26 Ιουλίου 2024

ΗΠΑ: Επτά από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα απαιτούν τερματισμό στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Ο αριθμός των παιδιών που σκότωσε το Ισραήλ στους τέσσερις πρώτους μήνες της επίθεσης στη Γάζα, είναι μεγαλύτερος από αυτόν των παιδιών που σκοτώθηκαν σε όλους τους πολέμους του πλανήτη από το 2019 έως και το 2022.

 

της Ιωάννας Αρχοντάκη

 
Επτά από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλαν επιστολή στον Τζο Μπάιντεν με την οποία καλούν την κυβέρνησή του να «σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ», ενόψει της επίσκεψης και ομιλίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 24/07. Η επιστολή έρχεται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από μεγάλα τμήματα της Αμερικανικής κοινωνίας για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση των Δημοκρατικών στο κράτος του Ισραήλ.

Τα συνδικάτα εκπροσωπούν συνολικά έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στους κλάδους των Ταχυδρομικών Εργατών (APWU), των Αεροσυνοδών (AFA), των Εκπαιδευτικών (ΝΕΑ), των Υπαλλήλων Υπηρεσιών (SEIU), των Εργαζόμενων στις Αυτοκινητοβιομηχανίες (UAW), των Εργαζόμενων στον Ηλεκτρισμό, το Ραδιόφωνο και τις Μηχανές της Αμερικής (UE). Μαζί τους συντάσσεται και η Διεθνής Ένωση Ζωγράφων και Συναφών Επαγγελμάτων (IUPAT). 

Από την 7η Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τα εργατικά συνδικάτα πρωτοστατούν στην πίεση για εκεχειρία, καθώς και τον τερματισμό της συνενοχής των ΗΠΑ τόσο με τη μορφή της αποστολής όπλων, όσο και της διπλωματικής κάλυψης του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή. Η πρόσφατη ανακοίνωση από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), που αναγνωρίζει μεταξύ άλλων τη συστηματική διάκριση (απαρτχάιντ) κατά των Παλαιστινίων, μόνο δυσκολεύει τη θέση του Προέδρου Μπάιντεν. 

Να σημειωθεί πως από την 7η Οκτωβρίου, η ισραηλινή επίθεση και ο απόλυτος αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 39.090 Παλαιστίνιους (με περισσότερους από τους μισούς να είναι γυναίκες και παιδιά), ενώ έχουν τραυματίσει άλλους 90.147, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την αρχή της επίθεσης. 

Η έκκληση των σωματείων έρχεται μια μέρα πριν την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο, μια εκδήλωση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες. Η Καμάλα Χάρις -η οποία διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα απέχει τελικά από τις επικείμενες εκλογές- επέλεξε να παραστεί σε προγραμματισμένη εκδήλωση, αντί να προεδρεύσει της ομιλίας του Νετανιάχου. Πολλοί ωστόσο είναι αυτοί που εικάζουν ότι η απόφαση της Χάρις έρχεται ως αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που ασκείται στην Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιταχθεί στους αμερικανικούς εξοπλισμούς για το Ισραήλ. Ο ισραηλινός ηγέτης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναρρώνει από Covid-19.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της APWU Μαρκ Ντιμοντστάιν, «Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα μας είναι τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι τα χρήματα από τη φορολογία μας χρηματοδοτούν αυτή τη συνεχιζόμενη τραγωδία. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα και ο μόνος τρόπος για να το εξασφαλίσουμε αυτό είναι να διακόψουμε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των συνδικάτων εδώ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου