01 Σεπτεμβρίου 2024

Ανοιχτή επιστολή σε κυβέρνηση, υπουργείο Γεωργίας, περιφερειάρχες και δημάρχους - Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης ενός αγρότη βιοκαλλιεργητή από την Κρήτη

altersyros: Λάβαμε και παραθέτουμε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή

***

Ανοιχτή επιστολή σε κυβέρνηση, υπουργείο Γεωργίας, περιφερειάρχες και δημάρχους

 

Η αγωνία ενός Κρητικού αγρότη βιοκαλλιεργητή


Η Ελλάδα διψά, η Κρήτη ερημοποιείται και η κυβέρνηση ΤΙ ΚΑΝΕΙ; Στέλνει πολεμοφόδια για να σκοτώνονται οι λαοί.

Οι άνθρωποι της εξουσίας πολλές φορές έχουν τέτοια έπαρση που τους καθιστά ανήμπορους να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για να αποφύγουν την αδράνειά τους λένε κουταμάρες, ότι τάχα ενδιαφέρονται για τους ψηφοφόρους τους, όπως να μη ποτίζουν οι αγρότες τα δένδρα τους, τα κηπευτικά τους, τα ζώα τους για να έχουν νερό οι πολιτείες και έχουν λύση έτοιμη: θα μας φέρνουν οι πολυεθνικές λαχανικά και φρούτα και κρέας από Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία κ.τ.λ.

ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΡΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΊΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ

Η Ελλάδα υποφέρει οικονομικά γιατί είναι μια χώρα που εισάγει προϊόντα και δεν εξάγει.

Όλες αυτές οι προσπάθειες των αγροτών κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν γιατί δεν υπάρχει νερό και είναι αυτονόητο ότι όπου δεν υπάρχει νερό οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή τους και μεταναστεύουν. Δεν έχει προτεραιότητα ούτε ο ΒΟΑΚ ούτε το αεροδρόμιο. Όταν το νησί θα έχει ερημοποιηθεί δεν θα μας είναι χρήσιμα πλέον ούτε αεροδρόμια ούτε ο ΒΟΑΚ.

Η λειψυδρία αποτελεί ένα από το σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, ενώ η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση αναμένεται να επιδεινώσουν περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση. Ένα από τα μέτρα που έχει προταθεί και εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπισή της είναι η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων ως εναλλακτική πηγή νερού. Είναι επομένως γενικά αποδεκτό ότι θα πρέπει να βρεθούν νέες αειφόρες, μη ενεργοβόρες τεχνολογίες για την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, διάφορες πράσινες τεχνολογίες που εμπνέονται και υποστηρίζονται από την φύση (λύσεις βασισμένες στη φύση) μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά. Οι γεωτρήσεις δεν είναι λύση. Στερεύουν πηγές που εύρισκαν καταφύγιο άγρια ζώα, πουλιά, μέλισσες, φυτά, δένδρα αλλά και άνθρωποι. Τώρα είναι αναγκασμένα ή να εξαφανιστούν ή να μεταναστεύσουν όσα το μπορούν, Οι γεωτρήσεις βέβαια όλο και θα βαθαίνουν έως ότου έλθει το θαλασσινό νερό.

Συνεχίζεται, δηλαδή, το ίδιο λάθος που κάνουν εδώ και δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις χρηματοδοτώντας γεωτρήσεις που έχουν, πλέον, εξαντληθεί.

Την ίδια ώρα σε άλλες Μεσογειακές χώρες, όπως το Ισραήλ, οι μονάδες αφαλάτωσης το 2026 θα καλύπτουν το 100% της κατανάλωσης για την ύδρευση και τη βιομηχανία, ενώ το 2030 το 100% των αστικών λυμάτων θα επαναχρησιμοποιείται στη γεωργία για το σκοπό αυτό, με βασικότερο πλεονέκτημα τις σχεδόν μηδαμινές απαιτήσεις σε ενέργεια. Ταυτόχρονα οι λύσεις αυτές έχουν πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, διαχωρισμός δικτύου άρδευσης–ύδρευσης.

Θα έπρεπε να είχε γίνει χθες η διαχείριση των υδάτινων πόρων, αν είχαμε σεβασθεί τους επιστήμονες που έχουν προειδοποιήσει τώρα και πολλά χρόνια για την επερχόμενη κλιματική αλλαγή και ερημοποίηση του νησιού μας.

Θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί μικρά φράγματα στους ορεινούς όγκους, θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί τα νερά των ΔΕΥΑ μετά την βιολόγιση και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες, που έπρεπε να έχουν γίνει χθες.

Δεν μπορείτε να φαντασθείτε τι τεράστια ζημιά θα γίνει στον πρωτογενή τομέα, αλλά και εκεί που έχετε εναποθέσει όλες σας τις ελπίδες, στον τουρισμό.

Η κοινωνική αναστάτωση που θα προκληθεί δεν θα είναι διαχειρίσιμη, τουλάχιστο αυτό θα έπρεπε να το έχετε αντιληφθεί.

Έστω και αργά κηρύξτε το νησί ή και όλη την Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αρχίσουν να δρομολογούνται προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και σταματήστε να στέλνετε πολεμοφόδια για να σκοτώνονται οι λαοί.

Δεν βλέπουμε Η ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ να ανησυχεί ιδιαίτερα ούτε την κυβέρνηση ούτε τις περιφέρειες αλλά ούτε και τους δήμους. Μάλλον έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στις λιτανείες.

ΗΛΙΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου