21 Ιουλίου 2024

Λειψυδρία: Στα όριά τους έχουν φτάσει τουριστικοί προορισμοί, μεταξύ αυτών και νησιά των Κυκλάδων

Στην εικόνα βλέπουμε τη χαμηλή στάθμη του νερού στο Φράγμα της Φανερωμένης στη Νάξο ήδη τον Απρίλιο. Πηγή: https://naxostimes.gr/.../giannis-vlaseros-leipsydria.../

Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων

Λειψυδρία: Στα όριά τους έχουν φτάσει οι τουριστικοί προορισμοί
 
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Σίφνος και η Λέρος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της μη δυνατότητας κάλυψης των αναγκών σε νερό. Τώρα, το βλέμμα όλης της χώρας είναι στραμμένο στη Νάξο και στην Πάρο και στις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις εξαιτίας της λειψυδρίας. Βέβαια, το φαινόμενο αυτό δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε απρόβλεπτο. Άπαντες, από τους κατοίκους που βιώνουν από πρώτο χέρι την κατάσταση μέχρι τους ειδικούς συμφωνούν ότι το πρόβλημα προέρχεται από τον υπερτουρισμό.
 
Ειδικά το 2024 η χώρα υποφέρει από υψηλές θερμοκρασίες και περιορισμένες βροχοπτώσεις, και μια παρόμοια κατάσταση διαπιστώνεται σε όλη τη Μεσόγειο. Η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο σε αυτό, ωστόσο είναι μάλλον λάθος να αποδίδεται το πρόβλημα μόνο εκεί όταν είναι σαφές ότι σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς η χρήση νερού είναι εντελώς αλόγιστη και ασύμβατη με την εξοικονόμηση νερού που πάντα χαρακτήριζε αυτά τα μέρη.
 
Στην Πάρο λόγω του υπερτουρισμού σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης νερού κατά 34% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Στο ίδιο νησί διαπιστώθηκε ότι περίπου 5%-10% της συνολικής κατανάλωσης είναι το ποσοστό που «σπαταλιέται» για να γεμίζουν πισίνες υπερπολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείων. Παράλληλα, το 60%-70% της συνολικής κατανάλωσης χρησιμοποιείται για να ποτίζονται κήποι σε βίλες, Airbnb και ξενοδοχεία, ενώ σημαντική είναι και η ποσότητα που πηγαίνει στα τσιμέντα των υπό ανέγερση τουριστικών μονάδων. Πηγή: https://www.rosa.gr/.../leipsidria-poso-ftaine-oi-pisines...
 
Στη Νάξο, παρότι φαίνεται ότι έχει εξασφαλιστεί η υδροδότηση, το πρόβλημα εντοπίζεται στις τιμές. Η απόφαση του Δήμου για αύξηση των τιμολογίων έως και 600% και η αναδρομική της ισχύς για όλο το 2024 ξεσήκωσε τον κόσμο, που προχώρησε σε δυναμικές συγκεντρώσεις και προγραμματίζει ακόμα περισσότερες δράσεις. Ιδιαίτερα αρνητικά επηρεάζονται το ορεινό τμήμα του νησιού και ο πρωτογενής τομέας, τη στιγμή που στις πεδινές τουριστικές περιοχές γίνεται υπερκατανάλωση. Πηγή: https://www.sustainablecyclades.gr/.../save-naxos-water...
 
Εξίσου οριακή είναι η κατάσταση σε πολλά άλλα νησιά (Πάτμος, Τήνος, Σέριφος, Σαντορίνη), ακόμα και σε νησιά που είναι "πράσινα" (Κεφαλονιά). Στην δε Κέρκυρα, υπήρχε ήδη προ 15ετίας το φαινόμενο να σταματάει η υδροδότηση ολόκληρων χωριών τα βράδια, για τις ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων. 
 
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι ούτε οι μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ, ούτε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που υποτίθεται πως θα αντιμετωπίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αλλά η συστηματική εξοικονόμηση πόρων και το να βάλουμε φρένο σε μια φρενήρη "ανάπτυξη" που δεν μπορεί αντικειμενικά να είναι βιώσιμη, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
 
Άλλωστε, υπάρχουν ήδη παραδείγματα περιοχών με ορθολογική διαχείριση των πόρων και του νερού. Ας κρατήσουμε στο νου μας τις εξής δηλώσεις του δημάρχου Λειψών, ενός νησιού που έχει 100% υδατική αυτονομία:
 
«Δεν είναι μόνο το νερό, είναι και η διαχείριση των αποβλήτων, είναι η ανάγκη για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και το νερό είναι ίσως ο πιο βασικός πυλώνας».
 
«Δεν έχουμε κάδους σε δημόσιους χώρους, δεν έχουμε πισίνες και ομπρέλες σε παραλίες, και αυτό καθιστά το νησί μας τελείως διαφορετικό όσον αφορά την τουριστική προσέγγιση και τον τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε τους επισκέπτες. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένας αυθεντικός τρόπος διακοπών».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου