26 Σεπτεμβρίου 2024

Σταν Γκρίνμπεργκ: Ποιός πραγματικά είναι ο σύμβουλος του Μητσοτάκη


Η αποκάλυψη ότι ο γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ λάμβανε 16.000 ευρώ το μήνα για να παρέχει τις υπηρεσίες του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναφέρει στο προσκήνιο τον Αμερικανό σύμβουλο. Καταρχήν επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δήλωνε ψευδώς στο παρελθόν ότι ο Γκρίνμπεργκ εργαζόταν αφιλοκερδώς για τον πρωθυπουργό. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει το παρελθόν του συγκεκριμένου προσώπου.

Όπως εξηγούσαμε και πριν από χρόνια ο Γκρίνμπεργκ θεωρείται «αριστερός» (τουλάχιστον για τα δεδομένα των ΗΠΑ) και το προφίλ του δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση με τα συντηρητικά και νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Μια πιο προσεκτική ματιά στο βιογραφικό του όμως δείχνει ότι Γκρίνμπεργκ βρισκόταν πίσω από πολιτικούς που σήμερα κατηγορούνται ακόμη και για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μεταξύ των πελατών του συμπεριλαμβάνονται ορισμένες από τις πιο ρυπογόνες εταιρείες του πλανήτη, όπως η BP. Για την ακρίβεια ο Γκρίνμπεργκ πραγματοποίησε για λογαριασμό του πετρελαϊκού κολοσσού μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις Greenwashing της ιστορίας. Ο ίδιος εργάστηκε για πολεμικές βιομηχανίες, όπως η Boeing αλλά και η αποκαλούμενη εταιρεία-Φρανκενστάιν, Monsanto, η οποία παρασκεύαζε τα χημικά (agent orange) που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός εναντίον αμάχων στο Βιετνάμ και σήμερα ειδικεύεται σε μεταλλαγμένα προϊόντα.

Ο Γκρίνμπεργκ όμως έγινε περισσότερο γνωστός ως ο επικοινωνιολόγος που έφερε στην εξουσία προέδρους και πρωθυπουργούς που προκάλεσαν τους περισσότερους πολέμους τον τελευταίο μισό αιώνα: Τους Αμερικανούς Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα, τους Ισραηλινούς Εχούντ Μπάρακ και Ισαάκ Χέρτζογκ, τον Βρετανό Τόνι Μπλερ, και τον Γερμανό Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Φυσικά το βιογραφικό ενός συμβούλου του Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να είναι καθαρό από την οσμή σκανδάλων. Όπως είχαν αποκαλύψει οι Los Angeles Times, ο μετέπειτα προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Κλίντον, Ραμ Εμάνουελ, έμενε χωρίς να πληρώνει ενοίκιο σε πολυτελές διαμέρισμα της οικογένειες Γκρίνμπεργκ για πέντε χρόνια. Μια πολύ βολική εξυπηρέτηση που μάλλον συμπτωματικά ακολουθήθηκε από χρυσοφόρα συμβόλαια επί προεδρίας Κλίντον.

Δίπλα πάντως στους καταστροφείς του περιβάλλοντος και του εγκληματίες πολέμου ο Γκρίνμπεργκ μπορεί τώρα να τοποθετήσει επισήμως και τον Μητσοτάκη – και μαζί με αυτόν, το ξέπλυμα των παράνομων παρακολουθήσεων, τα δολοφονικά push backs στο Αιγαίο και την έμπρακτη στήριξη της γενοκτονίας στη Γάζα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου