέφθηκαν μαζικά την ελληνική πρεσβεία ζητώντας επίσημη ενημέρωση για το τι συνέβη στους συγγενείς τους. «Στο Πακιστάν επεστράφησαν μόνο 15 σοροί», εξήγησε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», Τζαβέντ Ασλάμ. «Οι συγγενείς θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για να έχουν εικόνα της κατάστασης, δεν ξέρουν αν ανάμεσα στους νεκρούς που εντοπίστηκαν είναι και οι δικοί τους άνθρωποι». Η Σαμπάς Σιράζ, αδερφή θύματος, βρισκόταν χθες ανάμεσα στους δεκάδες διαδηλωτές που κρατούσαν πανό στα ουρντού και στα αγγλικά, έξω από την ελληνική πρεσβεία, και μετέδιδε ζωντανή εικόνα στην Αθήνα. «Για εμάς είναι μεγάλος σταθμός (σ.σ. αυτή η κινητοποίηση) στην καμπάνια μας για δικαιοσύνη σε θύματα και οικογένειες» συμπλήρωσε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.

Στιγμιότυπα από τη χθεσινή συγκέντρωση συγγενών θυμάτων έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ

Αίτημα των διαδηλωτών, να αποδοθεί δικαιοσύνη για το πολύνεκρο ναυάγιο, αλλά και να τους χορηγηθεί βίζα προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα και να καταθέσουν μηνύσεις στο Ναυτοδικείο για τις ευθύνες της ελληνικής Πολιτείας, όπως έχουν ήδη κάνει 54 επιζώντες. Σύμφωνα με την ενημέρωση των συγγενών, η ελληνική πρεσβεία δέχτηκε κλιμάκιο αντιπροσώπων των διαδηλωτών, όμως απάντησε πως θα τους ενημερώσει επίσημα μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

«Η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων είναι μέρος της κρατικής επιλογής. Οι συγγενείς εκλιπαρούν για το αυτονόητο, να ενημερωθούν. Ακόμα πιστεύουν ότι οι άνθρωποί τους ίσως είναι ζωντανοί», σημείωσε η Εφη Δούσση, συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη των 9 Αιγύπτιων που κατηγορήθηκαν ως υπαίτιοι του ναυαγίου και αθωώθηκαν στα δικαστήρια της Καλαμάτας. «Θα έπρεπε να προβληματίζει πώς έχουμε αφήσει τις οικογένειες των ανθρώπων στην άγνοια χωρίς να ξέρουν πόσοι ήταν οι διασωθέντες και από πού. Εχει καταγραφεί πως έχουν εντοπιστεί 8 αταυτοποίητες και 10 ταυτοποιημένες σοροί οι οποίες, αν και έχουν αναγνωριστεί, παραμένουν άταφες γιατί οι συγγενείς τους στο Πακιστάν δεν είχαν τα χρήματα να καλύψουν τη μεταφορά. Δεν καλύφθηκαν καν δημοσία δαπάνη τα έξοδα της μεταφοράς», συνέχισε.

Ερχονται μηνύσεις

Οπως ενημέρωσε η δικηγόρος, και οι εννέα αθωωθέντες Αιγύπτιοι αναμένεται να καταθέσουν μηνύσεις στο Ναυτοδικείο. «Δεν θα σταματήσουν μέχρι την τιμωρία των ενόχων και την ηθική δικαίωση που έχασαν δικούς τους φίλους και συγγενείς», σημείωσε.

Την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των θυμάτων και των συγγενών τους από το ελληνικό κράτος υπογράμμισε ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος. Οπως είπε, επιζώντες και οικογένειες κινούν τις διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια για ηθική βλάβη. Ειδική αναφορά έκανε στους 9 Αιγύπτιους, οι οποίοι ήδη αξιώνουν αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος για την παράνομη προφυλάκισή τους. «Γι’ αυτό το τεράστιο ρατσιστικό έγκλημα, το ελληνικό κράτος έδειξε ότι έχουμε βρει τους ενόχους. Σε αυτούς άσκησε δίωξη η Εισαγγελία της Καλαμάτας και έμειναν άδικα 12 μήνες προφυλακισμένοι. Αν καταδικάζονταν, θα είχαν φυλακιστεί με δεκάδες φορές ισόβια, όσες και τα θύματα του ναυαγίου».

Αυτό που έγινε γνωστό χθες είναι πως ολοένα και περισσότεροι επιζώντες από το Πακιστάν και την Αίγυπτο κινδυνεύουν με απέλαση αφού έχουν λάβει απορριπτικές αποφάσεις στις αιτήσεις ασύλου που κατέθεσαν. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφυγες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μαλακάσας και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις στην Υπηρεσία Ασύλου, ζητώντας την πλήρη χορήγηση διεθνούς προστασίας και την αναγνώρισή τους ως προσφύγων.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ο αριθμός των απορριπτικών αποφάσεων ήταν 17, ωστόσο πλέον αγγίζουν τις 25, παρά το γεγονός πως οι προσφεύγοντες φέρουν την ιδιότητα των θυμάτων τραγικού ναυαγίου, βίας και απάνθρωπων συνθηκών στη Λιβύη, ως διακινούμενοι. «Η μάχη για να τους δοθεί άσυλο έχει να κάνει με την απόδοση δικαιοσύνης. Είναι οι μάρτυρες του εγκλήματος, που πρέπει να παραμείνουν εδώ και να καταθέσουν», κατέληξε ο Δημήτρης Ζώτος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου