22 Ιουλίου 2024

Τρυγόνι: Να προστατευτεί το παγκοσμίως απειλούμενο είδος ζητά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενόψει της έκδοσης της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης θήρας - Ανοιχτή επιστολή προς τον υπ. Περιβάλλοντος από περιβαλλοντική οργάνωση (ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ) - UPDATE


Με κατεπείγουσα επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Θεόδωρο Σκυλακάκη, λίγες ημέρες πριν την έκδοση της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης θήρας, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλεί το ΥΠΕΝ να προστατεύσει ουσιαστικά το Τρυγόνι, βάζοντας την Ελλάδα στην ομάδα χωρών της ΕΕ που έχουν ήδη προχωρήσει σε προσωρινή παύση της θήρας του.
 
Το Τρυγόνι είναι ένα είδος το οποίο έχει χαρακτηριστεί παγκοσμίως απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) με καθοδική τάση πληθυσμών στον ανατολικό διάδρομο. Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε μέχρι πρόσφατα και στον δυτικό διάδρομο, ωστόσο μετά από μόλις τρία έτη παύσης της θήρας, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία καταγράφηκε αύξηση του πληθυσμού κατά 400.000 ζευγάρια και, πλέον, η τάση του δυτικού πληθυσμού θεωρείται σταθερή.
 
Αντιθέτως, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί «μαύρη τρύπα» για το είδος, όχι μόνο λόγω της αδράνειας της Πολιτείας στην καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης παράνομης εαρινής λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά (μόλις πέρυσι ξεκίνησαν να γίνονται τα πρώτα βήματα στη Ζάκυνθο, από την τοπική Διεύθυνση Δασών, για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινόμενου), αλλά και επειδή -μέχρι στιγμής- έχει επιλέξει να κωφεύει στις ισχυρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσωρινή παύση της νόμιμης θήρας.


Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ήδη σε ιστοσελίδες κυνηγετικού ενδιαφέροντος αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ έχει διαβεβαιώσει τις Κυνηγητικές Ομοσπονδίες πως το κυνήγι για το Τρυγόνι θα συνεχιστεί και κατά τη φετινή κυνηγετική περίοδο με μείωση της συνολικής κάρπωσης από 120.000 σε 35.000 άτομα. Η είδηση έχει τύχει θερμής υποδοχής από την κυνηγετική κοινότητα, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσον τελικά η μείωση της κάρπωσης είναι μόνο στα χαρτιά και σημασία έχει αποκλειστικά η συνέχιση της θήρας, ενώ εγείρει υποψίες ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό κυνηγών ακολουθεί τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί.

graph turtle dove population trends Eastern Western edit
 Πηγή: https://pecbms.info/pecbmss-contribution-to-the-turtle-dove-protection/

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η πρόταση της ίδιας της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΣΕ) ήταν να μειωθεί η συνολική κάρπωση κατά περίπου 70%, καταδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το είδος, κάτι που ούτε οι υπέρμαχοι της συνέχισης της θήρας του μπορούν να αγνοήσουν πλέον.
 
Ωστόσο, παραμένει θλιβερό το γεγονός ότι οι κυνηγοί επιλέγουν να θυσιάσουν -στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων- ένα είδος που είναι εμβληματικό για εκείνους, αντί να επιλέξουν να το προστατεύσουν ουσιαστικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, ήδη από πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι ακόμα και μια μείωση της κάρπωσης της τάξης του 90% είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσει σε ανάκαμψη του πληθυσμού, τονίζοντας την αναγκαιότητα για προσωρινή παύση της θήρας και στον κεντρο-ανατολικό διάδρομο στον οποίο βρίσκεται και η Ελλάδα. 
 
Είναι σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο να αγνοηθούν και φέτος τα ακλόνητα επιστημονικά δεδομένα και να παραμείνουμε ουραγοί της Ευρώπης, αντί να έρθουμε πιο κοντά σε αυτή. Το Υπουργείο επιβάλλεται να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κάνοντας ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με την τήρηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην «κλείσει το μάτι» σε κυνηγετικά συμφέροντα, για μία ακόμη χρονιά.

ΠΗΓΗ

*** 

Φωτογραφία Αρχείου | EUROKINISSI/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Νέμεσις: «Γιατί επιμένετε σε αντιευρωπαϊκή τροχιά;»

Ανοιχτή δημόσια επιστολή της «Νέμεσις-Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον» προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη

«Τις τελευταίες ημέρες, σε σελίδες κυνηγετικών συλλόγων, αναρτώνται ενημερώσεις με λεπτομέρειες του περιεχομένου της νέας ρυθμιστικής απόφασης για την θήρα, παρόλο που η απόφαση αυτή δεν έχει αναρτηθεί και δεν έχει δημοσιευτεί με το ΦΕΚ της, ενώ φυσικά ούτε οι συμμετέχοντες σε αυτήν φορείς, πλην εκείνων των κυνηγών, αλλά ούτε και οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται να γνωρίζουν κάτι, εκτός κι αν μπλοφάρουν», αναφέρει η Νέμεσις σε ανακοίνωσή της. 

Η οργάνωση ρωτά ευθέως τον υπουργό Περιβάλλοντος εάν επιβεβαιώνει «την ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας αναφορικά με το περιεχόμενο της νέας ρυθμιστικής, η οποία δεν έχει κοινοποιηθεί καν στη Γενική Διεύθυνση Δασών». 

«Γιατί επιμένετε σε κάτι που όλη η Ευρώπη, χάριν προστασίας του τρυγονιού, που απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση ως είδος, έχει απαγορεύσει το κυνήγι του, πράγμα που ομολογούν και οι ίδιοι οι κυνηγοί ότι συμβαίνει;» επισημαίνει η οργάνωση για το περιβάλλον. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Νέμεσις-Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον»

«Κύριε Υπουργέ, 

Τις τελευταίες ημέρες, σε σελίδες κυνηγετικών συλλόγων, αναρτώνται ενημερώσεις με λεπτομέρειες του περιεχομένου της νέας ρυθμιστικής απόφασης για την θήρα, παρόλο που η απόφαση αυτή δεν έχει αναρτηθεί και δεν έχει δημοσιευτεί με το ΦΕΚ της, ενώ φυσικά ούτε οι συμμετέχοντες σε αυτήν φορείς, πλην εκείνων των κυνηγών, αλλά ούτε και οι αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται να γνωρίζουν κάτι, εκτός κι αν μπλοφάρουν.

Αν το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, επιβεβαιωθεί και μετά την έκδοση της ρυθμιστικής, προκύπτει ότι η διαβούλευση η οποία προηγήθηκε, για άλλη μια φορά ήταν προσχηματική και για το θεαθήναι, καθώς οι τεκμηριωμένες προτάσεις των φορέων που κατατέθηκαν, πλην εκείνων των κυνηγών, δεν λήφθηκαν υπ΄ όψιν από το υπουργείο, μολονότι  η διαδικασία αυτή ξεκίνησε αρκετά νωρίς αυτή τη φορά , κατόπιν αιτήματος της Ομοσπονδίας μας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, η οποία συμμετείχε στην διαβούλευση καταθέτοντας ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες τις προτάσεις της μέσα στις προθεσμίες που υπήρχαν και τις παρουσίασε στις υπηρεσίες σας, ως όφειλε, εύχεται και ελπίζει αυτές οι <πληροφορίες>που δημοσιεύουν οι φορείς των κυνηγών, να αποδειχτεί μετά την έκδοση της ρυθμιστικής, πως αποτελούν αστήρικτη φημολογία, η οποία διακινήθηκε από τους ίδιους για εσωτερική κατανάλωση μεταξύ των μελών τους.

Επιφυλασσόμαστε δε για τη δημόσια αξιολόγηση της νέας ρυθμιστικής αμέσως μόλις αυτή δημοσιευτεί.

Θα μας επιτρέψετε όμως κ. Υπουργέ μια μικρή αναφορά, ενδεικτικά και συμβολικά, στο θέμα του τρυγονιού καθώς και μια ερώτηση προς εσάς, ως τροφή για σκέψη.

Στη περίπτωση, που η νέα ρυθμιστική απαγορεύσει το κυνήγι του, άραγε θα υποστεί κάποια βλάβη η υγεία των κυνηγών, κάποια ζημία  η οικονομία της χώρας ή θα χάσει η Βενετιά βελόνι, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας;

Γιατί επιμένετε σε κάτι που όλη η Ευρώπη, χάριν προστασίας του τρυγονιού, που απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση ως είδος, έχει απαγορεύσει το κυνήγι του, πράγμα που ομολογούν και οι ίδιοι οι κυνηγοί ότι συμβαίνει ;

Τι είναι ζωτικότερης σημασίας, η προστασία της Φύσης, που στους καιρούς μας,  ακόμη κι αυτή η προστασία δεν επαρκεί για να ανατραπεί αυτή η καταστροφική για τον πλανήτη μας πορεία ή η ικανοποίηση ενός αιτήματος των κυνηγών, που οι ίδιοι θα έπρεπε, ως περιβαλλοντιστές, όπως αυτοαποκαλούνται , να το ζήτησουν ;

Ευελπίστούμε κ. Υπουργέ, ότι η φετινή ρυθμιστική δεν θα είναι μια επανάληψη των παλιών αλλά μια ρυθμιστική που θα ανταποκρίνεται στις δύσκολες περιβαλλοντικές στιγμές που διέρχεται ο πλανήτης, η φύση, η χώρα, εμείς οι ίδιοι και τα ζώα.

Αυτό είναι το Χρέος σας ως υπεύθυνος πολιτικός και υπουργός.

Με την ευκαιρία, σας επισυνάπτουμε ξανά τις προτάσεις μας, όπως κατατέθηκαν στην διαβούλευση.

Νέμεσις - Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου