22 Ιουλίου 2024

Ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Σιράζ Σαφντάρ: Δεν ήταν συμπλοκή, ήταν ρατσιστικό έγκλημα!

Αστυνομικοι ομάδας ΔΙΑΣ
Φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI
 
ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΣΙΡΑΖ ΣΑΦΝΤΑΡ: ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ
 

 

Τρεις Ελληνες θα καθίσουν από τη Δευτέρα στο εδώλιο για τη δολοφονία του 24χρονου Πακιστανού εργάτη πέρυσι στον Περισσό, αλλά χωρίς να τους αποδίδεται το ρατσιστικό κίνητρο ● «Ο τόπος, η ώρα, ο δυσανάλογα μεγαλύτερος αριθμός των δραστών σε σχέση με το θύμα, η οπλοφορία και φυσικά η αναγνώριση του θύματος ως αλλοδαπού μετανάστη είναι τυπικά χαρακτηριστικά ρατσιστικού εγκλήματος», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος της οικογένειας Σαφντάρ ● Η υπόθεση θυμίζει έντονα τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την ανθρωποκτονία με δόλο του 25χρονου Σιράζ Σαφντάρ την 12η Αυγούστου του 2023 στη Ριζούπολη. Ηταν λίγο μετά τις 4 το πρωί, κοντά στο γήπεδο του Απόλλωνα, όταν τέσσερα άτομα, Ελληνες νεαρής ηλικίας, προσέγγισαν αιφνιδιαστικά τον Πακιστανό εργάτη που βρισκόταν πεζός καθ’ οδόν προς τη δουλειά του στη λαϊκή αγορά του Περισσού

Ενας εξ αυτών τον ρώτησε προσχηματικά «τι ώρα είναι» και, επιβεβαιώνοντας τη μεταναστευτική του ιδιότητα, τον μαχαίρωσε θανάσιμα στον θώρακα. Λίγο νωρίτερα, κάμερες από κοντινά κτίρια καταγράφουν δύο μηχανές και τέσσερις επιβαίνοντες να περιμένουν σταθμευμένοι, στη συνέχεια να κατεβαίνουν από τις μηχανές και να κατευθύνονται προς το θύμα. Λίγο αργότερα, οι δράστες εμφανίζονται σε διανυκτερεύουσα καφετέρια να μοιράζονται αυτά που είχαν ληστέψει από τον Σιράζ. Στο τσαντάκι του είχε μόνο λίγα χρήματα και ένα κινητό.

Η επίσημη εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία ήταν πως ο λόγος πίσω από την αιφνίδια επίθεση σε βάρος του 25χρονου ήταν η «συμπλοκή ομοεθνών», ένα αβάσιμο συμπέρασμα που καταρρίφθηκε επίσημα αργότερα, όταν, αφού το περιστατικό έλαβε διαστάσεις, οι ίδιοι οι δράστες παρουσιάστηκαν στη ΓΑΔΑ και ομολόγησαν το έγκλημα. Η «Εφ.Συν.» είχε καταγράψει πώς αντίκρισαν το θύμα οι φίλοι του, όταν τον βρήκαν αιμόφυρτο στην άσφαλτο, ενώ ήταν πολλά τα ερωτήματα που αναδύονταν ήδη από τότε για την ταυτότητα των αγνώστων μέχρι τότε δραστών («Τον ρώτησα “τι έγινε, ποιος σ’ το έκανε;”. Αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει», 17.8.23). Φίλοι και συγγενείς του θα καταθέσουν στο δικαστήριο, ενώ μάρτυρας είναι και ένας περαστικός γιατρός που σταμάτησε, προσπάθησε να βοηθήσει τον Σιράζ και παρέμεινε στο σημείο μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ.

Η δολοφονία του Σιράζ Σαφντάρ ξυπνά μνήμες από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν που έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013, όταν δέχτηκε επτά μαχαιριές από τους χρυσαυγίτες Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο. Οπως κι ο Σαφντάρ πέρυσι, και εκείνος δολοφονήθηκε καθ’ οδόν προς τη δουλειά του, στη λαϊκή αγορά των Πετραλώνων. Αυτό δεν είναι το μόνο κοινό: είναι προφανές το ρατσιστικό κίνητρο πίσω από τη δράση των τεσσάρων δραστών.

«Η δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σιράζ Σαφντάρ είναι κλασική περίπτωση ρατσιστικού εγκλήματος, όπως μια σειρά από παρόμοιες γνωστές υποθέσεις. Εχει την πλήρη τυπολογία της ρατσιστικής επίθεσης», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Κάστανος, συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας εκ μέρους της οικογένειας του Σιράζ. «Ο τόπος, η ώρα, ο δυσανάλογα μεγαλύτερος αριθμός των δραστών σε σχέση με το θύμα, η οπλοφορία και φυσικά η αναγνώριση του θύματος ως αλλοδαπού μετανάστη, κατά πρώτον οπτικά λόγω του σκούρου χρώματος και κατά δεύτερον με προσχηματικές ερωτήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αλλοδαπότητά του, είναι τυπικά χαρακτηριστικά τέτοιου είδους εγκλημάτων», υπογραμμίζει.

Η οικογένεια του θύματος έκανε αίτημα μέσω υπομνήματος να αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε από την αρμόδια Εισαγγελία. Ετσι οι τρεις καθ’ ομολογίαν δράστες που θα καθίσουν στο εδώλιο για τη δολοφονία θα δικαστούν χωρίς την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται από τον αντιρατσιστικό νόμο. Ο Β.Τ. κατηγορείται για την ανθρωποκτονία, ενώ μαζί με τους Ν.Μ. και Φ.Α. αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ληστείας. Ο τέταρτος, 17χρονος τότε, θα δικαστεί από διαφορετικό δικαστήριο, αφού λόγω ανηλικότητας διαχωρίστηκε η δικογραφία σε βάρος του.

«Παρά την καταφανή παρουσία των στοιχείων που καθιστούν τη συγκεκριμένη δολοφονία ρατσιστική, κατά έναν ανεξήγητο τρόπο η υπόθεση εισάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με βασικές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο και της ληστείας, χωρίς την επιβαρυντική περίπτωση του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, θεωρούμε ότι στη δίκη θα αναδειχθεί πλήρως η εξαρχής θέση μας και θα αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες στους δράστες του ρατσιστικού αυτού εγκλήματος», καταλήγει ο Γ. Κάστανος.

«Η περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο μετανάστης εργάτης είναι στο κέντρο της προσπάθειας ανασυγκρότησης των ταγμάτων εφόδου των φασιστών, των ορφανών της Χρυσής Αυγής, με μαχαιρώματα και επιθέσεις κατά μεταναστών και νέων, της ΚΕΕΡΦΑ και της ΚΝΕ, στο Νέο Ηράκλειο. Στη Νέα Φιλαδέλφεια είχαμε τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη από Κροάτες ναζί σε συνεργασία με τους φασίστες φίλους τους. Το συγκεκριμένο τάγμα των φασιστοειδών που δολοφόνησε τον Σιράζ Σαφντάρ έφερε ξανά στο προσκήνιο τις περιπολίες της Χρυσής Αυγής στην ίδια περιοχή και μάλιστα με αποκλειστικό στόχο τους Πακιστανούς εργάτες λαϊκών αγορών», σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της.

«Η μη αναγνώριση σε αυτή τη δολοφονία του ρατσιστικού κινήτρου δίνει το μήνυμα ανοχής, συγκάλυψης και ασυλίας σε όλους τους ρατσιστές και τους φασίστες ότι μπορούν να συνεχίζουν το κυνήγι των μεταναστών και των προσφύγων» καταλήγει και καλεί σε μαζική παρουσία έξω από τα δικαστήρια.

● Για οικονομική ενίσχυση για τα δικαστικά έξοδα της οικογένειας του θύματος μπορείτε να καταθέσετε στον λογαριασμό IBAN GR78 0110 1670 0000 1674 7083 265, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

***

- ΣΧΕΤΙΚΕΣ οι παλαιότερες αναρτήσεις στο blog μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου