29 Ιουλίου 2024

Κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ψυχικής υγείας και απεξάρτησης - Της Κατερίνας Μάτσα (VIDEO)

Μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία στο Σύνταγμα

Στην επέτειο των 50 χρόνων από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών, ανήμερα στις 24 του Ιούλη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε το θράσος να φέρει για συζήτηση στη Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο, που ιδιωτικοποιεί την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση και καταδικάζει τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, όσους πάσχουν ψυχικά και όσους έχουν εξαρτηθεί από νόμιμες και παράνομες ουσίες, θύματα της ίδιας της κοινωνικής κρίσης, να γίνουν βορά των ιδιωτών ή να πεθάνουν στο δρόμο.

Όλοι οι φορείς της απεξάρτησης και της ψυχικής υγείας, απεξαρτημένοι από προγράμματα, 18Ανω, ΚΕΘΕΑ, οικογένειες, οι νοσοκομειακοί που έκαναν αυτή τη μέρα (Τετάρτη 24/7) στάση εργασίας με απόφαση της ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ, το Σωματείο υποστήριξης του 18Άνω, το ΕΣΥΝ, ο ενιαίος Σύλλογος εργαζομένων ΨΝΑ και άλλοι φορείς οργάνωσαν αυτή τη μεγάλη εκδήλωση με ομιλίες και συναυλία για να φωνάξουν μαζί με όλο το λαό ότι το ν/σχ πρέπει να αποσυρθεί. Όπως έγραψε στην απάντησή της η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του 18Άνω στην επίσημη πρόσκληση που της έγινε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής να πάρει μέρος στη συζήτηση, «το ν/σ είναι επιστημονικά, θεραπευτικά, κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο ως προς τη φιλοσοφία και τα επιμέρους άρθρα του, δεν επιδέχεται τροπολογίες και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με όλο το λαό ενάντιά του».

Πρόκειται για ένα «κέλυφος», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο συντάκτης του, που περιέχει τις βασικές αρχές του θατσερισμού, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστική εργασία και τις απολύσεις, τις ακραία ευνοϊκές ρυθμίσεις κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα, την καταστολή όσων αντιστέκονται.

Ένα «κέλυφος» που περιλαμβάνει μέτρα που καταδικάζουν τους ανθρώπους που πάσχουν ψυχικά να γίνουν βορά των ιδιωτών ή να στοιβαχτούν σε «αποθήκες ασθενών» και τα εξαρτημένα άτομα να συντηρούν την εξάρτησή τους με ή χωρίς υποκατάστατα. Μέτρα που καταστρέφουν τα δημόσια και δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης, που λειτουργούν επί 4 δεκαετίες με εξαιρετικά, αναγνωρισμένα διεθνώς αποτελέσματα.

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα. Ο αυταρχισμός, ο τραμπουκισμός τού υπουργού υγείας, ο κυνισμός απέναντι στη λαϊκή αντίδραση δεν είναι σημάδι δύναμης, αλλά έκφραση της κρίσης της κυβέρνησης και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.

Κοινωνικό Μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης

Και σε αυτή την εκδήλωση, όπως και σε όλες τις προηγούμενες δηλώνουμε αποφασισμένοι όλοι να συνεχίσουμε με πολύμορφες δράσεις διαρκείας σε όλη τη χώρα. Ήδη οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι του ΨΝΑ συνεχίζουν την απεργία διαρκείας που αποφάσισε η συνέλευσή τους. Θα ακολουθήσουν πολλές κινητοποιήσεις ενάντια στο ν/σ και για την ανατροπή αυτής της ανάλγητης και αντιδραστικής κυβέρνησης.

Δίνουμε τη μάχη με αγωνιστικό φρόνημα και όραμα για ένα κόσμο καλύτερο, χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και ταπείνωση ανθρώπου από άνθρωπο και είμαστε σίγουροι ότι Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

ΠΗΓΗ

***

Ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας εξηγεί τις συνέπειες του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία (VIDEO)

Σε ένα βίντεο λίγων λεπτών, ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας εξηγεί τις συνέπειες του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση. Οι ειδικευόμενοι/ες γιατροί καταγγέλλουν την προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας δωρεάν ψυχικής Υγείας και ζητούν την άμεση απόσυρσή του νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου