Φώτο ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON |
Η “ΑΘΟΡΥΒΗ” ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΙΡΑΖ ΣΑΦΤΑΡ
Ο φάκελος έκλεισε με την ένδειξη «ληστεία», όμως από την έρευνα του Magazine προκύπτει ότι η υπόθεση έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν το 2013 στα Πετράλωνα.
Ο Σιράζ Σαφτάρ σηκώθηκε για τη δουλειά πριν τις 4 τα ξημερώματα. Η δουλειά του ήταν να ξεφορτώνει πάγκους στη λαϊκή αγορά κι εκείνη τη μέρα είχε λαϊκή στον Περισσό. Περπάτησε για περίπου 15 λεπτά, από το σπίτι του ως το γήπεδο της Ριζούπολης. Εκεί του επιτέθηκαν τέσσερις νεαροί άντρες, τον μαχαίρωσαν στα πλευρά κάτω από το στήθος και τον σκότωσαν.
Ο Σαφτάρ, 25 ετών, μετανάστης χωρίς χαρτιά από το Πακιστάν, περπατούσε τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου μόνος στην άδεια Αθήνα. Ήταν, δηλαδή, περίπου αόρατος. Η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες κι έξι μέρες αργότερα έκλεισε τον φάκελο της υπόθεσης με την ένδειξη «ληστεία». Η πακιστανική κοινότητα και οι συγγενείς του είναι πεισμένοι ότι πρόκειται για ρατσιστικό έγκλημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα πράγματα συμβαίνουν ακριβώς έτσι.
Το σπίτι όπου κατοικούσε ο Σαφτάρ είναι ένα υπόγειο διαμέρισμα στα Άνω Πατήσια πολύ κοντά στον σταθμό του τρένου. «Δουλεύαμε μαζί στη λαϊκή. Εκείνη τη μέρα ξυπνήσαμε και μέχρι να ντυθώ, ο Σιράζ είχε ξεκινήσει από το σπίτι. Νόμιζα ότι πήγε να πάρει καφέ. Τον πήρα τηλέφωνο και δεν απάντησε κι έτσι ξεκίνησα κι εγώ με το μηχανάκι», λέει ο Καϊσέρ Μπουτ, συγκάτοικος του Σαφτάρ.
Μας κερνά Κόκα-Κόλα και καθόμαστε στο δικό του δωμάτιο, έναν τακτοποιημένο χώρο με πίσω αυλή. Ο ίδιος γύρισε σήμερα στο σπίτι στις 5.30 το απόγευμα, κάθε μέρα δουλεύει 12ωρο. Οι μετανάστες δεν δουλεύουν για έναν εργοδότη, αλλά για όποιον χρειάζεται βοήθεια στο ξεφόρτωμα. Το μεροκάματο δεν είναι σταθερό, όμως δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ. Ο Καϊσέρ θεωρεί απίθανό να είχε ο Σιράζ πάνω του περισσότερα από 15 ευρώ.
«Τον είδα πεσμένο στον δρόμο. Δίπλα
του στεκόταν όρθιος ένας Αλβανός που περνούσε τυχαία από το σημείο. Ο
Σιράζ ήταν ακόμη ζωντανός, όμως δεν μπορούσε να μιλήσει. Ο άνθρωπος που
έτρεξε πρώτος μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν και ότι είχε καλέσει το
ασθενοφόρο και την αστυνομία. Ο Σιράζ είχε μια τρύπα στα δεξιά, κάτω από
το στήθος», λέει ο Καϊσέρ και ακουμπά το δάχτυλο ψηλά στα πλευρά του.
Στην ιατροδικαστική έκθεση σημειώνεται ότι ο θάνατος επήλθε συνεπεία «αιμοθώρακα – τρώση δεξιού πνεύμονα από νύσσον και τέμνων όργανο».
Ο Καϊσέρ λέει ότι οι τρεις τους παρέμειναν για αρκετή ώρα στον δρόμο, έως ότου η αστυνομία πάρει για εξέταση τον ίδιο και τον θείο του Σαφτάρ που ζει στην Αθήνα. «Μας άφησαν το ίδιο πρωί και είπαν ότι θα μας καλούσαν αν χρειάζονταν κάτι. Στη λαϊκή τις επόμενες μέρες όλοι συζητούσαμε γι’ αυτό. Ένας Πακιστανός που δουλεύουμε μαζί πήρε τηλέφωνο έναν αστυνομικό που γνωρίζει κι εκείνος του είπε ότι ήταν ληστεία. Από τότε φοβάμαι και το πρωί παίρνω τηλέφωνο κάποιον άλλον για να πάμε μαζί στη δουλειά».
ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
Η δολοφονία έλαβε χώρα στην οδό Ηρακλείου 152, στον παράδρομο δίπλα στις γραμμές του τρένου, στο σημείο όπου η λεωφόρος Ηρακλείου είναι υπερυψωμένη. Υπάρχει ένα κατάστημα με γιαπωνέζικα ανταλλακτικά κι ένα συνεργείο φρένων. Δεν υπάρχει κανένα εμφανές σημάδι για τη δολοφονία, παρά μόνο μια σκούρα κηλίδα στην άκρη της ασφάλτου. Ο δρόμος στενεύει σε εκείνο το σημείο και όλοι βιάζονται. «Εδώ έγινε», είπε πριν τον ρωτήσουμε ένας Πακιστανός υπάλληλος σε συνεργείο. «Είχα έρθει το πρωί και η αστυνομία είχε βάλει κορδέλες. Έπλυνα τα αίματα από τον δρόμο δύο μέρες αργότερα».
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON |
Το πρωινό του Δεκαπενταύγουστου εμφανίστηκαν στην αστυνομία τρία άτομα, 18 και 19 χρονών, οι δύο Έλληνες κι ένας αλβανικής καταγωγής. Είπαν ότι δράστης της δολοφονίας ήταν ένας 20χρονος Έλληνας, με τον οποίο ήταν μαζί στην επίθεση κατά του Σαφτάρ. Υλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται πράγματι να τοποθετεί τους τέσσερις στο σημείο της δολοφονίας στη Ριζούπολη.
Ο 20χρονος συνελήφθη δύο μέρες αργότερα με ένταλμα. «Παραδέχτηκε πως ήταν αυτός που κατείχε το μαχαίρι, με το οποίο κατάφερε τα τραύματα στο θύμα», σημειώνεται σε υπηρεσιακό έγγραφο της Ασφάλειας. «Είχαν προαποφασίσει την επικείμενη επίθεσή τους σε κάποιον τυχαίο περαστικό, προκειμένου να του αφαιρέσουν προσωπικά αντικείμενα». Στο ενημερωτικό σημείωμα δεν υπάρχει περισσότερη αναλυτική περιγραφή.
Αστυνομική πηγή, μιλώντας στο Magazine, αρνήθηκε ότι υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο στη δολοφονία. Για να στηρίξει την εκδοχή της ληστείας, είπε ότι οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν το τσαντάκι και το κινητό του Σαφτάρ, το οποίο πέταξαν λίγα μέτρα πιο κάτω κι επίσης ότι οι ίδιοι είχαν προσπαθήσει νωρίτερα το ίδιο βράδυ να επιτεθούν σε άλλον περαστικό. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προέκυψε ούτε σύνδεση των κατηγορούμενων με ακροδεξιές οργανώσεις.
Ο ΛΟΥΚΜΑΝ
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κομμάτια που λείπουν από το παζλ, για παράδειγμα είναι ζητούμενο αν πραγματοποιήθηκε έρευνα στους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορούμενων, από τα οποία θα μπορούσε να αποκαλυφθεί με ποιους επικοινώνησαν πριν και μετά την επίθεση. Στην υπόθεση της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν το 2013 στα Πετράλωνα, που αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο πως ήταν ρατσιστικό έγκλημα, το αρχικό αφήγημα περί τυχαίας συμπλοκής στον δρόμο άρχισε να ανατρέπεται όταν στα σπίτια των δραστών βρέθηκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
Ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος της
οικογένειας του Σαφτάρ, πρόκειται να αιτηθεί το επόμενο διάστημα
συγκεκριμένες ενέργειες από τον ανακριτή στα χέρια του οποίου βρίσκεται η
υπόθεση. Ο ίδιος, όπως λέει, είναι πεπεισμένος ότι η δολοφονία του
Σαφτάρ έχει ρατσιστικό κίνητρο. «Παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με
την υπόθεση Λουκμάν, αρχικά ως προς τα χαρακτηριστικά του θύματος –
φτωχός μετανάστης, μόνος σε έναν έρημο δρόμο, που πηγαίνει τα ξημερώματα
στη δουλειά. Επιπλέον, και οι δύο χτυπήθηκαν με μαχαίρι στο στήθος,
είναι το ίδιο μοτίβο», λέει στο Magazine ο κ. Ζώτος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι το αρχικό αφήγημα στις δύο δολοφονίες δεν μπορεί να σταθεί στην κοινή λογική. «Οι δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα 250 κυβικών, αρχικά ισχυρίστηκαν ότι το θύμα τούς έκλεινε τον δρόμο με το ποδήλατο και δεν μπορούσαν να τον προσπεράσουν. Στην υπόθεση Σαφτάρ, οι κατηγορούμενοι λένε ότι προσπάθησαν να τον ληστέψουν. Ένας μετανάστης που πηγαίνει για δουλειά στις 4 τα ξημερώματα, δεν έχει στις τσέπες του παρά ελάχιστα ευρώ. Επίσης, το κινητό τηλέφωνο βρέθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω. Το κίνητρο της ληστείας καταρρίπτεται, θα εργαστούμε για να αποδειχτεί αυτό που θεωρούμε βέβαιο, ότι υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο».
Η πακιστανική κοινότητα στην Αθήνα λέει ότι υπάρχουν πυρήνες ακροδεξιών που επιτίθενται σε μετανάστες στον άξονα Περισσός-Νέα Ιωνία-Νέο Ηράκλειο. Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον πέντε σοβαρά περιστατικά. «Στην ίδια περιοχή, στην ίδια διαδρομή, δίπλα από τις γραμμές του ΗΣΑΠ, διαχρονικά αρκετοί μετανάστες που εργάζονταν σε λαϊκές δέχτηκαν επιθέσεις από περιπολίες ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής παλιότερα αλλά και πιο πρόσφατα από φασιστοειδή που δρούσαν οργανωμένα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωση η ΚΕΕΡΦΑ – Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.
«Στον Κόκκινο Μύλο είχαμε μαχαίρωμα μετανάστη στον δρόμο από οργανωμένη ομάδα φασιστοειδών. Είχαμε επίσης τις επιθέσεις των φασιστών της Προπάτρια σε βάρος μελών της ΚΝΕ και της ΚΕΕΡΦΑ […] Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί από την είσοδο των Σπαρτιατών του Κασιδιάρη στη Βουλή και την εξαγγελία συμμετοχής του ως υποψήφιου για τον Δήμο της Αθήνας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Οι φίλοι και οι συγγενείς του Σαφτάρ στην Αθήνα ζητούν δικαίωση για τη δολοφονία του ανθρώπου τους. Οι ίδιοι βοήθησαν για να συγκεντρωθεί το χρηματικό ποσό που χρειαζόταν, ώστε να μεταφερθεί η σορός του στο Πακιστάν, στην επαρχία Γκουχράτ, όπου ζουν η μητέρα και τα δύο αδέρφια του.
*****
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου