12 Σεπτεμβρίου 2024

Σύρος: Δύο δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την ισραηλινή συμμετοχή στο animasyros2024 και ζητούν από τη διοίκηση του φεστιβάλ να την ακυρώσει (UPDATE)


Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου- Ερμούπολης: Ανακοίνωση για την υποστήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ στο φεστιβάλ amina syros 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου- Ερμούπολης, μέσω του δημοτικού της συμβούλου και γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, Παύλου Χρυσαφίδη, προχώρησε στη παρακάτω ανακοίνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την υποστήριξη του φεστιβάλ ΑmimaSyros 2024 από την πρεσβεία του κράτους- δολοφόνου, του Ισραήλ.

O Σεπτέμβρης κάθε χρόνο είναι μήνας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Δεκάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας  για τους χιλιάδες νεκρούς και τις αλησμόνητες πατρίδες. Εκδηλώσεις μνήμης και στη προσφυγομάνα Σύρο ενάντια στη λήθη της Ιστορίας.

Σε λίγες μέρες όμως, συμπληρώνεται ένας χρόνος από μια άλλη, σύγχρονη γενοκτονία, διαπιστωθείσα και από το διεθνές δικαστήριο. Αυτή του Παλαιστινιακού λαού,  που δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη και σήμερα στη γειτονιά μας. Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστινίους, εκ των οποίων 17.000 τουλάχιστον παιδιά, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 94.000 και οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Τις τελευταίες μέρες, με την πολύμορφη στήριξη και «κάλυψη» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ κλιμακώνει τη δολοφονική και πολυμέτωπη εισβολή μεγάλης κλίμακας σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η οποία ξεδιπλώνεται παράλληλα με το συνεχές αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ επεκτείνει τις ισραηλινές επιδρομές σε Λίβανο και Συρία.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή καθώς καταγράφονται μια σειρά ταυτόχρονα πολεμικά επεισόδια και «περιστατικά» με το Ιράν, στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, καθώς επίσης στο Ιράκ και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δυστυχώς σε μια παγκόσμια γιορτή Τέχνης με επίκεντρο τη Σύρο, στο AnimaSyros 2024 φιγουράρει στους υποστηρικτές, μαζί με τον Δήμο μας,  και η πρεσβεία του Ισραήλ βάφοντας  το φεστιβάλ ,το Δήμο μας και το νησί μας με το αίμα χιλιάδων δολοφονημένων αμάχων Παλαιστίνιων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Επίσης στους κριτές φιγουράρει και η μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρεία παραγωγής amimation THE HIVE.

H Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τη στήριξη και συμμετοχή στο Φεστιβάλ εκπροσώπων του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ, το οποίο εδώ και ένα χρόνο επιτελεί εθνοκάθαρση και γενοκτονία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Καλούμε την διοίκηση του Φεστιβάλ να αποσύρει άμεσα την στήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ  και να εκδιώξει από την  κριτική επιτροπή τον παραγωγό και ιδρυτή της εταιρείας THE HIVE.

Είναι ντροπή  για το φεστιβάλ της Σύρου να ξεπλένει τα εγκλήματα του Ισραήλ μέσω της Τέχνης και ντροπή για το Δήμο και τους κατοίκους της να μην αντιδράσουν σθεναρά σε αυτή τη μεθόδευση.

***

Σύρος Εξ Αρχής: Αναγκαίο να ακυρωθεί η σχέση της πρεσβείας του Ισραήλ με το φεστιβάλ Anima στην Ερμούπολη

Έκπληξη και λύπη προκάλεσε η διαπίστωση ότι στους χορηγούς και υποστηρικτές του φετινού φεστιβάλ Anima Syros, περιλαμβάνεται η πρεσβεία του Ισραήλ.

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι κανείς δεν θα επιδίωκε να επιβάλει διακρίσεις για τη συμμετοχή καλλιτεχνών που μετέχουν σε ένα πολιτιστικό γεγονός, με βάση την καταγωγή ή την υπηκοότητά τους. Εκτός βέβαια κι αν αυτοί οι ίδιοι, επιχειρούσαν να αξιοποιήσουν το έργο τους για να προβάλουν ή να δικαιολογήσουν την παράνομη κατοχή της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ ή τις πάνω από 40.000 δολοφονίες αμάχων, από την έναρξη της εισβολής στη Γάζα.

Είναι όμως τελείως διαφορετικό πράγμα η πρεσβεία του Ισραήλ (δηλαδή το βαθύ ισραηλινό κράτος και ο επίσημος βραχίονας προπαγάνδισης της πολιτικής του στο εξωτερικό) να χρηματοδοτεί εκδηλώσεις ενός φεστιβάλ και να κερδίζει με τον τρόπο αυτό τη σήμανση του χορηγού των τεχνών. Την ίδια στιγμή που στην Παλαιστίνη μπουλντόζες και άρματα μάχης εξαφανίζουν από το πρόσωπο της Γης ολόκληρες συνοικίες.

Οι Έλληνες πολίτες έχουμε ιστορικά υποστηρίξει τους λαούς που αγωνίζονταν και αγωνίζονται για αυτοδιάθεση. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί όταν ένα φεστιβάλ που φιλοξενείται στη Σύρο, και μάλιστα με τη συνδιοργάνωση -ως και χρηματοδότηση!- του δήμου μας, επιλέγει να συνάπτει και να επιδεικνύει στα έντυπά του, ιδιαίτερη σχέση με το κράτος του Ισραήλ, η πολιτική κατοχής του οποίου έχει καταδικαστεί πρόσφατα από το Ανώτατο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι του Anima Syros έδειξαν έλλειψη κρίσης, όταν διεκδίκησαν, αποδέχτηκαν και συνέχισαν αυτή τη συνεργασία, την ώρα που τα τραγικά γεγονότα στη Γάζα ήταν σε εξέλιξη. Τους καλούμε έστω και την ύστατη ώρα να δείξουν ότι διαθέτουν ευαισθησία και δυνατότητα κατανόησης των συνθηκών. Να ανακοινώσουν ότι ακυρώνουν κάθε σχέση, τυπική ή ουσιαστική με την Πρεσβεία του Ισραήλ και να αποσύρουν τα σήματά της από τα έντυπα, το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.

Από τη δημοτική αρχή, ζητούμε να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με αίτημα εκ μέρους μας την απόσυρση της συνδιοργάνωσης με το δήμο του εν λόγω φεστιβάλ. Ας αναλάβει κάθε παράταξη και κάθε δημοτική και δημοτικός σύμβουλος την ηθική και πολιτική ευθύνη, να πάρουν θέση.

Ως παράταξη πάντως, καλούμε τους συμπολίτες μας και ειδικά τους νέους να εξετάσουν με βάση τα δικά τους κριτήρια, το ενδεχόμενο αποχής από τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του φεστιβάλ, όσο διαρκεί η «πολιτιστική χορηγία» της συγκεκριμένης πρεσβείας.

Καλούμε επίσης τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς της Σύρου σε επείγουσα συνάντηση εντός των ημερών, για συντονισμό και διοργάνωση κοινής, μαζικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης, τη μέρα έναρξης του φεστιβάλ.
 

 - ΣΧΕΤΙΚΗ
και η πρόσφατη ανάρτηση στο blog μας:

«Είναι ντροπή για το Φεστιβάλ της Σύρου να ξεπλένει τα εγκλήματα του Ισραήλ μέσω της Τέχνης»: Σοβαρή καταγγελία του BDS Greece σχετικά με την ισραηλινή συμμετοχή στο animasyros 2024

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, την ανοιχτή σχετική επιστολή που έστειλαν προς το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καστελόριζου (25/8 με 1/9/2024) οι Filmmakers4palestinegr, οι Filmworkers for Palestine Greece και το BDS Greece:

Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καστελόριζου συμμετέχει στο ξέπλυμα της γενοκτονίας

Filmmakers for Palestine: “Μην είστε συνένοχοι στη γενοκτονία” Ανοιχτή επιστολή στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου