30 Ιουλίου 2024

Μέση Ανατολή: Με γενικευμένη ανάφλεξη απειλείται η περιοχή καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για επίθεση στον Λίβανο, ενώ συνεχίζονται οι σφαγές από το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Πηγή: Associated Press

Με γενικευμένη ανάφλεξη απειλείται η Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να χτυπήσει τον Λίβανο, την ώρα που συνεχίζει να σφάζει τον Παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Αξιοποιώντας μεταξύ άλλων το μακελειό που σημειώθηκε το Σάββατο, σε γήπεδο σε χωριό Δρούζων, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, το κράτος-δολοφόνος ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στον Λίβανο. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, κατέφυγε χθες σε πολεμικές ιαχές, προαναγγέλλοντας «σκληρή απάντηση». 

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπ. Σμότριχ, ισχυρίστηκε ευθαρσώς ότι το Ισραήλ πρέπει να «ξανακαταλάβει τον νότιο Λίβανο» και να «δημιουργήσει μια λωρίδα ασφαλείας» εντός του λιβανικού εδάφους. «Δεν υπάρχει τρόπος να αποκατασταθεί η ασφάλεια στους κατοίκους του βορρά χωρίς έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τη Χεζμπολλάχ», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το ισραηλινό κράτος-δολοφόνο, σπεύδοντας να κατηγορήσουν ως υπεύθυνη για το λουτρό αίματος στο χωριό Μαζντάλ Σαμς των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν την Χεζμπολλάχ, ενώ ο  ισραηλινός στρατός μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ επιδρομών στον νότιο Λίβανο αλλά και βαθιά μέσα στη χώρα.

Η Χεζμπολλάχ αρνείται επίμονα κάθε ευθύνη για το μακελειό, με τον εκπρόσωπό της, Μ. Αφίφ, να αποδίδει την έκρηξη σε ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης.

Προχτές, στο χωριό Μαζντάλ Σαμς μετέβησαν Ισραηλινοί υπουργοί, σε μια προσπάθεια να καπηλευτούν το φονικό, προκαλώντας διαδηλώσεις και σφοδρές αντιδράσεις από τους Δρούζους κατοίκους, οι οποίοι αρνούνται την ισραηλινή υπηκοότητα καθώς τελούν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Αντίστοιχα, ο Μπ. Νετανιάχου μετέβη χτες το μεσημέρι στο κατεχόμενο χωριό για να χύσει κροκοδείλια δάκρυα για τους 12 αδικοσκοτωμένους ανθρώπους και να απειλήσει τη Χεζμπολλάχ και τον Λίβανο με πόλεμο.

Εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν εναντίον του Νετανιάχου, αποκαλώντας τον «δολοφόνο παιδιών» και εγκληματία πολέμου, ενώ προηγουμένως είχαν αρνηθεί σε ελεύθερους σκοπευτές και σωματοφύλακες του Νετανιάχου να πάρουν θέσεις στις ταράτσες ή στις αυλές των σπιτιών τους. «Στο Γκολάν θέλουμε μόνο ειρήνη. Ο Νετανιάχου να γυρίσει σπίτι του! Εξαιτίας του ξέσπασε ο πόλεμος», είπε ο Καμίλ Χάτερ, κάτοικος της περιοχής.

Συνεχίζονται οι σφαγές στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Χαν Γιουνίς, στον νότο της Λωρίδας της Γάζας και στην πόλη της Γάζας στο βορρά, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας απηύθυνε έκκληση για «άμεση παρέμβαση», αφού κήρυξε επιδημία πολιομυελίτιδας, ενώ οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι «οι μεταδοτικές ασθένειες και οι δερματικές λοιμώξεις συνεχίζουν να μαίνονται σε ολόκληρη τη Γάζα».

Στη Δυτική Όχθη αναφέρθηκαν έντονα πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Εϊν, που βρίσκεται στα δυτικά της Ναμπλούς, καθώς εισέβαλαν ισραηλινές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου