Όργιο παρανομιών στις παραλίες της Ρόδου | Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi |
Ελέγχους, πρόστιμα κι εν γένει… νομιμότητα είχε σπεύσει να προαναγγείλει η κυβέρνηση και για το φετινό καλοκαίρι, ενώ διαφήμισε ποικιλοτρόπως στην πλατφόρμα καταγγελιών mycoast, ωστόσο οι επιτήδειοι δεν συμμορφώνονται με τίποτα.
Η Ρόδος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είτε εξαιτίας κραυγαλέων παρανομιών είτε από την μεγάλη πυρκαγιά που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς.
Τώρα με ανακοίνωσή του το Δίκτυο «Ομπρέλα» για την Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου καταγράφει τέσσερις κραυγαλέες παρανομίες σε κεντρικές παραλίες του νησιού και θέτει κομβικά ερωτήματα.
«Ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια αγαθά που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους, οι οποίοι διαφυλάσσουν το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση και ακώλυτη χρήση τους. Δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε «ξένοι» στον τόπο μας. Το δίκτυο ΟΜΠΡΕΛΑ και οι πολίτες της Ρόδου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την προάσπιση του δημόσιου χώρου» σημειώνεται με νόημα.
Ακολουθούν μερικές μόνο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως αυτές αναδείχθηκαν από διαμαρτυρίες πολιτών και τις κατέγραψε η Ομπρέλα:
Παραλία Έλλη – Baia Seaside
Στην πιο κεντρική παραλία της πόλης της Ρόδου υπάρχει κατασκευή κυριολεκτικά πάνω στην άμμο, έκτασης περίπου 400 τ.μ., που λειτουργεί ως beach bar – εστιατόριο.
Τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα :
- Από
την εφαρμογή mycoast προκύπτει ότι η παραχώρηση με κωδικό 2515 (175493)
αφορά αποκλειστικά σε «απλή χρήση αιγιαλού». Γιατί επιτρέπεται να
λειτουργεί επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος;
- Η
μίσθωση αφορά 704,13 τ.μ., γιατί η επιχείρηση εκμεταλλεύεται ανεμπόδιστα
έκταση μεγαλύτερη των 2.100 τ.μ. καταλαμβάνοντας παράνομα δημόσιο χώρο;
- Πως
είναι δυνατόν η έναρξη της σύμβασης παραχώρησης (σύμφωνα με το mycoast)
να έχει γίνει στις 30.06.2023 και η επιχείρηση που το εκμεταλλεύεται
σήμερα να έχει συσταθεί και να έχει κάνει έναρξη εργασιών το 2024;
- Η
υφιστάμενη κατασκευή διαθέτει οποιαδήποτε αδειοδοτική έγκριση για την
ανέγερσή της; Υπάρχει νόμιμη σύνδεση υδροδότησης και ηλεκτροδότησης;
- Η
εν λόγω θέση βρίσκεται εντός ζώνης ελέγχου και προστασίας από το
Υπουργείο Πολιτισμού. Για να λειτουργήσει νόμιμα οποιαδήποτε επιχείρηση
απαιτείται η σχετική σύμφωνη γνώμη. Εάν δεν έχει εκδοθεί, πως είναι
δυνατόν να λειτουργεί;
- Γιατί η ΕΤΑΔ πραγματοποίησε σύμβαση μίσθωσης το 2023 σε έκταση που υπήρχε υφιστάμενο αυθαίρετο; Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει προκλητική καταστρατήγηση πληθώρας θεμάτων νομιμότητας. Γιατί άραγε η ΕΤΑΔ δεν πράττει τα δέοντα όπως η ανάκληση της μίσθωσης;
Παραλία Sunwing – Καλάμι
Στην παραλία λειτουργεί επιχείρηση που σύμφωνα με την εφαρμογή mycoast (κωδικός 20098) ενώ διαθέτει άδεια τροχήλατης καντίνας μόλις 15 τ.μ., λειτουργεί ως beach bar και καταλαμβάνει έκταση περίπου 300 τ.μ..
Πηγές Καλλιθέας
Οι Πηγές Καλλιθέας έχουν χαρακτηρισθεί με ΦΕΚ ως μνημείο και αποτελούν μία από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες του νησιού της Ρόδου. Επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί, έχει εκμισθώσει από Δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ρόδου δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η επιχείρηση, όπως προκύπτει από το mycoast, χωρίς την ύπαρξη μίσθωσης του αιγιαλού από την Κτηματική Υπηρεσία, που αποτελεί προαπαιτούμενο, έχει τοποθετήσει αυθαίρετα 280 ξαπλώστρες έχοντας προβεί σε πλήρη κατάληψη του χώρου.
Νερά της Καλλιθέας - Όαση
Στη περιοχή Νερά της Καλλιθέας, σύμφωνα με την εφαρμογή mycoast (κωδικός 580523), έχει παραχωρηθεί έκταση εμβαδού 330 τ.μ. με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Εντός της παραχωρηθείσας έκτασης έχει κατασκευαστεί beach bar χωρίς καμία αδειοδότηση, το οποίο σκεπάζεται από μία υπερμεγέθη «τέντα». Επιπρόσθετα, παρατηρούνται επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου. Σύμφωνα με την έκταση που έχει μισθωθεί θα μπορούσαν να τοποθετηθούν περίπου 90 ξαπλώστρες. Αντί αυτού, έχουν τοποθετηθεί 250 ξαπλώστρες σε έκταση περίπου 1600 τ.μ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου