Επί ποδός πολέμου βρίσκονται εδώ και 9 μήνες οι Φορείς Απεξάρτησης και Ψυχικής Υγείας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την υπογραφή του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου το νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» ωθεί τους εξαρτημένους και τους ψυχικά ασθενείς από το κοινωνικό περιθώριο στο απόλυτο κενό. Την άμεση απόσυρσή του και τον διάλογο από μηδενική βάση απαιτούν οι 150 φορείς που αντιστέκονται στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, υποστήριξης και απεξάρτησης. Πρόκειται για την αποδέσμευση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης από το Ε.Σ.Υ. που οδηγεί σε θεραπείες για λίγους και έχοντες. Με στόχο τους να ακουστούν στα ΜΜΕ οι εκπρόσωποι των φορέων, των προγραμμάτων απεξάρτησης και των ενώσεων των εργαζομένων στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία προχώρησαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου σήμερα, η οποία έλαβε χώρα στον 1ο όροφο του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για μια ακόμη δράση των φορέων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες στο Θησείο στη μεγάλη συναυλία για τη «ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ & ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ». Χιλιάδες πολιτών έδωσαν το δυναμικό παρών βροντοφωνάζοντας για την απόσυρση του νομοσχεδίου Βαρτζόπουλου.
Οι εκπρόσωποι των Φορέων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την ελληνική κοινωνία από την οποία ζητούν να σταθεί στο πλευρό τους. Εδώ και 9 μήνες, ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος δεν έχει δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους των φορέων. Μόνο μέσω διαρροών γινόντουσαν γνωστές πτυχές του νομοσχεδίου του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. 18/7/2024) στις 9:00. Πρόκειται για τους ίδιους επιστήμονες και εργαζόμενους που η κυβέρνηση θα καλέσει να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο, το οποίο οι εργαζόμενοι στα προγράμματα απεξάρτησης και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία χαρακτηρίζουν «τερατούργημα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εξαιτίας του οποίου αποδίδουν τον παραπάνω χαρακτηρισμό, είναι η αναφορά στον «σωφρονισμό» των εφήβων και νέων!
Συγκεκριμένα στο άρθρο 3, παράγραφο 2, αναφέρεται ότι οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας (Υ.Ψ.Υ) έχουν 3 βασικούς πυλώνες οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν «η) την ψυχιατροδικαστική με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μορφών σωφρονισμού των εφήβων». «Μιλάμε για σωφρονισμό εφήβων εν έτει 2024! Αυτό το νομοσχέδιο μας γυρνάει 50 χρόνια πίσω αντιμετωπίζοντας ως εγκληματία τον ψυχικά ασθενή και τον εξαρτημένο», τόνισε με αγανάκτηση η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του 18ΑΝΩ και πρώην διευθύντρια του 18ΑΝΩ
Τι προωθεί το νομοσχέδιο Βαρτζόπουλου
Αλλάζει τα πάντα όπως τα ξέραμε στην απεξάρτηση. Τα γνωστά προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ κ.α. γίνονται ένα ενιαίο με τον «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ) να τα έχει το λόγο για την ύπαρξη τους και μέσα σε αυτά να προστίθενται οι ΜΚΟ, οι ΑΜΚΕ και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Επίσης απομακρύνεται η κοινωνική συμμετοχή, μέσω των τοπικών κοινωνιών στην επανένταξη των εξαρτημένων αφού οι θεραπευτές μετατρέπονται σε υπαλλήλους των Υγειονομικών Περιφερειών. Ο νέος φορέας θα μπορεί να στέλνει οπουδήποτε έναν θεραπευτή διαλύοντας κάθε σταθερότητα στη σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου. «Πρόκειται για έναν ανεφάρμοστο διοικητικό χυλό. Ο ΕΟΠΑΕ θα είναι ένα υδροκέφαλος και υπερσυγκεντρωτικός θεσμός. Οι ειδικοί θεραπευτές (δηλαδή πρώην εξαρτημένοι που θεραπεύτηκαν, εκπαιδεύτικαν και βοηθούν στο έργο της απεξάρτησης) δεν θα έχουμε το δικαίωμα να είναι προϊστάμενοι μονάδων. Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό» τόνισε στη Συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Κολοκάθης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.
«Αυτό το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και βάζει στο ίδιο τσουβάλι τις ΑΜΚΕ, τα ιδιωτικα θεραπευτήρια κ.α. Επί της ουσίας έρχεται σε μια περίοδο που η χρήση έχει επιδημικές διαστάσεις. Αντί να βελτιώσει καταστρέφει και ξεκινάει από το μηδέν την απεξάρτηση. Στην πράξη οι υπηρεσίες παύουν να υπάρχουν. Η επομένη μέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου έχει σημασία. Το ευρύ αντιναρκωτικό μέτωπο είναι εδώ» ανέφερε από το βήμα του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Μάκης Σίμος.
Αντίστοιχα η Ψυχική Υγεία αποκολλάται από το ΕΣΥ. Ιδρύεται το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας τα οποία θα διοικούνται από τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ η κυβέρνηση βάζει λουκέτο και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. «Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αττικής και της Θεσσαλονίκης, εντάσσονται μαζί με τα κέντρα ψυχικής υγείας και τα κέντρα απεξάρτησης, σε ένα δίκτυο, όπου οι ΜΚΟ, οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και οι ιδιώτες θα μπουν στο παιχνίδι του κέρδους που έχει ο χώρος της ψυχικής Υγείας. Θα κοιτούν τον άνθρωπο με βάσει την τσέπη και το ταμείο του και αν δεν έχει θα οδηγούν στον δρόμο», επισήμανε ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί).
Απόσυρση του νομοσχεδίου απαιτούν 150 φορείς
Ραντεβού στους δρόμους έδωσαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι τόνισαν με κάθε τρόπο «πως ακόμα και αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά». Εκατοντάδες ψηφίσματα από Συλλόγους αποφοίτων προγραμμάτων απεξάρτησης και τοπικές κοινωνίες φτάνουν καθημερινά στους υπεύθυνους των προγραμμάτων απεξάρτησης. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πτοείται αφού που επιθυμεί να καταθέσει σύντομα το νομοσχέδιο Βαρτζόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του νομοσχεδίου (ακόμα και ψήφιση την ίδια μέρα) θα γίνει σύντομα στις 29 ή 30 Ιουλίου. Ανεξαρτήτως της επικύρωσης από το Κοινοβούλιο ήδη οι ενώσεις εργαζομένων στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα προχωρήσουν σε απεργίες και κινητοποιήσεις σύντομα, ενώ αναμένεται εκ νέου συντονισμός των Φορέων για να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους.
***
- Διαβάστε επίσης:
Η κυβέρνηση κατέθεσε νύχτα το εκτρωματικό ν/σ για την ψυχική υγεία παρά την κατακραυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου