20 Ιουλίου 2024

Το κόλπο γκρόσο της ενέργειας στο «Απένταρο Γαλάζιο» (ΕΙΚΟΝΑ & ΣΚΙΤΣΑ)

Το κόλπο γκρόσο της ενέργειας στο απένταρο γαλάζιο


Την ώρα που έντρομοι οι πολίτες λαμβάνουν δυσθεώρητους λογαριασμούς ηλεκτρισμού με τουλάχιστον 50% αύξηση και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά με φειδώ, ξεπηδούν άρθρα που μας προτρέπουν να βάλουμε τα σεντόνια στην κατάψυξη αγκαλιά με τις σαρδέλες. Σοβαρά τώρα;


Ο μέσος πολίτης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βομβαρδίζεται από νομοσχέδια και αλλαγές στην οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή. Η εξαήμερη εργασία, η κατάργηση του οκταώρου με… ανταποδοτικά ρεπό για να μαζέψουμε ελιές, αλλά κυρίως η βία των αυξήσεων της ενέργειας έχουν τσακίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Μιλάμε για βία, καθώς αν ο μηνιαίος μισθός επαρκεί μόνο για το ενοίκιο και την πληρωμή του ρεύματος, πρόκειται για ξεκάθαρη επιβολή και φτωχοποίηση των πολιτών που όποτε μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ παθαίνουν κρίση πανικού.

Ανάμεσα σε αυτά, έχουμε και άρθρα εργαζομένων ροής (όπως και μέλη του 20 εργαζόμαστε σε ροή ειδήσεων), να μας προτρέπουν να βάλουμε τα σεντόνια στην κατάψυξη για να μην νιώθουν μοναξιά ο αρακάς και τα φασολάκια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Συμφέρει να παραιτηθείς και να πας ένα μήνα κάμπινγκ παρά να ανοίξεις το κλιματιστικό

Την ώρα που η ενέργεια έχει απελευθερωθεί και ο κάθε Στάσσης λογαριασμό τον λογαριασμό, σκέφτεται αν θα πάρει και δεύτερο ή τρίτο πολυτελές εξοχικό με πισίνα, η κυβέρνηση έχει αφήσει τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι στα θηρία της ενέργειας.

Αυτά τα θηρία είναι οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας με αρκετούς από αυτούς να βγαίνουν μπροστά κατά την προεκλογική περίοδο προσδοκώντας περισσότερα κέρδη στις πλάτες των πολιτών. Η τιμή της κιλοβατώρας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι πολίτες βλέπουν αυξήσεις στους μηνιαίους λογαριασμούς από 50 έως και 90%.

Η κυβέρνηση απέδειξε πως όλα τα «οι ΑΠΕ είναι καλές, θα παράγουμε φθηνή ενέργεια από τον ήλιο και τον αέρα» ήταν παραμύθια, καθώς η φθηνή ενέργεια δημιουργεί τεράστιο κέρδος στους μεγαλοκαρχαρίες.

Εις βάρος της φύσης, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βλέπουμε να σηκώνονται τέρατα σε περιοχές NATURA 2000 και εις βάρος των πολιτών που βλέπουν «φθηνή ενέργεια» να φθάνει στην πόρτα τους ως πανάκριβη. Την ίδια στιγμή τα φωτοβολταϊκά πάρκα, καταλαμβάνουν και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάτι που θα το πληρώσουμε όταν τα τρόφιμα θα είναι πολύ λίγα για πολλούς ανθρώπους.

Όχι, τα σεντόνια στην κατάψυξη με τον μπακαλιάρο δεν είναι η λύση

Σε μια περίοδο που πλην των πυρκαγιών οι δημοσιογράφοι κυνηγούν την είδηση με το τουφέκι και όποιος ήρωας μπορούν να πληρώσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια (κοντράρουν τα αεροπορικά εισιτήρια), φεύγουν μακριά από τις μεγάλες πόλεις, ξεπηδούν δεκάδες άρθρα τρομακτικής αναλγησίας.

Αντί να καλούν την κυβέρνηση να θέσει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού, καλούν τους πολίτες να βάλουν σεντόνια, μαξιλαροθήκες και ρούχα στην κατάψυξη. Στον μέσο μη λοβοτομημένο πολίτη αυτά τα άρθρα προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά και οτιδήποτε έχτισε ένα μέσο όλο τον χειμώνα, το πετούν στα σκουπίδια. Προκαλούν οργή.

Οπότε τα άρθρα «διακοπές στην Αθήνα, τα καλύτερα μέρη για να βράσετε», το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν τους αναγνώστες να σταματήσουν να ακολουθούν τα μέσα που τα ανεβάζουν.

Εξαήμερη εργασία, δεκάωρα και δωδεκάωρα εν μέσω καύσωνα

Να έχετε υπ' όψιν πως η νομιμοποίηση του εξαήμερου, του 10ωρου-12ωρου και του να εργάζεται κάποιος σε δύο δουλειές, έχουν μειώσει το προσωπικό στα Μέσα Ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με υπερεντατικούς ρυθμούς. Κάτι που συμβαίνει σε πολλές άλλες επιχειρήσεις, την ώρα που μεγαλύτερη εργαζόμενοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη γιατί δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.

Όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις πριμοδοτούν την ανεργία, στερούν εργασιακή εμπειρία από τους νέους και δημιουργούν συνθήκες γαλέρας για εργαζόμενους σε κάθε κλάδο της χώρας. Ενώ είναι βέβαιο πως ρίχνουν κατακόρυφα την παραγωγικότητα του εργαζόμενου-σκλάβου. Το ζήτημα είναι πως θα επιβιώσουμε όλοι σε μια δουλειά, όχι να υποχρεωνόμαστε να πιάσουμε δεύτερη και τρίτη επειδή «κάποιοι το χρειαζόμαστε».

Κανένας δεν θέλει να εργάζεται 12 ώρες ή δύο δουλειές την μέρα, το κάνει από ανάγκη, για να πληρώσει τα πλακάκια της νέας πισίνας του κάθε Στάσση. Δεν το κάνει από χόμπι. Όσο οι τιμές παραμένουν στα ύψη, τόσο καθίσταται ζωτικής σημασίας η άνοδος των μισθών, των συντάξεων και η κατάργηση του εξαημέρου και του 12ωρου. Εναλλακτικά τόσο περισσότερο διαιωνίζονται συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και άλλοι πολίτες εξαθλιώνονται επειδή δεν βρίσκουν εργασία..

Οι φωτογραφίες από το «απένταρο γαλάζιο» είναι από τα χεράκια της ανταποκρίτριάς μας στη Σέριφο, της Μαρίας Κεφαλά.

ΠΗΓΗ

Κατανοητό...  |  Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου για το Tvxs.gr.
 

Σκίτσο της Εφ.Συν. [Κ.Γρηγοριάδης 18.07.2024]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου