24 Σεπτεμβρίου 2024

Σιωπή, ολοένα και πιο αιματηρή για τη δολοφονική μανία του Ισραήλ

israel airstrikes lebanon
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε χωριά του Λιβάνου (23/9/2024) | AP Photo/Hussein Malla

Είναι από τις πιο τραγικά ειρωνικές στιγμές στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Σήμερα ξεκινά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, του οργανισμού που συστάθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο να αποτρέψει τους μελλοντικούς πολέμους, ελπίδα που αποδείχτηκε φρούδα.

Στον ΟΗΕ και στους ισχυρούς του πλανήτη απηύθυνε χθες έκκληση ο πρωθυπουργός του Λιβάνου για να βάλουν φρένο στη δολοφονική μανία του Ισραήλ που, αφού ισοπέδωσε τη Γάζα, τώρα σφυροκοπά και τη δική του χώρα. Μια μανία που η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου βαφτίζει θρασύτατα «δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Αυτή η «αυτοάμυνα» μόνο χθες (σ.σ. Δευτέρα 23/9/2024) κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 350 Λιβανέζους (σ.σ. σε περισσότερους από 550, με νεότερη ενημέρωση). Στη Γάζα, όπου σε λίγο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του γενοκτόνου πολέμου, η «άμυνα» του Ισραήλ, η οποία ήρθε σε απάντηση της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο έδαφός του, έχει αφήσει πίσω της κοντά στα 41.500 καταγεγραμμένα θύματα.

Με εξαίρεση τις αναμενόμενες αντιδράσεις από Τουρκία, Αίγυπτο, Ιράν και Ιράκ, καμία άλλη χώρα μέχρι χθες δεν είχε βγει να καταδικάσει ευθέως την επικίνδυνη, εγκληματική πολιτική του Ισραήλ που επεκτείνει τον πόλεμο στον Λίβανο, πέρα από το να ψελλίσουν μερικές... αμήχανες δηλώσεις για ανησυχία και εκκλήσεις για αποκλιμάκωση. Σιγή ιχθύος από τις ΗΠΑ, τη μόνη χώρα που θα μπορούσε πραγματικά να βάλει φρένο σε όλο αυτό.

Οι δορυφόροι της, όταν παίρνουν τον λόγο, παπαγαλίζουν την καραμέλα για το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται». Αυτό είπε και ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Αλλά αργότερα δεν σκέφτηκε να πει μια κουβέντα για την εκατόμβη στον Λίβανο. Εκκωφαντική σιωπή και από τα κόμματα.

Η Ελλάδα, μια χώρα πολλαπλώς εκτεθειμένη σε ενδεχόμενη γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, αντί να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας και να συμμετέχει σε κάποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή, παραμένει επικίνδυνα προσκολλημένη στο αμερικανοϊσραηλινό άρμα. Ο Νετανιάχου, στο μεταξύ, συνεχίζει απρόσκοπτα το δολοφονικό του έργο, με τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί βουβή. Μια βουβαμάρα που, μακροπρόθεσμα, κινδυνεύουμε να την πληρώσουμε όλοι.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου