Καταιγισμός νομοσχεδίων λίγο πριν σταματήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον Αύγουστο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πριν ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ξεκινήσουν τις θερινές διακοπές τους, επιθυμεί να «κλείσει» τις εκκρεμότητές της με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από το γεγονός της… εσπευσμένης νομοθετικής παραγωγής της Βουλής από το τελευταίο 10ήμερο!
Γκάζι
Από τις 22 Ιουλίου έως και τις 31 του ίδιου μήνα που η Βουλή «κλείνει» για το καλοκαίρι, η κυβέρνηση φέρνει με ταχύτατες διαδικασίες νομοσχέδια που –δίχως καν προφάσεις– εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας, της παιδείας αλλά και του τραπεζικού τομέα. Είναι ενδεικτικό πως ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες τα νομοσχέδια έρχονταν στη Βουλή «με το σταγονόμετρο», τις τελευταίες δύο εβδομάδες… «πατήθηκε γκάζι» και το Κοινοβούλιο θα «δουλεύει στο φουλ» με νομοσχέδια να ψηφίζονται ακόμη και την Παρασκευή όπου παγίως είναι ημέρα αφιερωμένη στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και όχι στη νομοθέτηση.
Ο λόγος προφανής και σχετίζεται με τη βούληση της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί τη θερινή ραστώνη, ευελπιστώντας σε μειωμένα κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά. Να σημειωθεί μάλιστα πως πλήρως ενεργό είναι και το «νομοθετικό όπλο» της αιφνιδιαστικής κατάθεσης τροπολογιών εν μέσω θέρους. Πρακτική που πολλάκις έχει αξιοποιηθεί στο παρελθόν.
Τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν
Πρώτο και καλύτερο από τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση είναι αυτό της δημιουργίας ενός «5ου Πυλώνα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Με τη δημιουργία ενός ακόμη τραπεζικού ιδρύματος που θα προκύψει μέσα από τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica Bank. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η έγκριση της σύμβασης από τη Βουλή «θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα διασφαλίζει την ύπαρξη ενός ανταγωνιστικότερου τραπεζικού περιβάλλοντος, επ’ ωφελεία των καταθετών, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων». Στην πραγματικότητα το νομοθέτημα οριοθετεί την ύπαρξη νέων συμφερόντων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα προκαλώντας μάλιστα αντιδράσεις από τους «επενδυτές» που ήδη έχουν «τοποθετηθεί» στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Η παράδοση των δομών ψυχικής υγείας στους ιδιώτες είναι ο βασικός στόχος του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τον Αύγουστο. Το νομοθέτημα προβλέπει την ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα, προκειμένου αυτός να «αναμορφώσει» το «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» που πρόκειται να δημιουργηθεί. Σε αυτό το δίκτυο πρόκειται να υπαχθούν όλες οι δομές ψυχικής υγείας, που ούτως η άλλως είχαν προβλήματα υποχρηματοδότησης. Η «συνέχεια» φυσικά είναι αναμενόμενη: Σταδιακή συρρίκνωση των δομών με απώτερο στόχο τη μεταφορά «πελατών» στους ιδιωτικούς φορείς κατά τα πρότυπα που συνολικά ακολουθεί στο τομέα της υγείας η κυβέρνηση.
Οι «επενδυτές» στον χώρο της Παιδείας δεν θα μείνουν «παραπονεμένοι» από τη θερινή νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης. Γι’ αυτό θα μεριμνήσει το υπουργείο του Κυριάκου Πιερρακάκη με το πολυνομοσχέδιο που ήδη έχει συζητηθεί στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής. Στο νομοσχέδιο, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού, προβλέπεται η αντικατάσταση εκπαιδευτικών (ιδίως σε απομακρυσμένα σχολεία) με ψηφιακά μέσα. Δίχως φυσικά παράλληλα να αποκαθίστανται τα κενά προσωπικού που αντιθέτως θα διευρύνονται. Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για νέες συμβάσεις με ιδιώτες προκειμένου να υπάρξουν ψηφιακές υποδομές ενώ ενισχύει συνολικά την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης ενισχύοντας αντίστοιχα την ιδιωτική.
Να σημειωθεί ότι εντός του Ιουλίου η κυβέρνηση έχει φροντίσει να προχωρήσει μία ακόμη ιδιωτικοποίηση, αυτή του λιμανιού του Ηρακλείου δραστηριότητες του οποίου παραδίδονται στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης ψήφισε ένα ακόμη νομοσχέδιο για την ανάθεση σε κατασκευαστική εταιρία με ευνοϊκούς όρους του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου