28 Ιουλίου 2024

Κάμαλα Χάρις: Οργή για μια καμένη σημαία, αδιαφορία για δολοφονημένα παιδιά

Η γερουσιαστής των ΗΠΑ Kamala Harris μιλάει με τους παρευρισκόμενους στο 2019 στο Surf Ballroom στο Clear Lake, Iowa.
της Ιωάννας Αρχοντάκη

 
Μόλις μια ημέρα μετά την «ηχηρή» απουσία της Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, από την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (24/07), το αρχικά θετικό κλίμα για την υποψήφια φαίνεται να αλλάζει.

Από την ημέρα της απόσυρσης Μπάιντεν, η ομάδα της Χάρις στηρίχθηκε στη νεολαία, χρησιμοποιώντας memes και μικρά σποτάκια στο ίντερνετ για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Αντιπροέδρου, χρωματίζοντας την ως μια προοδευτική υποψήφια. Μάλιστα, το σλόγκαν «Δεν γυρνάμε πίσω», που η ίδια εκφώνησε σε λόγο της τη Δευτέρα, έκανε πολλούς να ελπίζουν σε μια αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής. Η ανακοίνωση από την ομάδα της Αντιπροέδρου που ήθελε την Κάμαλα Χάρις να μην παραβρίσκεται στην ομιλία του Νετανιάχου την Τετάρτη που μας πέρασε, καθώς θα ταξίδευε για την Ιντιανάπολη, προσμετρήθηκε θετικά ως μια «υποψία» απεμπλοκής από την ισραηλινή επιρροή.

Γκρεμίζοντας τις ελπίδες αυτές, η Κάμαλα Χάρις εξέδωσε την Πέμπτη καταδικαστική ανακοίνωση ενάντια στους διαδηλωτές που βρέθηκαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη. Κατά την παρουσία του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στη Ν. Υόρκη, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «συλλάβει τον εγκληματία πολέμου». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού μόλις μερικά μέτρα από το Καπιτώλιο, όσο ο ισραηλινός Πρωθυπουργός μιλούσε στην κατάμεστη αίθουσα. Κατά τη διαδήλωση, Παλαιστινιακές σημαίες υψώθηκαν από τους διαδηλωτές σε συμπαράσταση με τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό. Ταυτόχρονα σε άλλο σημείο της πορείας, μια αμερικανική σημαία κάηκε μπροστά από ένα ομοίωμα του Νετανιάχου σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Αντιπροέδρου Χάρις την Πέμπτη, η έμφαση δόθηκε αποκλειστικά στο κάψιμο της αμερικανικής σημαίας από διαδηλωτές και όχι στο κάψιμο χιλιάδων παιδιών από ισραηλινούς και αμερικανικούς πυραύλους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Χάρις, η πράξη αυτή των διαδηλωτών είναι καταδικαστέα καθώς «η σημαία είναι το σύμβολο των μεγαλύτερων ιδεωδών μας ως έθνος και της υπόσχεσης που είναι η Αμερική. Δεν πρέπει να βεβηλώνεται κατά αυτόν τον τρόπο». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης της, καταδίκασε τα συνθήματα των διαδηλωτών καθώς συντάσσονται με την προπαγάνδα της Χαμάς, μιας «κτηνώδους τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει υποσχεθεί να καταστρέψει το Κράτος του Ισραήλ και να σκοτώσει τους Εβραίους». Ειδική μνεία δόθηκε και σε ένα γκράφιτι με κόκκινη μπογιά που ανέγραφε «Η Χαμάς έρχεται».

Παρά την έντονη ρητορική της Αντιπροέδρου, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διαδηλωτές έδρασαν μέσα στα δικαιώματα που τους προσφέρει η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Αυτό το γεγονός προβληματίζει αρκετούς όσον αφορά την καταδίκη των διαδηλωτών και τη συστράτευση της Αντιπροέδρου με τα λεγόμενα του Νετανιάχου που αποκάλεσε τους διαδηλωτές «υποχείρια της Τεχεράνης».

Η φιλο-ισραηλινή θέση της Χάρις επαναλήφθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, όπου η Αντιπρόεδρος επανέλαβε τις ισραηλινές θέσεις όσον αφορά την επίθεση στη Γάζα. Δεν παρέλειψε επίσης να δηλώσει πως το κράτος του Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αν και πρόσθεσε πως έχει σημασία πως κινείται για τον σκοπό αυτό. Όπως δήλωσε, «Στις 7 Οκτώβριου η Χαμάς ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο όταν κατέσφαξε 1.200 αθώους ανθρώπους, ανάμεσα τους 44 Αμερικανούς. Η Χαμάς διέπραξε φρικιαστικά σεξουαλικά εγκλήματα και πήρε 250 ομήρους». Ειδικά η μνεία στα φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς προέρχεται από κείμενο της Anat Schwartz στους Νew York Times (28/12/23), μιας Ισραηλινής αξιωματούχου πληροφοριών για την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική όσον αφορά την ακρίβεια του και θεωρείται πλέον προϊόν μυθοπλασίας.

Με τις ελπίδες για μια αλλαγή πλεύσης από τους Δημοκρατικούς να εξανεμίζονται, μια μικρή αναλαμπή ήρθε από ανάρτηση της Αλεξάνδρα Οκάσιο-Κορτές στο X, όπου δηλώνει ότι ο Νετανιάχου μίλησε στην πραγματικότητα σε μια μικρή φράξια του Κογκρέσου. Όπως καταγγέλλει, είναι πάγια πολιτική των υπευθύνων να γεμίζουν την αίθουσα με ακροατές για να δίνεται η εντύπωση συμπαράστασης σε ξένους ηγέτες. Την καταγγελία της Κορτές φαίνεται να ενισχύει η μαρτυρία του ανταποκριτή του Κογκρέσου, Άντριου Σόλεντερ. Όπως αναφέρει, από την αίθουσα έλλειπαν 100 από τους 212 Δημοκρατικούς καθώς και 27 από τους 51 Δημοκρατικούς Συγκλητικούς. Η παρουσία του Έλον Μασκ, μεταξύ άλλων μη-μελών του Κογκρέσου στην ομιλία του Νετανιάχου, φαίνεται να ενισχύει το αφήγημα αυτό.

Σε αντίδραση των δηλώσεων Χάρις, εκπρόσωποι των οργανώσεων που βρέθηκαν στο Καπιτώλιο την ημέρα της ομιλίας Νετανιάχου ανακοίνωσαν πως η συζήτηση μετατοπίζεται στο κάψιμο μιας αμερικάνικης σημαίας ως «κίνηση αντιπερισπασμού». Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται επίσης να ανασκευάζει τρόπον τινά τη στάση της, καθώς δέχθηκε σφοδρές αντιδράσεις για τη στάση της απέναντι στους διαδηλωτές. Σε άρθρο στους Reuters, η Κάμαλα Χάρις δήλωσε πως «δε θα παραμείνει σιωπηλή» όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενη πως άσκησε πιέσεις στον ισραηλινό πρωθυπουργό να «απαλύνει το μαρτύριο».

Μόνο ο χρόνος θα δείξει τι θα φέρει μια πιθανή προεδρία Χάρις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου