24 Σεπτεμβρίου 2024

Αγριες και στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά - Fake News για την εγκληματικότητα των Ρομά

Ζημιές σε σπίτι Ρομά ύστερα από την αστυνομική επιχείρηση
Ζημιές σε σπίτι Ρομά ύστερα από την αστυνομική επιχείρηση | Πηγή: ΚΕΕΡΦΑ

Βάρβαρη αστυνομική επίθεση εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο σε Φυλή, Σπάτα και Ασπρόπυργο η οποία είχε... προαναγγελθεί από τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη. ● Με κινηματογραφικό τρόπο πάνοπλοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλαν ακόμα και σε σπίτια με κλομπ και δακρυγόνα, τραυματίζοντας δεκάδες και προχωρώντας σε αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις.

Πρώτα διασπείρονται διάφορα fake news ή παρουσιάζονται στατιστικά όπως συμφέρει ορισμένους, μετά προαναγγέλλεται η αυστηροποίηση της νομοθεσίας (ξανά) από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να μην είναι -υποτίθεται- η χώρα «ξέφραγο αμπέλι» και στη συνέχεια έρχονται το τελευταίο τριήμερο οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά σε Φυλή, Σπάτα και Ασπρόπυργο.

Σε εφαρμογή του γνωστού δόγματος «νόμος και τάξη» η αστυνομία προχωρά σε αθρόες προσαγωγές, συλλήψεις, έρευνες για ναρκωτικά, εντοπισμό όπλων, ακόμα και εκατοντάδων χρυσών λιρών, ώστε στη συνέχεια η κυβέρνηση να επαίρεται για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών ότι «δεν υπάρχουν άβατα», έχοντας αποτύχει παταγωδώς βέβαια και σε αυτό το πεδίο.

Το υπόβαθρο

Τα προεόρτια των πρόσφατων στοχευμένων επιχειρήσεων σε καταυλισμούς Τσιγγάνων είχαν έρθει πριν από μερικές μέρες. Αρχικά, με την προαναγγελία για την αλλαγή των άρθρων 381 και 405 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται «η απαλλαγή από κάθε ποινή εάν ο υπαίτιος μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή του στο ακροατήριο αποδώσει τα “κλοπιμαία” ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα, χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου».

Διάφοροι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., δημοσιεύματα και εντέλει πηγές της Κατεχάκη και του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι γίνεται κατάχρηση των συγκεκριμένων διατάξεων από Ρομά που εμπλέκονται σε διαρρήξεις και γι’ αυτό σχεδιάζεται η αλλαγή ή κατάργησή τους. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι σχεδιαζόμενες διατάξεις για απευθείας φυλάκιση υπόδικων που βρίσκονται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους, εφόσον διαπράξουν νέα αδικήματα όπως ληστεία, κλοπή, κατοχή ναρκωτικών ή οπλοκατοχή.

Μιλώντας στο Μega την Τετάρτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει αυτές τις διατάξεις «για να τελειώνει αυτό», στοχοποιώντας για άλλη μια φορά τους Ρομά και προκαλώντας την αντίδραση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας τους ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ, η οποία προχώρησε σε ανακοίνωση όπου κατηγορεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για ρατσιστικό λόγο («Εφ.Συν.», 20/9, «Μετατρέπουν την προφυλάκιση σε τιμωρητικό μέτρο»).

Ας πάμε όμως και στο καθαρά αστυνομικό σκέλος των επιχειρήσεων.

Κάλυκες από σφαίρες μετά την αστυνομική επιχείρηση (αριστερά), Χημικά από την αστυνομική επιχείρηση (κέντρο), Ζημιές σε αυτοκίνητο μετά την αστυνομική επιχείρηση (δεξιά) | Πηγή: ΚΕΕΡΦΑ

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στα Ανω Λιόσια και στη Φυλή μια κινηματογραφική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά, με τη συμμετοχή άνω των 100 αστυνομικών. Κατασχέθηκαν 2 πιστόλια και 747 χρυσές λίρες που ήταν κρυμμένες μέσα σε λάστιχο, ενώ συνελήφθησαν 12 άτομα. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση και στον καταυλισμό στην περιοχή Κιάφας, στα Σπάτα, όπου σημειώθηκαν 10 προσαγωγές.

Στον Ασπρόπυργο

Ακολούθησε νέα αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή της Νέας Ζωής Ασπροπύργου τα ξημερώματα της Κυριακής. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι άνδρες των ΟΠΚΕ δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με αποτέλεσμα 4 να τραυματιστούν, με την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά σε 2 συλλήψεις. Πάντως, Ρομά που ζουν στην περιοχή της Νέας Ζωής μιλούν για μια πρωτοφανή, άγρια επίθεση της αστυνομίας την ώρα που είχαν γλέντι με αφορμή την... ηχορύπανση.

Τραυματίας Ρομά | Πηγή: ΚΕΕΡΦΑ

«Μας χτυπήσανε, μας σπάσαν τα σπίτια, 4 αυτοκίνητα, για κανένα λόγο», αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας της «επιχείρησης», που καταγγέλλει ακόμη ότι 2 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο εξαιτίας της αστυνομικής αγριότητας. Το περιστατικό δημοσιοποίησε και η ΚΕΕΡΦΑ, που μιλά για ομάδες των ΟΠΚΕ που συμπεριφέρθηκαν ως... «ομάδες κρούσης χρυσαυγιτών».

ΚΕΕΡΦΑ: «“Οχι” στη ρατσιστική πολιτική του “νόμου και τάξης”»

«Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση παίζει ξεδιάντροπα το χαρτί του ρατσισμού κατά των Ρομά σε μια περίοδο που βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου για την ακρίβεια και τη διάλυση του ΕΣΥ. Με επιχειρήσεις-σκούπα σε καταυλισμούς Ρομά και μια ενορχηστρωμένη καμπάνια “κατά της εγκληματικότητας” επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από τις δικές της βάρβαρες επιθέσεις στις ζωές όλων, που σπέρνουν τη φτώχεια και στερούν την πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία.

»Η κυβέρνηση του Αδωνη Γεωργιάδη που διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία, του Πιερρακάκη που συγχωνεύει τα σχολεία διώχνοντας μαθητές, του “πάμε και όπου βγει” στα τρένα, αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία της στους Ρομά και τους μετανάστες.

»Ομως, η επίθεση με όπλα και δακρυγόνα ομάδας ΟΠΚΕ για την επιβολή “κοινής ησυχίας” ξεπερνά τα όρια. Αυτές οι ρατσιστικές πολιτικές “νόμου και τάξης” σε βάρος των Ρομά έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές όπως του Νίκου Σαμπάνη, του Κώστα Φραγκούλη και του Χρήστου Μιχαλόπουλου. Απαιτούμε να σταματήσει η ρατσιστική στοχοποίηση των Ρομά από την κυβέρνηση και την Αστυνομία του Χρυσοχοΐδη».

Τα fake news για την εγκληματικότητα των Ρομά

Αρκετές ιστοσελίδες, κανάλια, συνδικαλιστές και... επαΐοντες γενικότερα διακινούσαν για μέρες την πληροφορία ότι σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., το 86% των κλοπών και διαρρήξεων που έλαβαν χώρα το 2022 έγιναν από άτομα τσιγγάνικης καταγωγής. Καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού η ΕΛ.ΑΣ. δεν τηρεί καν τέτοιου είδους στοιχεία. Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. (Εκθεση για το σοβαρό & οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα – Ετους 2022) δεν αναφέρεται σε τσιγγάνικη καταγωγή των δραστών επί του συνόλου των κλοπών και διαρρήξεων της χώρας.

Οπως αναφέρει και η ιστοσελίδα ellinika hoaxes, το 86% αναφέρεται τελικά στο ποσοστό συμμετοχής Ρομά σε εγχώριες εγκληματικές οργανώσεις ημεδαπών που πραγματοποίησαν κλοπές και διαρρήξεις. Βέβαια, κλοπές και διαρρήξεις δεν πραγματοποιήθηκαν μόνο από εγχώριες εγκληματικές οργανώσεις. Ακόμη και σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μόλις το 4% των κλοπών και διαρρήξεων πραγματοποιήθηκαν επιβεβαιωμένα από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, εγχώριες και μη. Αρα πρόκειται για... greek statistics για την εγκληματικότητα, που βολεύουν κάποιους να στήσουν ένα ρατσιστικό αφήγημα για καθαρά δικούς τους λόγους.

ΠΗΓΗ

- ΣΧΕΤΙΚΗ και η ανάρτηση στο blog μας:

Fake News: «Διασπορά ψευδών ειδήσεων» από το Πρώτο Θέμα, με στόχο τους Ρομά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου