Ελληνικό Κοζλοντούϊ: Από τα Αιολικά στα Πυρηνικά ένα Συνέδριο δρόμος για τον Μητσοτάκη
Του Τάσου Σιδέρη*
Με πηχυαίους τίτλους η πλειονότητα των ενημερωτικών ιστοσελίδων στο διαδίκτυο υποδέχθηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 28ο ετήσιου συνέδριο «Economist Government Roundtable» στην Αθήνα για την πυρηνική ενέργεια. “Πλασάρισμα” της χώρας μας στην πυρηνική ενέργεια είδαν οι περισσότεροι παραπέμποντας ωστόσο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Είναι όμως έτσι; Θα περιμένει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μπαίνει σαν καλός μαθητής στο πρώτο θρανίο για την ανάπτυξη σταθμών πυρηνικής ενέργειας;
Ο Κ. Μητσοτάκης όπως δείχνει το παρελθόν της διακυβέρνησης του δεν δηλώνει κάτι τυχαία. Πολλοί ήταν αυτοί που αγνόησαν τον Φεβρουάριο του 2019 τη δημόσια τοποθέτηση του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ότι η “Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε «μπαταρία» της Ευρώπης, αν αξιοποιήσει το δυναμικό που διαθέτει σε ηλιακή και αιολική ενέργεια”, υποσχόμενος στον Μάνφρεντ Βέμπερ την προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για αυτό.
Ιλιγγιώδη κέρδη
Σχεδόν ένα χρόνο μετά ο Κωστής Χατζηδάκης ως αρμόδιος υπουργός έκανε πραγματικότητα τις δεσμεύσεις Κυριάκου Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους υποστηρικτές του. Ο χαρακτηριζόμενος αντιπεριβαλλοντικός νόμος 4685/2020 (ΦΕΚ 92/Α/7-5-2020) καθιέρωσε τις fast-track διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, ιδιωτικοποίησε τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έβαλε μπροστά τα συμφέροντα επιχειρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, μονάδων αποθήκευσης, κ.λ.π.
Πέντε χρόνια μετά ο χάρτης που απεικονίζει τις ΑΠΕ προκαλεί εφιάλτες. Η Ελλάδα από άκρη σε άκρη γέμισε ανεμογεννήτριες, τα καμμένα δάση γίνονται ευκαιρία για την εγκατάσταση νέων αιολικών χωρίς το απαιτούμενο κόστος για τις εταιρείες που μέσα σε πέντε χρόνια από μηδέν παρουσία, δηλώνουν κέρδη άνω των 3 δισεκατ. Ευρώ!
Η δέσμευση Μητσοτάκη το 2019 για μετατροπή της χώρας “σε μπαταρία της Ευρώπης” έγινε στόχος Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το Κλίμα με δέσμευση εγκατάστασης σταθμών ανανεώσιμης ενέργειας με συνολική ισχύ 25-30 GW με “επενδύσεις” ύψους τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Χάρτης με την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη γίνεται φανερό πως η νέα δημόσια τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο Economist Government Roundtable φέρνει νέες εφιαλτικές εξελίξεις για τη χώρα μας. Αυτή τη φορά για τη πυρηνική ενέργεια και ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Περιβάλλον.
Τα πρώτα στοιχεία υπάρχουν ήδη. Από το 2022 η Ελλάδα γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της -σε επίπεδο ανεπίσημων συναντήσεων τότε- να λάβει μέρος σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (Small modular reactors – SMRs).
Πυρηνική συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας;
Τις ημέρες που έγιναν οι δηλώσεις Μητσοστάκη περί πυρηνικών και κλίματος, βρέθηκε στην Αθήνα ο Ελληνοκαναδός Τζορτζ Χρηστίδης. Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Συνδέσμου Πυρηνικής Ενέργειας του Καναδά με στόχο την προώθηση των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) που θέλει να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε τη μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έβαλε την Ελλάδα στη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η πρόσφατη καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης ότι μπήκε προς έγκριση μελέτη για τη “διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας”! Πρόκειται άραγε για το πρώτο σημαντικό βήμα στη συμφωνία “πυρηνικής συνεργασίας” Ελλάδας- Βουλγαρίας για την οποία γίνεται συζήτηση εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο; Αυτό το γνωρίζουν σίγουρα οι ενδιαφερόμενοι “επενδυτές” που συζητάνε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα επόμενα βήματα της χρηματοδότησης των επενδύσεων τους! Όπως συνέβη και με την ανάπτυξη των αιολικών όπου μια αγαπημένη εταιρεία της Νέας Δημοκρατίας συγκέντρωσε όλους τους εκπροσώπους της ελληνικής ολιγαρχίας για να επενδύσουν στην καμμένη γη της Ελλάδας.
Θυμίζουμε πως τον Ιούλιο του 2023, ο τότε Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό πως η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επενδύσει σε νέους αντιδραστήρες, να μπεί δηλαδή κάποια ελληνική επιχείρηση στις νέες μονάδες του Κοζλοντούι. Προς το παρόν γίνεται πράξη η δημιουργία χωματερής πυρηνικών αποβλήτων της Βουλγαρίας στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα, αφού η εν λόγω μελέτη πήγε- σύμφωνα με την καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης” και στις 13 Περιφέρειες της χώρας!
Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη ότι η “παραγωγή φωτοβολταϊκών και αιολικών δεν είναι σταθερή σε 24ωρη βάση. Απουσιάζει από το σύστημα όταν τη χρειάζεται, επειδή δεν φυσάει και δεν έχει ηλιοφάνεια”, μπορεί να έγιναν για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάνελ ενόψει των νέων ρυθμίσεων για τις διασυνδέσεις των ΑΠΕ, έχουν ωστόσο τη σημασία του και για το στόχο εισόδου στην πυρηνική ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως τη στιγμή αυτή υπάρχουν 100 πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ευρώπη εγκατεστημένοι σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράγουν περίπου το 25% του ηλεκτρισμού στην Ενωση και το 50% της καθαρής της ενέργειας. Αλλοι 60 επίσης βρίσκονται σε διάφορα στάδια σχεδιασμού και κατασκευής.
* Δημοσιογράφος
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, την πρόσφατη ανάρτηση στο blog μας:
"Τα πυρηνικά εργοστάσια και σήμερα ΔΕΝ είναι η λύση" - Δελτίο Τύπου περιβαλλοντικών οργανώσεων με αφορμή, θετική στους "μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες", δήλωση του Πρωθυπουργού στο 28ο ετήσιο συνέδριο Economist Government Roundtable
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου