22 Σεπτεμβρίου 2024

Δημόσια νοσοκομεία μόνο για τα κατεπείγοντα περιστατικά - Οι διοικήσεις θα πιέζουν για εξιτήρια - Επιστολή υγειονομικών προς τον πολίτη και πανελλαδικές-πανυγειονομικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα

giatroi
© Dreamstime.com
 
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για μετατροπή του ΕΣΥ σε εφημερατζίδικο, καθώς προβλέπει καθημερινή 24ωρη εφημέρευση


Τα κυβερνητικά μαγικά για να μειωθούν πλασματικά οι αναμονές στα ΤΕΠ ● Απίστευτη κοροϊδία, αφού οι δημόσιες υγειονομικές μονάδες είναι ήδη υποστελεχωμένες και αγκομαχούν να βγάλουν τις τωρινές εφημερίες τους ● Συμπέρασμα: ξεχνάμε τις τακτικές εξετάσεις, στεφανιογραφίες, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, προσυμπτωματικούς ελέγχους, τα τακτικά χειρουργεία και την έγκαιρη διάγνωση.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου της σχεδίου μετατροπής του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε εφημερατζίδικο. Το σχέδιο προβλέπει καθημερινή 24ωρη εφημέρευση όλων των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, σε πρώτη φάση. Κι αν κανείς αναρωτηθεί πώς γίνεται υποστελεχωμένα νοσοκομεία που αγκομαχούν να βγάλουν τις τωρινές εφημερίες τους να αντεπεξέλθουν σε καθημερινή εφημέρευση, η κυβέρνηση δεν αναρωτιέται. Προκρίνει την «ανάγκη» να κρύψει κάτω από το χαλί τη δεδομένη πλέον αδυναμία του ΕΣΥ, τις τεράστιες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τόσα άλλα. Με δυο λόγια, η κυβέρνηση με ακόμη ένα «κόλπο» θα προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο -που έχει απόλυτη εικόνα του τι συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία- ότι δεν είναι αυτό που νομίζει! Δεν είναι αυτό που βλέπει να συμβαίνει στα νοσοκομεία, αλλά κάτι άλλο.

Μειώνοντας τις αναμονές στα ΤΕΠ, φυσικά δεν λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ, που είναι οι βασικές αιτίες της παρακμής στην οποία έχει περιέλθει. Ακόμα περισσότερο θα επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση της περίθαλψης, αφού το νέο καθεστώς των καθημερινών εφημεριών θα καταστήσει ανήμπορο το ΕΣΥ να ανταποκριθεί σε περιστατικά που δεν είναι επείγοντα. Ξεχνάμε, λοιπόν, τις τακτικές εξετάσεις, στεφανιογραφίες, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, προσυμπτωματικούς ελέγχους. Ξεχνάμε τα τακτικά χειρουργεία. Ξεχνάμε την έγκαιρη διάγνωση, αφού οι ασθενείς θα πρέπει να «αδειάζουν» τα κρεβάτια για να έρθουν οι επόμενοι, πριν ξεκινήσει η νέα εφημερία την επόμενη μέρα.

Το υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα τρέχει και δεν θα φτάνει από εφημερία σε εφημερία, απέχοντας έτη φωτός από τον αρχικό του σκοπό, που ήταν να παρέχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη τριτοβάθμια, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια στους κατοίκους της χώρας και στα επείγοντα περιστατικά μέσα από ένα ενιαίο σύστημα εφημέρευσης.

Οι ασθενείς οδηγούνται ξεκάθαρα στον ιδιωτικό τομέα, αν έχουν. Αν δεν έχουν, θα περιμένουν μήνες μέχρι το πρόβλημά τους να γίνει επείγον; Ή θα καταλήγουν; Πόση υπερεργασία θα αντέξουν οι υγειονομικοί;

Επιστολή υγειονομικών προς τον πολίτη

Αγαπητέ πολίτη,

Η τεράστια ταλαιπωρία που αντιμετωπίζεις στις εφημερίες των νοσοκομείων είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής της Ν.Δ. και των προηγούμενων κυβερνήσεων στην υγεία που:

● Εχουν αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Λένε ασύστολα ψέματα ότι έχουν κάνει προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι.

● Εχουν μειώσει την κρατική χρηματοδότηση για την υγεία.

● Εχουν αφήσει κλειστό το 30% των χειρουργικών αιθουσών.

● Εχουν διαλύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας της περιοχής είναι πολύ λίγα σε σχέση με τον πληθυσμό, με ανεπαρκή στελέχωση, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση με αποτέλεσμα να αναγκάζεσαι να έρχεσαι στην εφημερία του νοσοκομείου για κάθε πρόβλημα υγείας.

● Εχουν κλείσει νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Λοιμωδών.

Η δήθεν λύση της καθημερινής εφημερίας όλων των νοσοκομείων της περιοχής θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα γιατί:

● Δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται προγραμματισμένες εξετάσεις ή αν γίνονται, τα ραντεβού θα είναι πολλούς μήνες μετά. Δεν θα μπορείς να κάνεις ή θα κάνεις με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο νοσοκομείο αξονικές τομογραφίες ή υπερήχους, γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση, στεφανιογραφίες, ακόμα και εξετάσεις αίματος. Θα αναγκάζεσαι να πληρώνεις για να τα κάνεις στον ιδιωτικό τομέα.

● Οι λίστες αναμονής των χειρουργείων θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Από τις χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν και ήδη δεν φτάνουν, κάποιες θα είναι κάθε μέρα δεσμευμένες για τα επείγοντα. Ετσι η κυβέρνηση σε σπρώχνει στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία ή στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αν φυσικά μπορείς να πληρώσεις. Αλλιώς, θα περιμένεις μήνες ή και χρόνια.

● Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες τις εξετάσεις που πρέπει στους ασθενείς που νοσηλεύονται γιατί θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες εισαγωγές. Θα αυξηθεί η πίεση που ήδη υπάρχει από τις διοικήσεις να δίνονται γρήγορα εξιτήρια. Οι ασθενείς θα παραπέμπονται να κάνουν τις εξετάσεις μετά το εξιτήριο, δηλαδή και πάλι στον ιδιωτικό τομέα.

Το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» με τις ίδιες δομές, το ίδιο προσωπικό, τους ίδιους ή μειωμένους προϋπολογισμούς δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας πρέπει τα νοσοκομεία να στελεχωθούν με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και να εξοπλιστούν με σύγχρονα και ποιοτικά μηχανήματα. Αμεσα να επαναλειτουργήσουν οι δομές Υγείας που έκλεισαν στο Λεκανοπέδιο.

Σε αυτόν τον αγώνα σε θέλουμε στο πλευρό μας!

 Σωματεία εργαζομένων του «Αττικόν», της Νίκαιας, του «Ασκληπιείου» και του «Θριάσιου»

Ραντεβού στον δρόμο!

● Στάση εργασίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ώρες 11 το πρωί - 3 το μεσημέρι και κινητοποίηση στα γραφεία της 2ης Υγειονονομικής Περιφέρειας την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι.

● Κινητοποίηση μαζί με τοπικούς φορείς σε κάθε νοσοκομείο το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

● Συμμετοχή στην πανελλαδική-πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου.

Οι διοικήσεις θα πιέζουν για εξιτήρια

Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)

Συνέντευξη στην Ντάνι Βέργου

Καθημερινές εφημερίες όλων των νοσοκομείων, ξεκινώντας από το Λεκανοπέδιο, προωθεί η κυβέρνηση. Πώς το βλέπετε;

Εστω και αργά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν αυτό που εδώ και καιρό αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: την ταλαιπωρία και τις πολύωρες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές αλλά και της αποψίλωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πρόβλημα που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με ανακάτεμα της τράπουλας, απεναντίας θα υπάρξει δραματική υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και πίεση στους υγειονομικούς για ταχεία διακίνηση των περιστατικών, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα για ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία.

Μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι εδώ και τώρα το υπουργείο να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, να ανοίξουν δημόσιες μονάδες υγείας που έχουν κλείσει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τι προσπαθεί να επιτύχει με το νέο σχέδιο η κυβέρνηση;

Να «κρύψει» τις αναμονές. Να μη φαίνονται. Η ταχεία διακίνηση από τα ΤΕΠ δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν αναμονές που θα μεταφερθούν στους διαδρόμους των νοσοκομείων, όπου οι ασθενείς περιμένουν ήδη και θα συνεχίσουν και με αυτό το μοντέλο να περιμένουν για να βρεθεί κρεβάτι. Ούτε εξασφαλίζει την πρέπουσα αντιμετώπιση για κάθε περιστατικό, αφού, προκειμένου τα νοσοκομεία να έχουν διαθέσιμα κρεβάτια για την εφημερία της επόμενης μέρας, θα πιέζουν οι διοικήσεις να δίνουν εξιτήρια. Πράγματι, μπορεί οι ασθενείς να μην έχουν την αναμονή που βιώνουν σήμερα στα ΤΕΠ, 7-8 ωρών, αλλά δεν θα έχουν την αντιμετώπιση που πρέπει.

Επομένως παραμένει το πρόβλημα, αν δεν διογκώνεται, με την καθημερινή εφημέρευση των νοσοκομείων της Αττικής; Τι προβλήματα θα γεννηθούν ή θα τονιστούν;

Πρoκειμένου τα νοσοκομεία να έχουν διαθέσιμα κρεβάτια, θα πιέσουν να δώσουν στους ασθενείς εξιτήρια πριν ολοκληρωθεί ούτε καν η διερεύνηση, πόσο μάλλον η θεραπεία του προβλήματος που τους οδήγησε στο νοσοκομείο. Επιπλέον, το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε περιστατικά που δεν είναι επείγοντα. Δεν θα γίνονται τακτικές εξετάσεις - στεφανιογραφίες, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, προσυμπτωματικοί έλεγχοι. Δεν θα πραγματοποιούνται χειρουργεία τακτικά. Δεν θα μπαίνουν διαγνώσεις αφού οι ασθενείς θα πρέπει να «αδειάζουν» τα κρεβάτια για να έρθουν οι επόμενοι, πριν ξεκινήσει η νέα εφημερία την επόμενη μέρα. Ετσι, θα σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα για όλα αυτά - εξετάσεις, τακτικά χειρουργεία. Δεν επιλύει η κυβέρνηση τίποτα, απλώς κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είναι ένα επικοινωνιακό τρικ σε βάρος των ασθενών, από τη στιγμή που δεν απαντά στην αιτία, στο ερώτημα γιατί υπάρχουν αυτές οι αναμονές.

Γιατί υπάρχουν αυτές οι αναμονές;

Υπάρχουν γιατί είναι αποσαθρωμένη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ασθενείς καταφεύγουν στο δημόσιο νοσοκομείο για προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιό της. Υπάρχουν γιατί δεν έχουμε διαθέσιμα κρεβάτια στις κλινικές των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να περιμένουν οι ασθενείς για ώρες. Υπάρχουν γιατί δεν υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός για να διερευνηθεί το πρόβλημα υγείας - υπέρηχοι, αξονικοί, μαγνητικοί. Υπάρχουν γιατί είναι ελάχιστοι οι γιατροί που εφημερεύουν και δεν φτάνουν για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.

Τι θα συμβεί αν προχωρήσει η κυβέρνηση με το σχέδιό της; Εκτός από τους ασθενείς, πώς επηρεάζονται οι γιατροί;

Θα έχουμε το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας. Θα υπάρχει πίεση για ταχεία διακίνηση περιστατικών, αιματηρά εξιτήρια, όπως λέγονται σε χώρες όπου έχει εφαρμοστεί παρόμοια πολιτική στην υγεία. Οι ασθενείς οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, αν έχουν. Οι γιατροί και πάλι δεν θα φτάνουν. Η εντατικοποίηση, η υπερεφημέρευση, τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό στους υγειονομικούς συνολικά θα γιγαντωθούν, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξουθένωση του ήδη κουρασμένου προσωπικού του ΕΣΥ.

Πώς σχολιάζετε τις συνεχείς αυξήσεις στις συμμετοχές των αρρώστων και στα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα;

Απογειώνεται η νόμιμη κλοπή σε βάρος των ασθενών και η υγεία μετατρέπεται σε απλησίαστο εμπόρευμα για τους πολλούς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αυξήσεις μέχρι και 400 ευρώ στα φάρμακα, που έφτασε με θράσος ο υπουργός Υγείας -έχοντας πάρει πλήρες διαζύγιο με την πραγματικότητα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων- να λέει ότι οι αυξήσεις στα φάρμακα στους ασθενείς θα μεταφραστούν σε μείωση!

Πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη, με έκθεση-καταπέλτη, διαπίστωνε τις σκανδαλώδεις χρεώσεις συμβεβλημένων ιδιωτικών μονάδων περίθαλψης για τις οποίες κάνουν τα στραβά μάτια οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ. Tι λέτε;

Επιβεβαιώνεται αυτό που λέει η ΟΕΝΓΕ, ότι συνειδητά υλοποιείται μία πολιτική προς όφελος των ιδιωτικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, που απομυζούν τον κόσμο - είτε με απευθείας πληρωμές, από την τσέπη των ασθενών, ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ. Η διαχρονική μείωση της χρηματοδότησης των δαπανών υγείας έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται όλο και περισσότερο ο ασθενής. Ενδεικτικό παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθείται είναι ότι ακόμα και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για αυτά τα περιβόητα δωρεάν χειρουργεία -που είναι ένα μέτρο για να εμπεδωθεί ότι πρέπει να πληρώσει ο ασθενής για να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο- ακόμα κι αυτά θα κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα μέσω voucher αντί να πάνε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δεν είναι όμως επιλέξιμη δαπάνη ούτε της Ε.Ε. ούτε της κυβέρνησης η πρόσληψη προσωπικού στο ΕΣΥ. Γι’ αυτό δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου