18 Σεπτεμβρίου 2024

Σήμερα, Τετάρτη 18/9/2024, ξεκινά το εφετείο για την υπόθεση Trafficking της Ηλιούπολης


Tην Τετάρτη 18/9/2024 αναμένεται να ξεκινήσει το εφετείο της πολύκροτης υπόθεσης που έμεινε γνωστή ως υπόθεση Trafficking – Ηλιούπολης με κατηγορούμενους τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο και τον Γρηγόριο Βασιλείου ή Ντάνιελ.

Στις 9 Ιουλίου 2021 η Σ.Τ., μια σερβιτόρα που εργαζόταν σε κατάστημα εστίασης στην Ηλιούπολη, είχε δει την τότε 19χρονη κοπέλα η οποία διέμενε με τον αστυνομικό Δημήτρη Μπουγιούκο κοντά στη δουλειά της, με πρησμένο πρόσωπο. Την επόμενη ημέρα, όπως κατέθεσε και στο πρωτόδικο δικαστήριο, την είδε και πάλι στο δρόμο χτυπημένη, προσπάθησε να της μιλήσει όμως η Ε. την απέφυγε. Πρόλαβε ωστόσο να της πει: «αν θέλεις βοήθεια, έλα σε μένα».

Λίγη ώρα αργότερα, η Ε. πράγματι αναζήτησε βοήθεια στο μαγαζί που εργαζόταν η Σ.Τ. Εξιστορώντας τα γεγονότα στην κατάθεση της στο δικαστήριο, είχε πει:

Είχε γίνει ένα άλλο περιστατικό στην αρχή, Ιούλιο μήνα, με μακρυμάνικο, πρησμένο το πρόσωπό της, δεν την αναγνώρισα τόσο πρησμένη που ήταν, και κατάλαβα ότι κάτι τρέχει. Ήθελα να κάνω κάτι, αλλά λόγω της κατάστασης δεν μπορούσα. Την επόμενη ημέρα δεν εμφανίστηκε και παραξενεύτηκα γιατί ήθελα να δω αν είναι καλά με τα χτυπήματα. Την επόμενη μέρα έπιασα δουλειά στις 12:00 και ανέβαινα να πάω για δουλειά, την είδα με πρησμένο μάτι, πρησμένα χείλη, την έβαλα στη γωνία και τη ρώτησα αν χρειάζεται βοήθεια. Βούρκωσε, και δεν μπορούσε να μου μιλήσει. Της είπα να έρθει αν χρειαστεί κάτι. Ήρθε μετά από μισή ώρα μέσα στα κλάματα, βγήκα έξω, την κράτησα στα χέρια μου και άρχισε να λέει «δεν είμαι καλά, με κρατάει παρά τη θέλησή μου, το έχω σκάσει, το έχω σκάσει, φοβάμαι, δεν ξέρω τι να κάνω, πού να πάω». Καθόμασταν αρκετή ώρα στην είσοδο του μαγαζιού και παρατηρήσαμε ότι ο Μπουγιούκος είχε βγει και την έψαχνε. Είδα να εξέχει και κάτι από τη μέση και ήξερα ότι είναι όπλο γιατί είναι αστυνομικός. Την πήρα και την πήγα σε μια αποθήκη που μας έδωσε τα κλειδιά ο εργοδότης. Φοβόταν, έκλαιγε, αναζητούσε τη μητέρα της και πάνω στον πανικό μου δεν ήξερα τι να κάνω. Κάλεσα τον Σύλλογο Κακοποιημένων Γυναικών γιατί δεν ήξερα αν πρέπει να την πάω στο νοσοκομείο, είχα πανικοβληθεί. Καλέσαμε την αστυνομία, δυστυχώς μετά αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την αποθήκη. Κρυφτήκαμε πίσω από ένα αμάξι και μετά ήρθε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Μου είπε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ότι το ένα περιπολικό έπρεπε να πάρει τον κ. Μπουγιούκο και την πήγα με το αμάξι μου. Όταν ήμασταν μόνες μας, μου είπε ότι την εκδίδει, ότι την κρατάει παρά τη θέλησή της, και ότι φοβάται.

Η 19χρονη τότε Ε. μεταφέρθηκε αρχικά στο Α.Τ. Ηλιούπολης. Λίγο αργότερα οι παλινωδίες της υπόθεσης ξεκινούν, με την υπόθεση να την αναλαμβάνει το Εσωτερικών Υποθέσεων και όχι η υποδιεύθυνση καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων. Η Ε. μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου σύμφωνα με την ίδια οι αστυνομικοί που τη μετέφεραν δήλωσαν πως είναι κρατούμενη ώστε να μην της γίνουν επιπλέον ερωτήσεις από το ιατρικό προσωπικό.

Στις μετέπειτα καταθέσεις της καταφέρνει να περιγράψει με λεπτομέρειες όλη την πορεία της ζωής της. Σύμφωνα με τα όσα είπε και στην πολύωρη κατάθεση της και στο δικαστήριο, η Ε. ήταν θύμα βιασμού από τον πατέρα της από την ηλικία των 12 ετών.

Στα 16 της, και ενώ δεχόταν σεξουαλική, ψυχολογική και λεκτική βία από τον πατέρα της, την πλησίασε ο Ντάνιελ, ο πρώτος μαστροπός, και με τη μέθοδο του loverboy, μια μέθοδο ευρέως διαδεδομένη στο trafficking [1] [2], την πείθει αρχικά, και την εξαναγκάζει αργότερα να εκδίδεται έναντι αμοιβής σε διάφορα σπίτια και ξενοδοχεία της Αθήνας, αποσπώντας της μάλιστα όλα τα χρήματα που της έδιναν οι πελάτες.

Στη συνέχεια, λίγο πριν ενηλικιωθεί, μέσω κάποιου Ρένου, την εντοπίζει ο Δημήτρης Μπουγιούκος, ο οποίος με την υπόσχεση πως θα τη βοηθήσει λόγω της θέσης του ως αστυνομικός, την απομακρύνει από το σπίτι της και την οδηγεί στο δικό του. Ωστόσο, μετά την πρώτη εβδομάδα κοινής ζωής ακολουθώντας την ίδια τακτική με τον Ντάνιελ, την συστήνει στον Δημήτρη Σειρηνάκη προκειμένου να γυρίσει ταινία ερωτικού περιεχομένου, και στο γραφείο συνοδών Kings Hustler, το οποίο όπως περιέγραψε η Ε. διαχειριζόταν η Μαρίνα, μια γυναίκα καθόλου άγνωστη στον κόσμο του trafficking, και ο γιος της Ι.Λ. .

Παράλληλα, κατά του Μπουγιούκου κατέθεσε ακόμη μια γυναίκα, η Χ. η οποία σύμφωνα με την κατάθεση της πριν από 8 χρόνια εξαναγκάστηκε και εκείνη από τον Δημήτρη Μπουγιούκο να εκδίδεται και να γυρίσει ταινίες ερωτικού περιεχομένου στον Δημήτρη Σειρηνάκη. Σύμφωνα με τα όσα είπε στις καταθέσεις της, με την απειλή όπλου βιάστηκε πολλές φορές από τον αστυνομικό, ενώ κατάφερε να ξεφύγει όταν δημιούργησε δεσμό με τον ξάδερφο του Δ. Σειρηνάκη, ο οποίος θέλοντας να τη βοηθήσει δημιούργησε ένα σχέδιο διαφυγής και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Δ. Σειρηνάκη έπεισαν τον Δημήτρη Μπουγιούκο να την αφήσει ήσυχη.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο, σε μια διαδικασία που κράτησε μόλις 7 συνεδριάσεις και έναν εισαγγελέα που προσπάθησε να μετακυλήσει κάθε ευθύνη στο θύμα, ο πατέρας της Ε. αρνήθηκε την κατηγορία και παρά το ότι κατέθεσαν κατά του τόσο ο αδερφός της, όσο και η μητέρα της, αθωώθηκε για την κατηγορία του βιασμού. Τόσο ο Ντάνιελ, όσο και ο Δημήτρης Μπουγιούκος διατηρώντας σχεδόν κοινή υπερασπιστική γραμμή και παρά το πλήθος στοιχείων, μηνυμάτων και φωτογραφιών που αποδείκνυαν ότι ήταν εκείνοι που κανόνιζαν τα ραντεβού, τα χρήματα και τις λεπτομέρειες της «δουλειάς», ισχυρίστηκαν πως ήταν ερωτευμένοι με την Ε., πως ήταν δική της επιλογή το να εκδίδεται έναντι αμοιβής και πως εκείνοι προσπάθησαν να την απομακρύνουν από το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Πρωτόδικα οι δυο άνδρες που κατηγορούνται ότι εξέδιδαν την Ε. σε διαφορετικούς χρόνους, κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής κατηγορίες:

Ο μεν «Ντάνιελ» για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα προς τέλεση γενετήσιων πράξεων, στρεφόμενη και κατά ανηλίκου, καθώς και ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών. Συνολικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών και 10 ημερών.

Ο αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος κρίθηκε ένοχος για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα προς τέλεση γενετήσιων πράξεων κατά συρροή για την υπόθεση της Ε., όμως, αθώος για την υπόθεση της Χ.. Για την ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση και για την κατηγορία της οπλοχρησίας κρίθηκε επίσης ένοχος. Κρίθηκε αθώος για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.  Συνολικά του επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών και έξι μηνών, με ανασταλτική δύναμη στην απόφαση, με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί.

Ο πατέρας της Ε. κρίθηκε αθώος για την κατηγορία του βιασμού και ένοχος για την παράνομη οπλοκατοχή, ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Ο Ι.Λ., γιος της γνωστής Μαρίνας αθωώθηκε χωρίς να εμφανιστεί ποτέ στο δικαστήριο, ενώ αθώος κρίθηκε και ο Μ.Σ. που αντιμετώπιζε κατηγορίες περι ναρκωτικών.

Το κύμα αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε για την Ε. ήταν σωτήριο για την ίδια εντός και εκτός δικαστηρίων. Για την κάλυψη των δικαστικών της εξόδων του Εφετείου έχει δημιουργηθεί και πάλι ένα crowdfunding. Μπορείτε να το βρείτε και να ενισχύσετε τον αγώνα της εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου