13 Σεπτεμβρίου 2024

Και η καταστροφή συνεχίζεται... Ξεκίνησαν να παραχωρούν σε “οικόπεδα” εξόρυξης υδρογονανθράκων το 1/3 της χώρας: όλο το Ιόνιο, την Κρήτη και την Ήπειρο!

SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α

ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ "ΠΑΜΕ ΚΙ ΌΠΟΥ, ΚΙ ΌΠΩΣ ΒΓΕΙ"...
 
..έσπασαν την πυξίδα και οι καπετάνιοι πάνε με την μυρωδιά.. προς εκεί που οσμίζονται κέρδος, βουτηγμένο στον θάνατο. Και τα ψέματα. 
 
Κυπαρισσιακός και Κρήτη, η Κέρκυρα και όλο το Ιόνιο, χρόνια τώρα παίζονται στα ζάρια:
 
Ξεκίνησαν να παραχωρούν σε "οικόπεδα" το 1/3 της χώρας: όλο το Ιόνιο, την Κρήτη και την Ήπειρο. 
 
Με ΣΜΠΕ γεμάτες πολύ σοβαρές ελλείψεις, καταπατώντας διεθνείς νομοθεσίες και Συμβάσεις για την προστασία του Κλίματος και της Βιοποικιλότητας. 
 
Άρχισαν τους ηχοβολισμούς κρυφά, παράνομα, με θύματα φάλαινες, δελφίνια και χελώνες που ξεβράστηκαν στις ακτές και άλλα, τα περισσότερα, βυθίστηκαν στον πυθμένα της #Ελληνικής_Τάφρου
Τον Απρίλη που πέρασε, σε ένα σιδερόφρακτο Συνέδριο για τους Ωκεανούς #OurOcean2024 ,ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τα περιβόητα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα, Περιοχές Προστασίας των υπό εξαφάνιση θαλάσσιων θηλαστικών. Οι εξαγγελίες συνοδεύτηκαν από 100δες εκατομμύρια για προγράμματα έρευνας/προστασίας. 
 
Ο πρωθυπουργός, αυθαίρετα αφαίρεσε από την Ε.Θ.Π. Ιονίου την Κρήτη και το μεγαλύτερο μέρος του #Τόξου - λες και μπορούν να βάλουν όρια και φράχτες στις μεταναστευτικές οδούς των θαλάσσιων θηλαστικών -
Η μόνη του αναφορά ήταν για τις μηχανότρατες και τα #μικροπλαστικά. Για το εκτεταμένο πρόγραμμα ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων, για τα #sonar των πολεμικών πλοίων, ούτε λέξη!
 
Οι μήνες πέρασαν χωρίς να γίνει κάτι ουσιαστικό, κι ενώ περιμέναμε την ανακήρυξη, ώστε από αυτή την βάση να συνεχιστεί η προσπάθεια για την πλήρη ένταξη ολοκλήρου του Τόξου της #Ελληνικής_Τάφρου στα ΕΘΠ, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε κάτι αδιανόητο: η ΕΔΕΥΕΠ υποβάλει νέα ΣΜΠΕ στον Ν. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ, ως επέκταση(!) του Μπλοκ 10 "ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ" 
 
Και πάμε:
 
- Δίνει την μελέτη στην Asprofos S.A., θυγατρική της Helleniq Energy, δηλαδή στην εταιρεία εκμετάλλευσης του "οικοπέδου" 10 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ 
 
- Η ΕΔΕΥΕΠ αποδεικνύει τον ρόλο της ως ο "μεσάζοντας" των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Μία κατά όνομα Ελληνική Διαχειριστική Αρχή που δουλεύει κατά του δημόσιου συμφέροντος. Με την υψηλή προστασία της κυβέρνησης, όπως κάλυπταν τις εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό και την Κρήτη, χωρίς καμιά επιστασία ή αδειοδότηση, έτσι και τώρα πρωτοστατούν στην αυθαιρεσία, εφευρίσκοντας ένα καινούργιο τέχνασμα:
 
Την επιμήκυνση του "ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ", νότια, ως τα υποτιθέμενα όρια του ΕΘΠ, ως Α2. Πρόκειται βέβαια, για μια νέα περιοχή - "οικόπεδο". Δεν υπήρχε πριν. 
 
- Παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, των υπουργών της κυβέρνησης αλλά και όλης σχεδόν της αντιπολίτευσης ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες παραχωρήσεις ούτε να δοθούν νέες άδειες, η ΕΔΕΥΕΠ προχωρεί μόνη της, σε αγαστή συμφωνία με την εταιρεία εκμετάλλευσης σε διαδικασία νέας παραχώρησης! Τι έχουν να πουν γι' αυτά οι υπουργοί της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση που επανειλημμένα έχουν δηλώσει τα αντίθετα;
 
και το καλύτερο:
 
- Η στοχοποιημένη περιοχή βρίσκεται μέσα στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με βάθος 5.269μ. Βρίσκεται μέσα στην ζώνη Σημαντικής Περιοχής για τα Θαλάσσια Θηλαστικά και στην Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (IBAs)
 
Είναι, μπορεί να πει κανείς, στον πυρήνα των τεκτονικών διεργασιών στην Μεσόγειο αλλά και στην καρδιά της Βιοποικιλότητας της, εκεί που η θαλάσσια μεγαπανίδα συναντάται με την αβυσσαία, άγνωστη ακόμα σε εμάς, ζωή. 
 
Αν σκεφτούμε ότι κάποια σημεία στη Μεσόγειο, στη Γη, πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτα, γιατί είναι πολύ σημαντικά για την ύπαρξή μας σε αυτόν τον πλανήτη, αυτό ακριβώς το "οικόπεδο" που κάποιοι φιλετάρισαν, θα έπρεπε να διαφυλαχτεί πλήρως και όχι να διαμοιράζεται με τον χείριστο τρόπο σε εταιρείες με μοναδικό σκοπό τα υπερκέρδη με κάθε κόστος. 
 
Αυτή η νέα έκδοση του σήριαλ των εξορύξεων Υ/Α στην χώρα μας, βρωμάει από παντού. Είναι τόσα τα μαύρα σημεία που χάσκουν..
 
Ένα πάντως είναι βέβαιο: 
 
Είναι επείγον και απόλυτη ανάγκη να προστατέψουμε τώρα, ολόκληρη την #Ελληνική_Τάφρο !
 
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσουν τα μαύρα σχέδια τους που θα καταστρέψουν την ζωή γύρω μας! 
 
Θα μας βρουν μπροστά τους. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου