13 Σεπτεμβρίου 2024

Καταγγελία περιβαλλοντικών οργανώσεων για αποκεφαλισμό γύπα από ανεμογεννήτρια στα Ακαρνανικά Όρη

 

Αποκεφαλισμός γύπα από ανεμογεννήτρια στα Ακαρνανικά Όρη!

Την ίδια ώρα που Περιφέρεια Δ. Ελλάδας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεχίζουν τις αυθαίρετες αδειοδοτήσεις Αιολικών Σταθμών!

Άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για τον απειλούμενο πληθυσμό Όρνιων (Gyps fulvus) της ηπειρωτικής Ελλάδας σημειώθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στα Ακαρνανικά Όρη, απόρροια της περιβαλλοντικά εγκληματικής πολιτικής χωροθέτησης των Αιολικών Σταθμών στη χώρα μας, η οποία φαίνεται ότι συστηματικά παρακάμπτει τόσο τις διαδικασίες του νόμου, όσο και την επιστήμη.

Πιο συγκεκριμένα, Όρνιο που προέρχεται από το πρόγραμμα ενδυνάμωσης του πληθυσμού της ηπειρωτικής Ελλάδας εντοπίστηκε αποκεφαλισμένο δίπλα σε ανεμογεννήτρια του Αιολικού Σταθμού «ΠΕΡΓΑΝΤΗ» στα Ακαρνανικά Όρη!

Το αποτρόπαιο θέαμα αντίκρισαν πρώτα στελέχη του Δασαρχείου Αμφιλοχίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας, κατόπιν ενημέρωσής τους από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία ότι ο πομπός που έφερε το Όρνιο είχε ακινητοποιηθεί δίπλα σε ανεμογεννήτρια. Ο νεκρός γύπας είχε απελευθερωθεί τον Ιούνιο του 2022 στο Μεσολόγγι και θα έμπαινε στον 5ο χρόνο ζωής του, οπότε και θα ήταν πλέον ώριμος για να φωλιάσει και να αναπαραχθεί.

Την ευθύνη για την απώλεια του Όρνιου φέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου (ΑΔΠΔΕΙ), η οποία το 2020 εξέδωσε την άδεια ανανέωσης-τροποποίησης του έργου (το οποίο κατασκευάστηκε το 2018 με άδεια του 2011) χωρίς να έχει υποβληθεί μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), όπως ορίζει η νομοθεσία για Αιολικούς Σταθμούς εντός Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά. Αποτέλεσμα είναι να εξακολουθεί να λειτουργεί ο Αιολικός Σταθμός χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για τη σημαντική ορνιθοπανίδα της περιοχής!

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και ενημερώσεις για τη σπουδαιότητα της περιοχής για τους γύπες (στα Ακαρνανικά υπάρχει η σημαντικότερη αποικία Όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα, με 15 αναπαραγωγικά ζευγάρια), η ΑΔΠΔΕΙ δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε οποιαδήποτε απαίτηση λήψης μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ενδεχόμενης διακοπής λειτουργίας των προβληματικών ανεμογεννητριών) για τη μείωση του κινδύνου στο απειλούμενο και προστατευόμενο είδος. Πρόκειται για το τρίτο Όρνιο που εντοπίζεται νεκρό στον συγκεκριμένο Αιολικό Σταθμό από το 2019 – αν και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Κατά σύμπτωση, η θανάτωση του Όρνιου από την ήδη εγκατεστημένη ανεμογεννήτρια συνέπεσε χρονικά με άλλη μία τραγική, επιζήμια αλλά κυρίως αυθαίρετη αδειοδοτική απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) στην ίδια ακριβώς περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, η ΠΔΕ εξέδωσε άδεια για την εγκατάσταση ακόμα ενός Αιολικού Σταθμού με μία ανεμογεννήτρια στα Ακαρνανικά Όρησε απόσταση μόλις 900 μ. από αυτή στην οποία σκοτώθηκε το Όρνιο.

Η αυθαιρεσία, φυσικά, έγκειται στο γεγονός ότι για το έργο γνωμοδότησαν αρνητικά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, δηλαδή οι αρμόδιες να κρίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις υπηρεσίες.

Κι ενώ η απόρριψη του φακέλου ήταν εμφανώς μονόδρομος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «βασίστηκε» στην εξίσου προκλητική και ντροπιαστική (εφόσον αγνοήθηκαν όλα τα επιστημονικά και νομικά δεδομένα) ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), στο οποίο συμμετέχουν και ανώτατα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στο πρακτικό του ΠΕΣΠΑ αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε «κατόπιν εξέτασης των στοιχείων και διαλογικής συζήτησης»!

Σημειώνεται ότι μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αδειοδοτήσει συνολικά 16 ανεμογεννήτριες (16 Αιολικούς Σταθμούς, 1 α/γ έκαστος!) στα Ακαρνανικά Όρη με την τακτική της «σαλαμοποίησης» ενιαίου έργου, αφού όλοι οι Αιολικοί Σταθμοί ανήκουν σε «Ενεργειακές Κοινότητες» με κοινή έδρα, που ελέγχονται από τον ίδιο φορέα.

Πρέπει, παράλληλα, να αναφερθεί ότι με τη διαρκή πίεση και επικαιροποιημένη επιστημονική ενημέρωση από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και το Πρόγραμμα LIFE IP 4 NATURAέγινε δυνατό να απορριφθούν ή/και να αποσυρθούν 7 ακόμη Αιολικοί Σταθμοί στα Ακαρνανικά Όρη, με συνολικά 41 ανεμογεννήτριες. Επιπλέον, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά κατά της αδειοδότησης άλλων δύο περιπτώσεων Αιολικών Σταθμών στην ίδια ακριβώς ευαίσθητη για τους γύπες περιοχή.

Τα γεγονότα, πλέον, είναι πιο εύγλωττα από ποτέ: η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΠΔΕΙ όχι απλά δεν είναι σύμμαχοι των γυπών, αλλά συστηματικά υπονομεύουν τις προσπάθειες διατήρησης του απειλούμενου Όρνιου στην πλέον σημαντική περιοχή για το είδος στην ηπειρωτική Ελλάδα, καταστρατηγώντας επανειλημμένα τις προβλέψεις της Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τους γύπες.

Τους ενημερώνουμε άλλη μία φορά ότι οι περιβαλλοντικές μας οργανώσεις και οι ενεργοί πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας (και όχι μόνο) θα μπουν εμπόδιο σε αυτούς τους σχεδιασμούς και θα διαφυλάξουν τον πολύτιμο βιότοπο των γυπών.

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου