23 Σεπτεμβρίου 2024

Νέες ισραηλινές επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού και του Λιβάνου - Στη Λωρίδα της Γάζας το 60% των κτιρίων έχει καταστραφεί και το 68% των αγροτικών εδαφών είχαν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

image

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους σε ένα σχολείο, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένες οικογένειες στην πόλη της Γάζαςσήμερα, έγινε γνωστό από Παλαιστίνιους αξιωματούχους στον τομέα της υγείας, με τον ισραηλινό στρατό να λέει ότι στόχευε μαχητές που επιχειρούσαν μέσα από το συγκρότημα.

Το πλήγμα εναντίον του σχολείου Καφρ Κάσεμ στον καταυλισμό Beach διεξήχθη γύρω στις 11 το πρωί τοπική ώρα, είπαν οι αξιωματούχοι. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν ο Μάτζεντ Σάλεχ, ο διευθυντής του υπουργείου Δημοσίων Έργων και Στέγασης της Χαμάς, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Άλλοι έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε διαφορετικές αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική και νότια Γάζα, σύμφωνα με γιατρούς, που αναφέρουν πως ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σήμερα σε ισραηλινά πλήγματα ανέρχεται σε 16.

Στη Ράφα, κοντά στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, κάτοικοι αναφέρουν πως ισραηλινά άρματα μάχης προωθούνται προς το δυτικό τμήμα της πόλης, όπου ο στρατός επιχειρεί από τον Μάιο.

Πάνω από 41.400 οι νεκροί Παλαιστίνιοι 

Στους 41.431 ανέρχονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, μετά την έναρξη των δολοφονικών επιθέσεων του Ισραήλ, στις 7 Οκτώββρη.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 95.818 ανθρώπους.  

Τρεις οι νεκροί από τις επιθέσεις στο Λίβανο

Πηγή: Associated Press

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον τριών χωριών στο νότιο τμήμα του  Λιβάνου, ανακοίνωσε τo υπουργείο Υγείας της χώρας, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι στοχοθέτησε θέσεις της Χεζμπολάχ. 

Η οργάνωση  ανακοίνωσε πως δύο μαχητές της σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια περιοχή ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε ότι έριξε δεκάδεσ ρουκετεσ εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής του στρατού και μιας αεροπορικής βάσης κοντά στην ισραηλινή πόλη Χάιφα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

ΠΗΓΗ

***

Το 60% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα που βομβαρδίστηκε
Το νοσοκομείο Αλ Σίφα που βομβαρδίστηκε
Πηγή: Associated Press

Το 60% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει κατατραφεί ή υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτώβρη, πέραν του μακελειού που υφίσταται ο Παλαιστινιακός λαός, που μετρά πάνω από 41.430 νεκρούς. 

Σύμφωνα με τις αναλύσεις δορυφορικών φωτογραφιών στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν ολοσχερώς καταστραφεί, συνολικά περίπου 169.000 κτίρια.  

Στον βόρειο τομέα, η πόλη της Γάζας, που αριθμούσε 600.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι ρημαγμένη. Το 73,9% των κτιρίων της πόλης έχει πληγεί.

Στην Ράφα, στο νοτιότερο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στην μεθόριο με την Αίγυπτο, έχει πληγεί το 46,3% των κτιρίων.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, επί των 58 τετραγωνικών χιλιομέτρων της ζώνης του θύλακα που συνορεύει με το Ισραήλ, άνω του 90% των κτιρίων καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τον Οκτώβριο 2023 μέχρι τον Μάιο 2024.

Νοσοκομεία και σχολεία στο στόχαστρο του Ισραήλ

Τα νοσοκομεία είναι προνομιακός στόχος του ισραηλινού στρατού, που τα βομβαρδίζει με πρόσχημα ότι η Χαμάς τα χρησιμοποιεί ως βάσεις. Οι ισραηλινές επιθέσεις κατά του νοσοκομείου αλ-Σίφα, (στη φωτο) του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, το έχουν μετατρέψει «σε άδειο κέλυφος με τάφους», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις 20 Αυγούστου, μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία (44%) λειτουργούσαν μερικώς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τα σχολικά κτίρια, που χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο των προσφύγων, ειδικά όσα φέρουν την σημαία του ΟΗΕ, πληρώνουν υψηλό τίμημα, αφού ο ισραηλινός στρατός τα βομβαρδίζει με το πρόσχημα ότι η Χαμάς τα χρησιμοποιεί ως κρησφύγετα ενόπλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef, μέχρι τις 6 Ιουλίου, τουλάχιστον 477 σχολεία είχαν υποστεί ζημιές, δηλαδή περίπου το 85% των 564 σχολικών κτιρίων. Ανάμεσά τους, τα 344 είχαν πληγεί απευθείας.

Τον Σεπτέμβριο, το Παγκόσμιο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση σε καταστάσεις κρίσης «Education Cannot Wait» ανακοίνωσε ότι το 90% των σχολικών κτιρίων έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αποδεκατιστεί.

Κατεστραμμένα τα αγροτικά εδάφη

Σύμφωνα με φωτογραφίες του δορυφορικού κέντρου του ΟΗΕ, μέχρι τις 27 Αυγούστου, το 68% των αγροτικών εδαφών είχαν υποστεί ζημιές, δηλαδή έκταση 102 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο βόρειο τομέα του θύλακα, το78% και στον τομέα της Ράφα, το 75%.

Η καταστροφή αγροτικών υποδομών (συστήματα ύδρευσης, αγροκτήματα εκτροφής, αγροί, εξοπλισμός και αποθήκες) είναι ακόμη σοβαρότερη και κυμαίνεται από το 80% έως το 96% από τις αρχές του 2024, σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο.

Το 68% του οδικού δικτύου έχει υποστεί ζημιές. Συνολικά, 1.190 χιλιόμετρα δρόμων έχουν καταστραφεί, 415 χιλιόμετρα έχουν υποστεί ζημιές και 1.440 χιλιόμετρα έχουν υποστεί ελαφρύτερες ζημιές, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση της Unosat με βάση στοιχεία της 18ης Αυγούστου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου