31 Ιουλίου 2024

Νέο «χαστούκι» για τις επαναπροωθήσεις: Η Ελλάδα δεν διερεύνησε ούτε τους θανάτους

πρόσφυγες - Λιμενικό - επαναπροωθήσεις
Φωτογραφία Αρχείου | AP Photo/Michael Varaklas, File

 
Ο φορέας θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε. αναφέρει -τουλάχιστον- εσφαλμένη προσέγγιση αξιόπιστων αναφορών για απώλειες ζωών και κακομεταχείριση στα σύνορα κρατών μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα κατά των ελληνικών αρχών για την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας προς την Τουρκία, αυτή τη φορά από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA).

Ο Οργανισμός τονίζει πως οι αρχές των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν κάνουν αρκετά για να διερευνήσουν αξιόπιστες αναφορές σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν θανάτους ανθρώπων στα σύνορά τους.

Ο ευρωπαϊκός φορέας σημειώνει πως ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ αναφέρουν πολλές «σοβαρές, επαναλαμβανόμενες και εκτεταμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά μεταναστών και προσφύγων», αλλά αυτές δεν διερευνώνται. Προσθέτει ότι αυξανόμενος αριθμός υποθέσεων οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων σε τουλάχιστον τρεις χώρες.

Συγκεκριμένα, «οι εθνικές αρχές στην Ελλάδα, την Κροατία και την Ουγγαρία δεν διερεύνησαν αποτελεσματικά περιστατικά απώλειας ζωής και κακομεταχείρισης», ενώ η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά το ναυάγιο με τους εκατοντάδες νεκρούς τον Ιούνιο του 2023 ανοιχτά της Πύλου.

Ο FRA ανέφερε πέντε από τα παραδείγματα. «Παραδείγματα περιλαμβάνουν ανεπαρκείς προσπάθειες για τον εντοπισμό θυμάτων και μαρτύρων, την παρεμπόδιση των δικηγόρων στο έργο τους και τη μη πρόσβαση σε βασικά αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. υλικό από την επιτήρηση των συνόρων)».

  • Τον Ιούνιο του 2022, δύο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες φέρονται να υπέστησαν σωματική και σεξουαλική κακοποίηση πριν εγκαταλειφθούν σε μια σχεδία στη θάλασσα. Η αστυνομία της Κω ήταν εκείνη που τους είχε σταματήσει. Η τουρκική ακτοφυλακή τους διέσωσε ύστερα. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί επίσημη καταγγελία ενώπιον εισαγγελέα.
  • Το 2020 η κροατική αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση για δύο μέρες τέσσερις Αφγανούς, που εισήλθαν στη χώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπέστησαν ξυλοδαρμό και εξευτελιστική μεταχείριση. Το περιστατικό ερευνάται αλλά σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί.
  • Την ίδια χρονιά, οι αρχές της Μάλτας έδωσαν εντολή σε αλιευτικό να μεταφέρει σκάφος, που βρισκόταν σε κίνδυνο, πίσω στη Λιβύη. Μετά από έξι ημέρες στη θάλασσα 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται. Δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν εκ πρώτης όψεως στοιχεία για την απαγγελία ποινικών κατηγοριών.
  • Τελευταίο και ίσως πιο αποτροπιαστικό παράδειγμα είναι εκείνο ασυνόδευτου ανήλικου, που βρέθηκε αναίσθητο με σπασμένο κρανίο και πρησμένο χείλος στη Γαλλία από εθελοντές. Το παιδί είχε συλληφθεί από την αστυνομία, επειδή είχε κρυφτεί σε φορτηγό με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.  
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου