21 Ιουλίου 2024

Γερμανία: Εντείνεται η καταστολή του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, "Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων" (Boycott, Divestment, Sanctions – BDS) στη χώρα

Ακτιβιστές κρατούν μεγάλα κόκκινα γράμματα από χαρτόνι που σχηματίζουν τα αρχικά BDS, στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στο Βερολίνο το 2017.

Εντείνεται η καταστολή του BDS στη Γερμανία


Πηγή: New Arab μέσω του BDS Greece

 
Η καταστολή του ακτιβισμού αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από τη Γερμανία έφτασε σε νέο επίπεδο τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, Sanctions – BDS) είναι πλέον ύποπτο ως «εξτρεμιστική ομάδα».

Η έκθεση Verfassungsschutzbericht 2023 (Έκθεση Συνταγματικής Προστασίας) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικών Υποθέσεων, η οποία δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου, υποστηρίζει ότι το BDS είναι ένα κίνημα που χαρακτηρίζεται από αντι-ισραηλινές θέσεις και δηλώσεις, «και οι δομές, οι οπαδοί και υποστηρικτές που μπορούν να του αποδοθούν σχετίζονται με τον κοσμικό παλαιστινιακό εξτρεμισμό».

Οι νομικές συνέπειες αυτού ωθούν τη χώρα βαθύτερα σε αυτό που πολλοί θεωρούν όλο και περισσότερο ως κράτος επιτήρησης.

Σύμφωνα με τη Nadija Samour, δικηγόρο ποινικής υπεράσπισης που αμφισβητεί συχνά τη φίμωση των παλαιστινιακών φωνών στη Γερμανία, η νέα κίνηση δεν σημαίνει ότι το BDS είναι παράνομο, αλλά θα αντιμετωπίζει πλέον την παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες.

«Το γεγονός ότι η Μυστική Υπηρεσία παρακολουθεί το BDS σημαίνει για τους ακτιβιστές ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την επικοινωνία και οι ομάδες τους μπορεί να είναι αντικείμενο διείσδυσης από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών», λέει η ίδια. «Δημιουργούν μια συνεχώς διευρυνόμενη νομική γκρίζα ζώνη, τύπου Μακάρθι», προσθέτει.

Συγχέοντας τον αντισιωνισμό με τον αντισημιτισμό

Οι οργανώσεις που είναι ήδη παράνομες στη Γερμανία περιλαμβάνουν το Samidoun, που είναι το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστίνιων Κρατουμένων, και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Το BDS είναι ένα κίνημα υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, εμπνευσμένο από το τελικά επιτυχημένο νοτιοαφρικανικό κίνημα κατά του απαρτχάιντ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το BDS έχει σημειώσει πολλές πρόσφατες επιτυχίες, όπως το κλείσιμο ενός εργοστασίου της Sodastream σε παράνομο ισραηλινό οικισμό, η παρεμπόδιση του ελλιμενισμού φορτίων όπλων με προορισμό το Ισραήλ σε λιμάνια από πολίτες, λιμενεργάτες, κυβερνήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, τράπεζες και εκκλησίες που ακολουθούν την έκκληση να αποεπενδύσουν από παράνομους οικισμούς και άλλες οντότητες που ευνοούν την κατοχή.

Η γερμανική έκθεση συγχέει χαρακτηριστικά τον αντισιωνισμό και το BDS με τον αντισημιτισμό και αναφέρει ότι «καθοριστικός παράγοντας για τους κοσμικούς Παλαιστίνιους εξτρεμιστές είναι η εδαφική σύγκρουση με το Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ συχνά εξισώνεται με “τους Εβραίους”».

Η Γερμανία θεωρεί τον εαυτό της ανεπιφύλακτα στο πλευρό του Ισραήλ, ανεξάρτητα από τις πράξεις του τελευταίου, και παρενέβη ακόμη και για να υπερασπιστεί το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της δίκης του στο Διεθνές Δικαστήριο. Το 2008, η τότε καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μάλιστα ότι η ασφάλεια και η ύπαρξη του Ισραήλ είναι αναπόσπαστο μέρος του «Staatsräson» της Γερμανίας, του βασικού εθνικού της συμφέροντος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το BDS κατηγοριοποιείται επίσημα ως προβληματικό στη Γερμανία.

Ενώ το BDS στη Γερμανία ιδρύθηκε το 2009 και δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνημα εκτός της πρωτεύουσας, του Βερολίνου, το 2017 το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου εξέδωσε ψήφισμα για την απαγόρευση των εκδηλώσεων BDS, όταν ένας κάτοικος ζήτησε να χρησιμοποιηθεί μια αίθουσα δημόσιου μουσείου για μια συζήτηση σχετικά με το θέμα.

Πέντε χρόνια αργότερα, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι η απόφαση αυτή ήταν «αντισυνταγματική».

Το 2019, το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του χαρακτηρισμού του BDS ως «αντισημιτικού».

«Απειλή για τη δημοκρατία»

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ahmed Abed, που εδρεύει στο Βερολίνο, ενώ η κυβέρνηση εστιάζει στο BDS εδώ και χρόνια, η σημαντική αλλαγή τώρα είναι η επίσημη ταξινόμησή του ως απειλή για τη δημοκρατία.

Όμως ο χαρακτηρισμός «έρχεται σε αντίθεση με τις πολλές αποφάσεις των τελευταίων ετών που δεν μπόρεσαν να βρουν αντισημιτισμό στο BDS», πρόσθεσε.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο έχουν ήδη αποφανθεί ότι το BDS δεν είναι απαγορευμένο και συνάδει με την ελευθερία του λόγου του Συντάγματος».

Η έκθεση καλύπτει επίσης την «κινητοποίηση» και κατηγορεί τους διαδηλωτές σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης για αντισημιτισμό, καθώς διαδηλώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

«Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα [διαδήλωσαν] επί αρκετές εβδομάδες για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και για να εκφράσουν το μίσος τους για το Ισραήλ και να σχετικοποιήσουν την τρομοκρατία της Χαμάς, μεταξύ άλλων», ισχυρίζεται η έκθεση.

«Υπάρχουν πάντα δηλώσεις ή παραστάσεις με αντισημιτικό ή αντι-ισραηλινό περιεχόμενο, καθώς και μια συχνά επιθετική διάθεση μεταξύ των συμμετεχόντων, που επανειλημμένα καταλήγει σε σωματικές αντιπαραθέσεις και επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων ή της αστυνομίας», προσθέτει.

Καταστολή κατά της Παλαιστίνης

Όμως η γερμανική αστυνομία είναι αυτή που έχει βιαιοπραγήσει κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης στη Γερμανία, ιδίως στο Βερολίνο.

Βίντεο με τη γερμανική αστυνομία να συλλαμβάνει, να γρονθοκοπεί, να κλωτσάει και να χτυπά διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους τελευταίους μήνες και γίνονται όλο και πιο βίαια.

Η καταστολή της Γερμανίας στις δράσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έχει, κατά καιρούς, αγγίξει τα όρια του γελοίου.

Όταν τον Απρίλιο επρόκειτο να διεξαχθεί στο Βερολίνο το Συνέδριο για την Παλαιστίνη, το οποίο διοργανώθηκε από διάφορες ομάδες, απαγορεύτηκε η είσοδος σε έναν ομιλητή στο αεροδρόμιο και 2.500 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στον χώρο διεξαγωγής.

Τριάντα αστυνομικοί εισήλθαν στον χώρο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, επέτρεψαν μια ομιλία και στη συνέχεια σταμάτησαν μια βιντεοσκοπημένη ομιλία του Παλαιστίνιου ιστορικού Σαλμάν Αμπού Σίτα μετά από δύο λεπτά, λόγω του κινδύνου, όπως έκριναν, να είναι «αντισημιτική».

Στη συνέχεια προχώρησαν στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, σταμάτησαν τη ζωντανή μετάδοση και άφησαν τον κόσμο στο σκοτάδι.

Σε μια καθιστική διαμαρτυρία κατά της γερμανικής εταιρείας Siemens σε εμπορικό κέντρο του Βερολίνου, η αστυνομία κατάσχεσε ένα χάρτινο πλυντήριο ρούχων και μοιράστηκαν φωτογραφίες που έδειχναν το πλυντήριο ρούχων «υπό κράτηση».

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι οι δεσμοί με τον «παλαιστινιακό εξτρεμισμό» ξεπερνούν τις ομάδες και φτάνουν μέχρι τα άτομα, και «οι εκκλήσεις για βία κατά των Εβραίων διαδίδονται επανειλημμένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Υπάρχουν άτομα στη Γερμανία με δεσμούς με τον παλαιστινιακό εξτρεμισμό που εκφράζουν ή συμμετέχουν σε αντισημιτικές ή αντι-ισραηλινές δηλώσεις ή δραστηριότητες χωρίς να είναι μέλη της PFLP ή άλλων εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων».

Ο μπαμπούλας του BDS

Το BDS ήταν πάντα δαιμονοποιημένο στη Γερμανία, πράγμα περίεργο δεδομένου ότι δεν είναι μια πολύ ενεργή εθνικά οργάνωση, λέει ο Ράμσις Κιλάνι από την Εκστρατεία για την Παλαιστίνη στο Βερολίνο. Και αυτό το βήμα απλώς προσθέτει νέο λεξιλόγιο στην ήδη απροκάλυπτη καταπίεση του φιλοπαλαιστινιακού ακτιβισμού από τη γερμανική κυβέρνηση, προσθέτει.

«Το γερμανικό κράτος ενδιαφέρεται πολύ να ενορχηστρώσει μια τομή με το [πρώην] ναζιστικό καθεστώς για να γίνει σεβαστό ως κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη, γι’ αυτό χρησιμοποιεί αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο του λεγόμενου “Staatsräson”. Σε εθνικό επίπεδο, αλλοτριώνει ορισμένους ανθρώπους, όπως τους μουσουλμάνους, τους Άραβες και κυρίως τους Παλαιστίνιους, αλλά και τους αντισιωνιστές Εβραίους που δεν εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο».

Πιστεύει ότι αυτό το βήμα, το οποίο αφορά περισσότερο το ενδιαφέρον για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παρά την ηθική και τη ντροπή, πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά των αξιώσεων της Γερμανίας να είναι δημοκρατία.

«Το γεγονός ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μορφή κρατικής καταστολής και καταστολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ούτω καθεξής, είναι ήδη ένα σημάδι ότι έχουν προβλήματα και είναι ένα σημάδι ανάπτυξης και αυξανόμενης δύναμης του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη».

Η Diana Nazzal, ακτιβίστρια της γερμανικής ομάδας Palestine Speaks, προσθέτει: «Αυτή η κίνηση θα κάνει το έργο μας στη Γερμανία ακόμη πιο δύσκολο, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει ότι κάθε νέα μορφή καταστολής κατά του ακτιβισμού αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έχει δώσει αφορμή για ακόμη ισχυρότερες δράσεις».

«Ως εκ τούτου, δεν ανησυχώ για μια πιθανή συρρίκνωση του ακτιβιστικού κινήματος, το αντίθετο μάλιστα. Όσο περισσότερα κατασταλτικά μέτρα λαμβάνονται από το γερμανικό κράτος, τόσο περισσότερο η Γερμανία αποκαλύπτει το ψέμα της δημοκρατίας που μας είπαν. Περισσότεροι άνθρωποι που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη παντού στον κόσμο, όχι μόνο για την Παλαιστίνη, θα ξεσηκωθούν για να σταθούν ενωμένοι ενάντια στην καταπίεση στις χώρες τους και στο εξωτερικό».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου