24 Ιουλίου 2024

Απόφαση Δικαστηρίου δικαιώνει νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς για τη μονιμοποίησή τους - Οι εκβιασμοί του Υπουργείου Παιδείας κατέρρευσαν

EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)


Με την απόφαση 1510/2024 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαιώθηκαν οι νεοδιόριστες/-οι εκπαιδευτικοί του 2020 της Διεύθυνσης Π. Ε. Δυτικής Αττικής που προσέφυγαν κατά της ακύρωσης των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησής τους οι οποίες είχαν εκδοθεί με βάση τις κείμενες διατάξεις από την Διευθύντρια Εκπ/σης Δυτικής Αττικής το 2022. 
 
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, κρίνει με σαφήνεια άκυρη την απόφαση των Δ/νσεων Εκπαίδευσης ακύρωσης των μονιμοποιήσεων τους!
 
Η απόφαση αυτή αφορά αρχικά τις/τους νεοδιόριστες/-ους της Δ/νσης Π. Ε. Δυτικής Αττικής. Ακολουθούν και οι αποφάσεις των αντίστοιχων προσφυγών για άλλες Δ/νσεις Εκπαίδευσης (και των νεοδιόριστων της Α΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας). 
 
Η απόφαση γράφει καθαρά ότι έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί αυτοδίκαια με την παρέλευση διετίας το καλοκαίρι του 2022, χωρίς αξιολόγηση! Κρίνει παράνομες στην ουσία τις αποφάσεις ανάκλησης των Διαπιστωτικών Πράξεων μονιμοποίησης από το ΥΠΑΙΘΑ και όσες Δ/νσεις Π. Ε. τις ανακάλεσαν με εντολή του ΥΠΑΙΘΑ. 
 
Σύμφωνα με τον δάσκαλο και Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αμαρουσίου Δημήτρη Πολυχρονιάδη τεράστιες είναι οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ, της Διοίκησης της Εκπ/σης και των Διευθύνσεων Π. Ε. που προτίμησαν να υπακούσουν τις παράνομες, ανυπόστατες προφορικές οδηγίες, που ουδέποτε τόλμησε το Υπουργείο Παιδείας να στείλει γραπτώς, γιατί συνειδητά και εκδικητικά προς τους εκπαιδευτικούς παρανομούσαν!
 
Το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ Τάσος Γκαραγκάνης επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα του αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος, χιλιάδων νεοδιόριστων σε όλη τη χώρα. "Η απόφαση του διοικητικού εφετείου τους δικαιώνει! Αν είχαν υποταχτεί στις σειρήνες του φόβου και των απειλών, σήμερα αυτή η απόφαση δεν θα είχε αξία. Αντίθετα, η αξία της βασίζεται στους χιλιάδες που υπέγραφαν Απεργία Αποχή κάθε φορά που γινόταν επαναπροκήρυξη, στους δεκάδες χιλιάδες που γέμισαν τις αίθουσες των Γενικών Συνελεύσεων κι επέβαλαν τη συνέχιση του αγώνα με την επαναπροκήρυξη από τα πρωτοβάθμια σωματεία και από την ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ, και τη συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, στις/στους χιλιάδες που αντιστάθηκαν στις απειλητικές εγκυκλίους και κρατούν ως τα τώρα ενεργό το μέτωπο της αντίστασης και του αγώνα»! 
 
Σύμφωνα με τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ Χρήστο Κουρνιώτη και Άκη Σωτηρόπουλο από το σκεπτικό της απόφασης γίνεται καθαρό ότι:
 
Α. Όλοι/Όλες οι διευθυντές/ντριες εκπαίδευσης είχαν διοικητική υποχρέωση να μονιμοποιήσουν τον Αύγουστο του 2022 και πάντως εντός του διμήνου τις/τους νεοδιόριστες/ους του 2020
 
Β. Είναι άκυρη η ανάκληση των μονιμοποιήσεων στην οποία προχώρησαν διευθυντές/ντριες εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν κάνει τις μονιμοποιήσεις ως όφειλαν.
 
Όπως εύστοχα σημειώνει το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ Βιολέττα Πατέλη "στην πραγματικότητα η απόφαση αυτή συμπαρασύρει και τους νεοδιόριστους του 2021 και 2022 γιατί:
 
1. Οι νεοδιόριστοι/ες του 2021 έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί ακώλυτα τον Αύγουστο του 2023, περίοδο κατά την οποία δεν είχαν καν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για όλα τα στάδια της αξιολόγησης
 
2. Οι νεοδιόριστοι/ες του 2022 πρέπει να μονιμοποιηθούν ακώλυτα τον Αύγουστο του 2024, γιατί το στάδιο Β και οι ενστάσεις δεν θα μπορούσαν αντικειμενικά να ολοκληρωθούν μια και εκδόθηκαν τέλη Μαρτίου αυτής της χρονιάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου