29 Σεπτεμβρίου 2024

Υπόθεση δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν: Άμεση και ενδελεχή έρευνα ζητά Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) - Στάχτη στα μάτια η παραπομπή της υπόθεσης στον Συνήγορο του Πολίτη (UPDATE)

mohamad kamran asik
Με μώλωπες γεμάτο το σώμα του άτυχου 37χρονου

HRW για τον θάνατο του Μοχάμεντ: Να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται

Διαστάσεις παίρνει το αίτημα για ενδελεχή έρευνα, την ώρα που οι εξηγήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και οι ενέργειες Χρυσοχοΐδη δεν πείθουν.

Συνθήκες κοινωνικής αγανάκτησης έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του βασανιστικού θανάτου του Μοχάμεντ, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός και βαριά χτυπημένος μέσα στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα.

Την ώρα που η Πολιτεία ρίχνει στάχτη στα μάτια με την μεταβίβαση της υπόθεσης στον Συνήγορο του Πολίτη που έχει περιορισμένο ρόλο, η νέα υπόθεση αστυνομικής βίας περνάει τα σύνορα της χώρας και φέρνει αντίδραση από την οργάνωση Human Rights Watch.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητά άμεση και ενδελεχή έρευνα και κάνει λόγο για «ανησυχητικές εικόνες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο» και «δείχνουν σοβαρά τραύματα στο σώματα του Ασίκ δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του». 

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το 2012, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε καταγγελίες για κακή συμπεριφορά της αστυνομίας στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, όπου πέθανε ο Ασίκ».

«Ο θάνατος του Ασίκ αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει “μηδενική ανοχή” απέναντι στην αστυνομική βία. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσά τους και η απόλυτη απαγόρευση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης» σημειώνει η Human Rights Watch και καταλήγει «και να διασφαλίζει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς μετανάστευσης ή την εθνική καταγωγή τους, αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους σεβαστό».

Το Παρατηρητήριο, ακόμη, υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα ότι είχε αρκετούς αξιόπιστους ισχυρισμούς για σκόπιμη κακομεταχείριση κρατουμένων ξένων υπηκόων σε αστυνομικά τμήματα όπως στην Ομόνοια και τον Κολωνό, ενώ υπογραμμίζει την επανειλημμένη καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την κακομεταχείριση από την αστυνομία.

Ζητά άμεση δράση και χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη «να πραγματοποιήσουν διεξοδική, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τον θάνατο του Ασίκ και να προσδιορίσουν τα αίτια και τις συνθήκες.  Όλοι όσοι ευθύνονται για οποιαδήποτε αδικοπραγία θα πρέπει να λογοδοτήσουν, ανεξάρτητα από τον βαθμό ή τη θέση τους».

***

at agios panteleimonas
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στάχτη στα μάτια η παραπομπή στον Συνήγορο του Πολίτη


Ο υπουργός Προ.Πο. διαβίβασε την υπόθεση στην ανεξάρτητη αρχή, η οποία έχει απλώς γνωμοδοτικό ρόλο για το πειθαρχικό μέρος, ενώ παραμένει η έρευνα για το ποινικό σκέλος στο αστυνομικό τμήμα που είναι υπόλογο ● Φόβοι για συγκάλυψη ● Να δοθεί το υλικό των καμερών στην οικογένεια.

Eν μέσω κοινωνικής κατακραυγής για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε χθες πως διαβίβασε στον Συνήγορο του Πολίτη την έρευνα για το περιστατικό. Με σκοπό, όπως αναφέρεται, την «πλήρη και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης στο πλαίσιο του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά». Είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό, η οποία δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απάντησε, αφού, ενώ οι συνθήκες θανάτου του 37χρονου τεχνηέντως αποσιωπήθηκαν, ταυτόχρονα φρόντιζε να ενημερώσει λεπτομερώς για το ποινικό ιστορικό του.

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»

Η κίνηση του υπουργού Προ.Πο. να ενημερώσει για τη διαβίβαση της υπόθεσης στην ανεξάρτητη αρχή μαρτυρά τη σπουδή του να κατευνάσει τα πνεύματα στον απόηχο των ανατριχιαστικών εικόνων του νεκρού 37χρονου. Ομως στη λιτή ανακοίνωσή του, το υπουργείο δεν φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως ο ρόλος του ΣτΠ είναι καθαρά γνωμοδοτικός και αφορά αμιγώς την έρευνα που διεξάγεται στο πειθαρχικό της μέρος, δηλαδή για τυχόν πειθαρχικές/διοικητικές ευθύνες των αστυνομικών του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.

Ωστόσο μέχρι σήμερα, το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, που ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, εξακολουθεί να διερευνάται από το συγκεκριμένο -υπό διερεύνηση- αστυνομικό τμήμα, παρά το αίτημα της οικογένειας του θύματος να αφαιρεθεί από τα χέρια τους η προανάκριση.

Με μώλωπες γεμάτο το σώμα του άτυχου 37χρονου

Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι πολιτικές αντιδράσεις, με κόμματα της αντιπολίτευσης να φέρνουν το θέμα του θανάτου ακόμα ενός μετανάστη σε αστυνομικό τμήμα στη Βουλή, κάνοντας λόγο για ακόμη μια περίπτωση αστυνομικής ασυδοσίας. Ερωτήσεις κατέθεσαν χθες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και η Νέα Αριστερά, ζητώντας ουσιαστικές απαντήσεις και την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης του βασανιστικού θανάτου του 37χρονου.

«Ρίχνουν λάσπη για να χτιστεί ένα προφίλ παραβατικότητας του θύματος»

Μαρία Σφέτσου δικηγόρος της οικογένειας του θύματος

Συνέντευξη

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό θανάτου του Μοχάμεντ. Πώς την κρίνετε;

Πρόκειται για μια απάντηση εκτός θέματος. Η θέση που περιμέναμε να λάβει η Αστυνομία ήταν να μας εξηγήσει τι έκαναν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της κράτησης του θανόντος. Αντιθέτως, μας αναλύει τι έκανε ο Μοχάμεντ πριν από τη σύλληψή του. Εν ολίγοις, μας απαντάει άλλα αντί άλλων. Βέβαια, στην ουσία, πρόκειται για αποκάλυψη, όχι συγκάλυψη: Μας πληροφορούν για το τι έκανε ο θανών όταν έφυγε από το Α.Τ. Κολωνού μέχρι να οδηγηθεί τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Αυτό ήταν ενδεχομένως το μοναδικό «τυφλό σημείο» στο χρονικό διάστημα των διαδοχικών του κρατήσεων. Ομως δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ότι πήγε μετά την κράτησή του να παρενοχλήσει μια κοπέλα. Μήπως ήταν ήδη αιμόφυρτος από άλλο αστυνομικό τμήμα, χωρίς κινητό, χωρίς χαρτιά και ψάχνοντας βοήθεια;

Ωστόσο και αυτή η απάντηση δεν έχει σχέση με τα σημάδια των βασανιστηρίων που έφερε όταν βρέθηκε νεκρός. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε «μικρής κλίμακας περιστατικό με συγκρατούμενους» που είχε προηγηθεί, χωρίς όμως να εξηγεί αν σε αυτό οφείλονται τα χτυπήματα που δέχθηκε. Και αν πράγματι επιχειρείται ένας τέτοιος ισχυρισμός, πώς μπορεί να ευσταθήσει; Είναι δυνατόν να υπήρξε περιστατικό ξυλοδαρμού μέσα στα κρατητήρια και να μη συντάχθηκε δικογραφία; Ακόμα πλανάται στον αέρα το ερώτημα.

Και ο υπουργός Προ.Πο. στον απόηχο της είδησης έσπευσε να ανακοινώσει πως διαβιβάζει την έρευνα στον Συνήγορο του Πολίτη.

Δεν αφορά την ποινική έρευνα, αλλά την πειθαρχική, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τους αστυνομικούς. Ομως η προκαταρκτική εξέταση για το δικαστικό σκέλος παραμένει στην αρμοδιότητα του -ήδη υπό διερεύνηση- Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Ο ΣτΠ είναι ανεξάρτητη αρχή, έχει γνωμοδοτικό ρόλο και ο μόνος που μπορεί να παρέμβει για να αφαιρεθεί η έρευνα από την αρμοδιότητα του συγκεκριμένου Α.Τ. είναι η αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά το οπτικοακουστικό υλικό των καμερών των αστυνομικών τμημάτων;

Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Αν υπάρχουν πράγματι αδικήματα, έχουν τελεστεί κάτω από βιντεοσκόπηση. Σχετικά έγγραφα αιτήματα έχουμε κάνει και στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα και στα υπόλοιπα όπου κρατήθηκε για να εντοπίσουμε αν και πόσο ήταν τραυματισμένος. Το βάρος της απόδειξης το φέρουν οι Αρχές και η απόδειξη της αθωότητας των αστυνομικών είναι στα βίντεο αυτά. Είναι άγνωστο αν θα μας τα παραδώσουν και υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο 10 ημερών για να διαγραφούν, οπότε κάθε μέρα που περνάει χάνονται πειστήρια.

Πώς αξιολογείτε το γεγονός πως η ΕΛ.ΑΣ. επαναλαμβάνει πως ο 37χρονος ήταν χρήστης ουσιών;

Πώς γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν χρήστης ουσιών; Βρέθηκε με ποσότητα; Με βεβαιότητα σας λέω όχι, γιατί θα του είχαν αποδοθεί κατηγορίες. Αρα ήταν εμπειρική διαπίστωση; Αναμένουμε τις τοξικολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων όμως θα γίνουν γνωστά σε κάποιους μήνες. Μέχρι τότε, πρόκειται για λάσπη και αμαύρωση της μνήμης του θύματος για να χτιστεί ένα προφίλ παραβατικότητας, να έρθει και να μπει δίπλα στις λέξεις «άστεγος» και «αλλοδαπός» και η λέξη «τοξικομανής».

! Συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας και πορεία προς το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα έπειτα από κάλεσμα οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Διεθνής Αμνηστία: Να διερευνηθεί και πιθανό κίνητρο διακρίσεων

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από "Εφ.Συν." και Διεθνή Αμνηστία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου