10 Ιουλίου 2024

Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό - Αναφορά και στη Σύρο

Μύκονος: Η μαφία της οικοδομής και το χαμένο ηχητικό 

Τι κι αν πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την πάταξη της διαφθοράς στη Μύκονο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό αρχαιολόγου; Η δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου μηχανικού Παναγιώτη Στάθη στο Ψυχικό έφερε ξανά στην επιφάνεια το καυτό ζήτημα της μαφίας της οικοδομής στη Μύκονο, που εξακολουθεί να δρα ανεξέλεγκτη.

Την ίδια ώρα ακόμη μια δολοφονία, κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού που σχετιζόταν με τη μαφία της οικοδομής στη Μύκονο αλλά αρχικά αποδόθηκε σε… καβγά της φυλακής, έχει μπει στο στόχαστρο των ερευνών.

Πρόκειται για τη δολοφονία του αλβανικής καταγωγής Αλφόνς Ντότσι ο οποίος μαχαιρώθηκε πρόσφατα στις φυλακές Κορυδαλλού από βαρυποινίτη ομοεθνή του για ασήμαντη αφορμή. Ο Ντότσι φέρεται να σχετίζεται με γνωστό μεγαλοεργολάβο της Μυκόνου, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει τις αρχές ακόμη και για υπόθεση ανθρωποκτονίας, για την οποία στη συνέχεια αθωώθηκε. Σημαντική λεπτομέρεια αυτής της υπόθεσης είναι ότι δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα.

Οι δύο άντρες είχαν μέχρι και πριν από λίγα χρόνια άριστες σχέσεις. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντότσι ενεπλάκη σε υπόθεση ληστείας και ξυλοδαρμού σε βάρος του μεγαλοεργολάβου τον Νοέμβριο του 2022, μαζί με ακόμη δύο ομοεθνείς του, για την οποία είχε καταδικαστεί τον περασμένο Μάρτιο σε κάθειρξη επτά ετών. Επίσης ο Ντότσι είχε καταγγείλει τον εργολάβο ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός σε απόπειρα ανθρωποκτονίας γνωστού μεσίτη στη Μύκονο το 2020, το συμβόλαιο της οποίας είχε αναλάβει να εκτελέσει ο ίδιος. Για την υπόθεση αυτή οι δύο άντρες είχαν παραπεμφθεί σε δίκη, με κατηγορίες ο μεν Ντότσι για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ο δε εργολάβος για ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ωστόσο ο νεκρός κρατούμενος και ο μεγαλοεργολάβος συνδέονταν και με κάτι ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ο Ντότσι φέρεται να είχε παραδώσει στην ΕΛΑΣ ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο είχε καταγράψει κρυφά τον μεγαλοεργολάβο της Μυκόνου. Για το ηχητικό αυτό είχαν ενημερωθεί οι εισαγγελικές αρχές της Σύρου (εκεί υπάγεται η Μύκονος), ενώ αναφορά είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο και κατά τη διάρκεια της δίκης σε δικαστήριο της Σύρου με κατηγορούμενο τον Ντότσι για τη ληστεία και τον ξυλοδαρμό του εργολάβου. Είναι άγνωστο πού βρίσκεται το συγκεκριμένο ηχητικό, όπως επίσης και τι αποκαλύπτει. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι μέσα σε λίγες μέρες δολοφονήθηκαν δύο πρόσωπα για τα οποία διερευνάται αν οι δράστες εκτέλεσαν συμβόλαια της μαφίας της οικοδομής της Μυκόνου.

Ολα αυτά την ώρα που εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη δράση αυτών των εγκληματικών ομάδων στη Μύκονο, έπειτα από παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και ενώ είχε προηγηθεί ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου στη Μύκονο.

Ο Οδ. Τσορμπατζόγλου είναι ο εισαγγελικός λειτουργός που το περασμένο καλοκαίρι κήρυξε τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και των ισχυρών συμφερόντων όχι μόνο στη

Μύκονο αλλά και σε άλλα νησιά, πραγματοποιώντας ο ίδιος εφόδους. Ωστόσο η προσπάθεια του μάχιμου εισαγγελικού λειτουργού δεν έτυχε της δέουσας στήριξης από την ηγεσία του Αρειου Πάγου σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου με επαρκή αριθμό εισαγγελικών λειτουργών. Το αποτέλεσμα είναι τα χέρια του να είναι «δεμένα» σε μια περίοδο που όπως προκύπτει από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών η μαφία στη Μύκονο αλωνίζει ανενόχλητη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η καταγγελία δικηγόρου και ο ξυλοδαρμός του μεσίτη

Το 2020 γνωστός δικηγόρος της Μυκόνου με συχνή δημόσια παρουσία κατήγγειλε επωνύμως στις αρχές του νησιού τη διάπραξη παρανομιών κατά την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου στη Μύκονο. Πράγματι οι αρχές παρενέβησαν και οι εργασίες διεκόπησαν. Την ανέγερση του ξενοδοχείου είχε αναλάβει μεγαλοεργολάβος της Μυκόνου. Λίγους μήνες μετά, το έργο ξεμπλόκαρε. Ο εργολάβος της περιοχής εμφάνισε, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, τοπογραφική μελέτη που ξεπερνούσε τους «σκοπέλους». Η μελέτη είχε γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το γραφείο του Παν. Στάθη. Ο 54χρονος δραστηριοποιούνταν άλλωστε αρκετά χρόνια στη Μύκονο και φέρεται να είχε συνεργαστεί με διάφορους εργολάβους του νησιού, ενώ με έναν από αυτούς είχαν γίνει κουμπάροι.

Με τον μεγαλοεργολάβο λοιπόν που είχε αναλάβει την ανέγερση του πολυτελούς ξενοδοχείου συνεργαζόταν την περίοδο εκείνη (το 2020) και ο Αλφόνς Ντότσι. Ο τελευταίος είχε βεβαρυμένο ποινικό παρελθόν: ληστείες, βιαιοπραγίες, ανθρωποκτονία, ενώ το 2018 είχε καταφέρει να αποδράσει κατά τη μεταγωγή του στην Κρήτη μαζί με ακόμη τρεις συγκρατούμενούς του. Ο ένας από αυτούς ήταν και ο άνθρωπος που πριν από λίγες μέρες τον δολοφόνησε στις φυλακές Κορυδαλλού για ασήμαντη αφορμή και παρότι οι δυο τους δεν είχαν προστριβές, ενώ ο καβγάς εκείνη την ημέρα ήταν ανάμεσα στον Ντότσι και άλλον κρατούμενο.

Αμέσως μετά τη δολοφονία ο δράστης απελάθηκε για την Αλβανία προκειμένου να δικαστεί για αδικήματα που είχε διαπράξει εκεί. Μια απέλαση που εγείρει ερωτήματα.

Ο δολοφονηθείς κρατούμενος ήταν ο δράστης

Ας επιστρέψουμε στο 2020, όταν γνωστός μεσίτης της Μυκόνου δέχτηκε μαφιόζικη επίθεση έξω από το σπίτι του. Ενας άντρας τού είχε στήσει καρτέρι κρατώντας σιδερολοστό. Οταν εμφανίστηκε ο μεσίτης, άρχισε να τον χτυπά σε χέρια και πόδια με αποτέλεσμα να του προκαλέσει σοβαρά κατάγματα. Ο μεσίτης μίλησε δημόσια για όσα είχαν συμβεί. Ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του κατέδειξε «τους αυθαιρετάκηδες του νησιού» όπως τους αποκάλεσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα επρόκειτο για πάνω από 100 περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε βίλες, ξενοδοχεία και καταστήματα στα οποία φέρονται να εμπλέκονταν βαρυσήμαντα ονόματα του νησιού. Ο μεσίτης είχε προβεί σε έγγραφες καταγγελίες τόσο προς τις αρμόδιες αρχές όσο και στα social media.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του μεσίτη ήταν ο Αλφόνς Ντότσι, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ενώπιον των αρχών δύο χρόνια μετά. Σύμφωνα με όσα είχε καταθέσει, η επίθεση έγινε κατόπιν εντολής που του είχε δώσει ο εργολάβος της Μυκόνου με τον οποίο εκείνη την περίοδο συνεργάζονταν. Μάλιστα σε βάρος του Ντότσι ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του μεσίτη, ενώ στον μεγαλοεργολάβο της Μυκόνου ασκήθηκε δίωξη για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Οι δύο άντρες επρόκειτο μάλιστα να δικαστούν στη Νάξο στις 14 Ιουνίου του 2024, ωστόσο ύστερα από αίτημα της πλευράς Ντότσι δόθηκε επ’ αόριστον αναβολή στην υπόθεση.

Ο Ντότσι, η ληστεία και η δίκη στη Σύρο

Η καταγγελία Ντότσι δεν έγινε τυχαία. Οι σχέσεις των δύο αντρών είχαν διαταραχτεί καιρό πριν. Μάλιστα το 2022 στο γραφείο του εργολάβου στη Μύκονο εκτυλίχθηκε ένα απίστευτο περιστατικό. Τέσσερις άντρες εισέβαλαν ξαφνικά στο γραφείο του φορώντας κουκούλες και κρατώντας σιδερολοστούς. Αρχισαν να χτυπούν τον εργολάβο, ενώ ένας από αυτούς άρπαξε και 40.000 ευρώ μετρητά. Ενας από τους δράστες της επίθεσης ήταν o Ντότσι.

Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν. Τα βίντεο με τον ξυλοδαρμό του μεγαλοεργολάβου έλαβαν δημοσιότητα. Οι αστυνομικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες της επίθεσης. Η σύλληψη του Ντότσι έγινε με επεισοδιακό τρόπο λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2023, όχι όμως στη Μύκονο αλλά στο κέντρο της Αθήνας.

Ο μεγαλοεργολάβος της Μυκόνου βρισκόταν σε εμπορικό κέντρο όταν ξαφνικά αντίκρισε τον Ντότσι και ακόμη έναν ομοεθνή του. Ο εργολάβος τους είπε ότι θα καλέσει την αστυνομία. Οι δράστες προκειμένου να τον αποτρέψουν του έδειξαν τα όπλα που κουβαλούσαν και τράπηκαν σε φυγή. Κατά τη διαφυγή τους τραυμάτισαν έναν άντρα σεκιούριτι και έσπασαν μια τζαμαρία. Λίγο μετά συνελήφθησαν από αστυνομικούς.

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2024 ο Ντότσι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στη ληστεία και στον ξυλοδαρμό του εργολάβου δικάστηκαν στη Σύρο. Επρόκειτο για δίκη που σήμανε συναγερμό στις αρχές. Στο νησί είχαν βρεθεί συγγενείς και φίλοι τόσο του εργολάβου όσο και των συλληφθέντων. Το κλίμα ήταν τεταμένο. Τις διαδικασίες παρακολουθούσε αυτοπροσώπως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου Οδ. Τσορμπατζόγλου. Μάλιστα ο έμπειρος εισαγγελέας εφετών είχε δώσει εντολή για την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων με τη συνδρομή ακόμη και αστυνομικών της ΕΚΑΜ από την Αθήνα. Τελικά τα επεισόδια δεν έλειψαν μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο με την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αποσοβήθηκαν τα χειρότερα ενώ οι δράστες συνελήφθηκαν και πέρασαν από αυτόφωρο.

Το ηχητικό ντοκουμέντο που η τύχη του αγνοείται

Το δικαστήριο της Σύρου καταδίκασε τον Ντότσι σε κάθειρξη επτά ετών για τη ληστεία σε βάρος του εργολάβου. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η πλευρά Ντότσι αναφέρθηκε σε κάτι που μέχρι τότε ελάχιστοι γνώριζαν. Ο μετέπειτα δολοφονηθείς έκανε λόγο για ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο είχε παραδώσει στην ΕΛΑΣ μετά την περιπετειώδη σύλληψή του στο κέντρο της Αθήνας τον Ιούνιο του 2023. Επρόκειτο, όπως ισχυρίστηκε η πλευρά Ντότσι, για ηχητικό στο οποίο φέρεται να είχε καταγράψει τον εργολάβο σε μεταξύ τους πεντάωρη συνομιλία να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και πράξεις. Η ηχογραφημένη συνομιλία είχε καταγραφεί στο κινητό τηλέφωνο του Ντότσι. Οταν λοιπόν μεταφέρθηκε στο Τμήμα Περί Οπλων της ΕΛΑΣ φέρεται να ενημέρωσε τους αστυνομικούς για το ηχητικό.

Η ύπαρξή του είχε γίνει γνωστή και στις εισαγγελικές αρχές της Σύρου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Documento. Ωστόσο μέχρι σήμερα η τύχη του αγνοείται, όπως άλλωστε και το ακριβές περιεχόμενό του. Το σίγουρο είναι πάντως πως το συγκεκριμένο αρχείο δεν αποτέλεσε στοιχείο των δικογραφιών που είχαν σχηματιστεί ούτε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του μεσίτη ούτε για τη ληστεία σε βάρος του εργολάβου.

«Παρόπλισαν» τον μάχιμο εισαγγελέα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μήνες εισαγγελική έρευνα για τη μαφία της οικοδομής στη Μύκονο, έπειτα από παραγγελία του Οδ. Τσορμπατζόγλου (φωτογραφία). Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν τεθεί οι ανεγέρσεις κτισμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Μυκόνου στις οποίες υπήρχαν παραδοσιακοί ή διατηρητέοι οικισμοί αλλά παρακάμφθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν ένα ένα τα κτίσματα, όπως επίσης και τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν (μηχανικοί, εργολάβοι κ.λπ.). Κι ενώ όλοι θα ανέμεναν ενίσχυση των εισαγγελικών δυνάμεων, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ο εισαγγελέας εφετών Τσορμπατζόγλου «παροπλίστηκε».

Οπως μετέδωσε το documentonews.gr, ο Οδ. Τσορμπατζόγλου δεν έχει επαρκή αριθμό μάχιμων εισαγγελικών λειτουργών ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί τις απαραίτητες εφόδους στα νησιά της εποπτείας του, μεταξύ των οποίων και η Μύκονος. Οπως έκανε το περσινό καλοκαίρι στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στους ισχυρούς του νησιού. Είναι πράγματι ερώτημα γιατί η ηγεσία του Αρειου Πάγου δεν φρόντισε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή ενός μάχιμου εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος από τους πρώτους μήνες της παρουσίας του στα νησιά της εποπτείας του έβαλε στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου