18 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Ενώσεις του Τύπου και πολλοί φορείς στο πλευρό κατηγορούμενης δημοσιογράφου και του δημοσιογραφικού site, alterthess, σε καταχρηστική αγωγή SLAPP

Η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη μπροστά σε πανό υποστήριξης
Η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη μπροστά σε πανό υποστήριξης | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κλάδος και οι πολίτες που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και το περιβάλλον τάσσονται στο πλευρό της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, που δικάζεται την Πέμπτη σε δεύτερο βαθμό για δυσφήμηση και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός». ● Ο ενάγων ζητούσε αποζημίωση 100.000 ευρώ και πρωτοδίκως η αγωγή του έγινε εν μέρει δεκτή.

Μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις SLAPPs, όπως αποκαλούνται οι αβάσιμες και καταχρηστικές αγωγές κατά της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων που την υπηρετούν, αποτελεί η έφεση που εκδικάζεται την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο Αθηνών.

Πρόκειται για έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης η οποία είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός», Ευστάθιου Λιάλιου, εναντίον του συνεργατικού μέσου Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη.

Η αγωγή SLAPP κατατέθηκε μετά από δικαστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη στο Alterthess τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με την πρωτοβάθμια ποινική καταδίκη δύο στελεχών της Hellas Gold.

Η καταδίκη

Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη καταδικάστηκαν τότε για μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αφορούσαν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής με υπαιτιότητα της δραστηριότητας της εταιρείας. Οι παραβάσεις αυτές είχαν βεβαιωθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, μέσα από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες.

Τον Οκτώβριο του 2021, ένα από τα στελέχη, ο Ευστάθιος Λιάλιος, κατέθεσε αγωγή με την οποία ζητούσε αποζημίωση 100.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το δημοσίευμα τον δυσφήμησε και παραβίασε τα προσωπικά του δεδομένα, δημοσιεύοντας το πλήρες όνομα και τη θέση του κατά την αναφορά της πρωτόδικης καταδίκης. Επειτα από δεύτερη έφεση, οι καταδίκες και των δύο στελεχών ανατράπηκαν από ανώτερο δικαστήριο τον Μάιο του 2022.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που αφορούσε την αγωγή SLAPP έγινε στις 19 Μαΐου του 2022 και έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στο εν λόγω δημοσίευμα η Σταυρούλα Πουλημένη προχώρησε σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων εφόσον καταχώρισε την καταδίκη του στο ρεπορτάζ χωρίς να λάβει τη ρητή συγκατάθεσή του.

Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η επεξεργασία δεν υπαγορευόταν από ανάγκη πληροφόρησης του κοινού, η οποία, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς την ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας και της επαγγελματικής του ιδιότητας. Το δικαστήριο επιδίκασε στον ενάγοντα 3.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υποτίθεται ότι υπέστη.

Η απόφαση παρέβλεπε το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία που να αναφέρεται σε δημόσια πρόσωπα, όπως ο ενάγων, με αρχικά ονομάτων και υπονοούμενα. Επίσης, επρόκειτο για μια απόφαση που εκφωνήθηκε δημόσια ενώπιον ακροατηρίου, σε μια δίκη για την οποία υπήρχε ενδιαφέρον όχι μόνο από την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής αλλά από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

«Εντονη ανησυχία»

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) στέκονται στο πλευρό της συναδέλφου Σταυρούλας Πουλημένη και του συνεργατικού ΜΜΕ της Β. Ελλάδας Alterthess, όπως έχουν ήδη επισημάνει με ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της άσκησης έφεσης.

«Ο δημοσιογραφικός κόσμος εκφράζει την έντονη ανησυχία του μεταξύ άλλων και για το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η ανάγκη πληροφόρησης του κοινού θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας του κατηγορουμένου» σημείωναν οι δημοσιογραφικοί φορείς εστιάζοντας και στα εξής:

«Το σκεπτικό αυτό προσβάλλει, στον πυρήνα της, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, η οποία επιβάλλει τη δημοσίευση τεκμηρίων και αποδείξεων. Ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα, η ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της αποφυγής δυσφήμησης τρίτων προσώπων με παραπλήσιες ιδιότητες δεν είναι δυνατόν να υπηρετείται με υπονοούμενα και ανώνυμα στοιχεία».

Yπενθυμίζεται ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας συντάσσονται με την ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των SLAPP’s.

Μάλιστα η ΠΟΕΣΥ δημιούργησε παρατηρητήριο καταγραφής, καταγγελίας, δημοσιοποίησης και παρακολούθησης υποθέσεων που εντάσσονται στην πρακτική SLAPP. Πρωτοβουλία που αποτέλεσε και σημείο αναφοράς ως θετικό βήμα στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προβλήματα που έχει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Eνδεχόμενη αρνητική δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει βιομηχανία παρόμοιων διώξεων κατά δημοσιογράφων και πολιτών πριν ακόμη εναρμονιστεί το εθνικό δίκαιο με την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων και της ελευθεροτυπίας από τις SLAPPs.

«H αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής και οι εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά, πρωτίστως, για το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, μέλλον που διαφαίνεται ζοφερό και συμπληρώνει την εικόνα της γενικότερης απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η στήριξη

Και προσθέτει πως «έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων προστασίας των ερευνητών δημοσιογράφων στην κατεύθυνση της σχετικής Πρότασης Οδηγίας και της Σύστασης 2022/758 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία δημόσιων προσώπων δημοσιογράφων και υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες».

Την υποστήριξή της στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη εξέφρασε εκ νέου και η ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ ανακοινώσεις έβγαλαν επίσης η κοινοπραξία Media Freedom Rapid Response (MFRR) και το Παγκόσμιο Δίκτυο για Ανεξάρτητα ΜΜΕ (IPI - The Global Network for Independent Media).

Την Πέμπτη 19/9 στις 11.00, το ανεξάρτητο συνεργατικό μέσο ενημέρωσης Alterthess καλεί τον δημοσιογραφικό κλάδο αλλά και όλους τους ανθρώπους που ζητούν μια ανεξάρτητη ενημέρωση, τους ανθρώπους που αγωνίζονται για το περιβάλλον και τη δημοκρατία, να δηλώσουν τη στήριξή τους, όπως έκαναν και κατά την πρωτοβάθμια διαδικασία, με την παρουσία τους στο Εφετείο Αθηνών (είσοδος από την οδό Λουκάρεως) σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Στον χώρο θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.

ΠΗΓΗ

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, σχετικές ανακοινώσεις αλληλεγγύης/στήριξης, όπως δημοσιεύονται εδώ, στο alterthess.

Σχετική και αυτή:

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Υπάρχει ακόμη Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου