20 Σεπτεμβρίου 2023

Σύρος - Πέμπτη 21/9/2023: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία & Απεργιακή Συγκέντρωση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Άδ. Γεωργιάδη, στις 10:30 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (λιμάνι Ερμούπολης) - Συμμετοχές Σωματείων/Συλλόγων Εργαζομένων (συνεχής ενημέρωση)

ΦΩΤΟ από παλαιότερη απεργιακή κινητοποίηση σωματείων στη Σύρο

1) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (Σ.Εργ.Α.Δ.Α.)
 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

 

ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ 10:30 ΠΜ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ( Λιμάνι)


Αυτές τις ώρες χιλιάδες άνθρωποι στον Θεσσαλικό κάμπο και στην Μαγνησία δίνουν μάχη μαζί με σωματεία, μαζικούς φορείς, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, συλλογικότητες, απλούς ανθρώπους εθελοντές γιανα επιβιώσουν και να ξελασπώσουν.... 

Πλημμυρισμένοι όχι μόνο από τις λάσπες αλλά και από οργή, αγανάκτηση και θλίψη που τους άφησαν να βουλιάξουν λόγω κόστους, παρόλο που γνώριζαν τον κίνδυνο.

Γιατί όπως κυνικά ομολογούν η ΕΕ και οι οργανισμοί της "είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα, εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή οι πιο εύπορες οικογένειες ή τα πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία" και ότι μπορεί να "φαίνεται άδικο αλλά το δίκιο δεν είναι παράμετρος της ανάλυσης κόστους οφέλους"!

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας! Γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες! Να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά
συμφέροντα, να τρέξουν τις πράσινες μπίζνες σε μία χώρα που με δική τους ευθύνη έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπος.

Αντί να είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το κράτος να στηρίξει τους πλημμυροπαθείς που βιώνουν για μία ακόμα φορά την πλήρη εγκατάλειψη, φέρνουν νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω, νομιμοποιώντας την διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα.

 Έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη.
"Ελαστικοποιεί" ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, αυξάνει την εντατικοποίηση με το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Αλλά όχι μόνο αυτό: σήμερα, λένε στους εργαζόμενους: Αν θέλεις περισσότερα χρήματα για να επιβιώσεις  εσύ και η οικογένειά σου, απελευθερώσου από "αγκυλώσεις" τύπου 8ωρου, δικαιωμάτων κ.λπ.

Οι ανατροπές που φέρνει το νέο αντεργατικό έκτρωμα μας αφορούν όλους! Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η εξαήμερη εργασία (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου. Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της απεχθάνονται τα συγκροτημένα δικαιώματα, δεν θέλουν οργάνωση, συλλογική δράση. Γνωρίζουν ότι η αντιλαϊκή τους πολιτική θα φέρει αγωνιστικές αντιδράσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, για την ανατροπή της.

Για αυτό μας απειλούν, μας τρομοκρατούν με ποινικές διώξεις, φυλακίσεις, εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα. Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή
δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι όπως οι καταλήψεις, θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Δε θα τους περάσει. Δεν πρόκειται να τα δεχτούμε. Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 35ωρο, 7ωρο, πενθήμερο, μπορεί πλέον να ικανοποιηθεί. Είναι δικαίωμά μας να έχουμε σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και να ζούμε από αυτήν. Να έχουμε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειές μας. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να απολαμβάνουμε απολύτως δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι και να μην πνιγόμαστε στην κακοκαιρία.

Δεν είναι κανονικότητα το διαρκές πένθος για τα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, τους ανθρώπους που κάηκαν ζωντανοί στις πυρκαγιές στον Έβρο, τους ανθρώπους που θάφτηκαν στις λάσπες. Να μη γίνει η απώλεια συνήθειά μας!

Απέναντι στη δυστοπική πραγματικότητα των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των απολογητών τους, των κομμάτων που προσκυνάνε την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος...

Απέναντι στην πολιτική της εκμετάλλευσης, της καταστροφής, της διαρκούς "έκτακτης ανάγκης", απαντάμε με αλληλεγγύη και αγώνα!

*****

2) Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου

  

Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη

Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

την Πέμπτη 21 - 9 - 2023 στις 10:30

στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν.Αιγαίου (λιμάνι)

Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται, να είναι έννοια της κυβέρνησης η ψήφιση νόμου για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και να βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο.

Εκατόν σαράντα χρόνια από την εργατική εξέγερση στο Σικάγο, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για την εργασία των 13 ωρών, μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας (στις ώρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος του διαλείμματος κι ο άγραφος και απλήρωτος χρόνος της μετακίνησης προς και από την εργασία).

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μέσα από την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ 2019/1152, αποτελεί ένα ακόμα βήμα της κυβέρνησης στην πλήρη απορρύθμιση της εργασίας, την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως το 8ωρο και το πενθήμερο, την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και την ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα:

-Καταργεί το πενθήμερο και δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να απασχολούν και 6η ημέρα τους υπάρχοντες εργαζόμενους, αντί να προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού. Η εξαήμερη εργασία προβάλλεται απ' την κυβέρνηση ως «δικαίωμα» των εργαζομένων (!), και η νομιμοποίησή της ως προστασία τους από τη μαύρη εργασία (!!)

-Δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας με βάση ατομική συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου, καταργώντας ακόμα και την προϋπόθεση του νόμου Χατζηδάκη για αίτημα του εργαζόμενου. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε κάθε απαίτηση του εργοδότη, ο οποίος με απειλή την απόλυση θα καθιερώνει 10ωρα χωρίς αμοιβή στις περιόδους φόρτου εργασίας.

-Εισάγει για πρώτη φορά τις συμβάσεις «κατά παραγγελία», που αποτελούν συμβάσεις ακραίας εργασιακής επισφάλειας και καταχρηστικών πρακτικών εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους τίθενται σε εργασιακή ετοιμότητα για όποτε και όσο τους χρειάζεται η επιχείρηση.

-Δίνει τη δυνατότητα για παράλληλη απασχόληση μέχρι 13 ώρες την ημέρα, με πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλειά τους (αλλά και την ασφάλεια όσων σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους), προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών και τους χαμηλούς μισθούς.

-Συμπληρώνει τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη επιδιώκοντας να περιορίσει ακόμα περισσότερο την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση. Στο όνομα της «προστασίας της εργασίας» (!) ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας απειλώντας τους απεργούς με ποινές φυλάκισης και τεράστια πρόστιμα, ακόμα και όταν η απεργία έχει προκηρυχθεί νόμιμα.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τους επιχειρηματικούς ομίλους και με το νομοσχέδιο έρχεται να τη «νομιμοποιήσει».

Μας φέρνουν ως δεδομένο και φυσιολογικό ότι είναι «κανονικότητα» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, να μην γνωρίζουν αν και για πόσες ώρες θα τους καλέσει για δουλειά ο κάθε εργοδότης.

Οι ανατροπές που επιχειρούνται στα εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο γιατί είναι «συγκοινωνούντα δοχεία». Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το Δημόσιο εξαιρείται (1Α,69Α/69Β/70Α/182Α/189), για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στον νόμο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις, αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στον νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Σύμφωνα με το άρθρο 31, όσοι υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, όπως οι καταλήψεις, θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι νομοθετεί υπέρ των εργαζομένων, παρουσιάζοντας μια αντεστραμμένη πραγματικότητα, παρουσιάζοντας αυτή τη βαρβαρότητα ως “μάνα εξ ουρανού” για τους εργαζόμενους.

-Πόσο προοδευτικό όμως θεωρείται το 2023 να αφιερώνεις 13 ως 15 ώρες τη μέρα σε έναν ή πολλαπλούς εργοδότες για να σου επιτρέπεται να ζεις; Είναι επιλογή του εργαζόμενου να έχει μισθό από τη δουλειά του, τέτοιο που δεν μπορεί να ζήσει, να καλύψει βασικές του ανάγκες και να αναγκάζεται να κάνει και δεύτερη δουλειά;

-Πόσο οικειοθελής επιλογή είναι αυτή η επιλογή, η δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, η πλήρης κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η ένταση της ευελιξίας, της εκμετάλλευσης, της πληρωμής με την ώρα;

Είναι δε τόσο «φιλεργατικό» το νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση ενώ το είχε όπως φαίνεται έτοιμο, δεν έλεγε κουβέντα πριν τις εκλογές…

Κι όλα αυτά όταν καθημερινά αποδεικνύεται ότι το κράτος πάντα, από τη μία είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να χτυπάει απεργούς και αγωνιστές, για να περιφρουρεί το ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών για τα κοράκια των funds, κινητοποιώντας τον κατασταλτικό μηχανισμό, ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από την άλλη είναι «ανήμπορο» και «απροετοίμαστο» να προστατέψει τον λαό από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Όλοι στον αγώνα! Όλοι στην απεργία!

-Είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να παλέψουμε για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας. Μόνο αυτό φοβούνται κράτος και εργοδότες, για αυτό φέρνουν συνεχώς και νέους κατασταλτικούς νόμους.

-«Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας».

-Για να φέρουμε στο προσκήνιο τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.

-Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

-Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

-Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

 

Όλοι/όλες στην ΑΠΕΡΓΙΑ της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη 2023

Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο.

*****

3) Ε.Λ.Μ.Ε. Α΄ ΚΥΚΛΑΔΩΝ



Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη

Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

την Πέμπτη 21 - 9 - 2023 στις 10:30

στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν.Αιγαίου (λιμάνι) στη Σύρο


Με το νέο αντεργατικό– αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί, όπως και με τον ν. Χατζηδάκη τον Ιούνη του 2021, να συντρίψει τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να επαναφέρει την εργασία στην εποχή του Σικάγου πριν το 1886! Το σπάσιμο του 8ωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, το φακέλωμα των σωματείων με το ΓΕΜΗΣΟΕ, αλλά και οι συνεχείς προσφυγές με τον ν. Χατζηδάκη εναντίον απεργιών αποτελούν το προοίμιο του νέου νομοσχεδίου τη κυβέρνησης.

Στόχος κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τις επιχειρήσεις, η επέκταση και η διεύρυνση της ευελιξίας, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο παραπέρα στραγγαλισμός της απεργίας και της περιφρούρησης της!

Η αντιλαϊκή κυβέρνηση της Ν.Δ.στη βάση και της 2019/1152 οδηγίας της Ε.Ε., προωθεί νομοθετικά και παρέχει στους εργοδότες 13ωρο δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε πάνω από έναν εργοδότη και με τον τρόπο αυτό καταργεί de facto το 5ήμερο, που πάει τουλάχιστον για εξαήμερο. Με εξάμηνη «δοκιμαστική περίοδο» για πρόσληψη, ενώ η περίοδος της απόλυσης χωρίς αποζημίωση παραμένει 12μηνη. Υποτίθεται ότι θα

υπάρχει εξασφάλιση για τον εργαζόμενο με την έγκαιρη ενημέρωση του εργοδότη για την διάρκεια της εργασίας, αν δεν έχει βεβαίως ήδη απολυθεί. Με ατομικές συμβάσεις και βεβαίως συμβάσεις κατά παραγγελία, συμβάσεις «μηδενικού χρόνου» που ειδοποιείσαι την προηγούμενο βράδυ ότι θα δουλέψεις την επόμενη μέρα με mail ή sms.

Με ποινικοποίηση της περιφρούρησης κινητοποίησης ή απεργίας για την λεγόμενη παρεμπόδιση, που βαφτίζουν την παρουσία του σωματείου στο χώρο εργασίας. Ένα σύνθημα ή μια παρότρυνση μπορεί να θεωρηθεί «ψυχολογική βία». Οι ποινές είναι 6μηνη φυλάκιση συν 25 ευρώ την ημέρα, δηλαδή τουλάχιστον 5000 ευρώ, αν δεν υπάρχει βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη. Σε περίπτωση «υποτροπής» οι ποινές διπλασιάζονται. Ταυτόχρονα

γίνεται «οικειοθελής αποχώρηση» η χωρίς υπογραφή εργαζόμενου απουσία για 10 μέρες, διάστημα κατά το οποίο ενδεχομένως ο εργοδότης αρνείται να δώσει άδεια.

Τα σχολεία αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, με τμήματα 27 μαθητών σε αίθουσες που πέφτουν τα ταβάνια, με τα παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης στον αέρα, με τις προφορικές εντολές διευθυντών εκπαίδευσης για την αυστηροποίηση των συνθηκών εργασίας μας, με προσπάθεια επιβολής ενός αυταρχικού κλίματος και μέσα σε όλα τη συνεχή φτωχοποίηση μας και την ακρίβεια να εξανεμίζει του πενιχρούς μισθούς. Με την κυβέρνηση να επιμένει στην υλοποίηση της αξιολογικής

διαδικασίας που όλο το προηγούμενο διάστημα τα εκπαιδευτικά σωματεία αντιπάλεψαν και κατάφεραν να μην περάσει.

Η συμμετοχή μας στην απεργία στις 21/9/2023 όχι μόνο είναι απαραίτητη αλλά επιβάλλεται, για να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστεί και να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Με την συνεχόμενη ακρίβεια, την βαθύτερη φτωχοποίηση των εργαζομένων, τους συνεχόμενους εξοπλισμούς και την αμεσότερη εμπλοκή της Ελλάδας στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς και στον ιμπεριαλιστικό

πόλεμο στην Ουκρανία, την καταστολή και την τρομοκράτηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με πειθαρχικές διώξεις, με την προσπάθεια της να περιστείλει τα δημοκρατικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες.

Με την εγκληματική πολιτική της ταξικής αδιαφορίας και της έλλειψης προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης των πληγεισών περιοχών και που δολοφονεί δεκάδες ανθρώπους.

Το εργατικό κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία χρειάζεται να απαντήσουν με απεργίες και διαδηλώσεις. Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός όπως κι αυτός της κομματικής ανάθεσης δεν απαντούν ούτε οργανώνουν την αναγκαία αντεπίθεση του κινήματος απέναντι στην κοινωνική βαρβαρότητα της κυβέρνησης , της ΕΕ και του Κεφαλαίου.

Σε ένα κηρυγμένο πόλεμο να πάρουμε θέση μάχης

Απέναντι στην επίθεση πρέπει να απαντήσουμε επιθετικά και συνολικά. Απέναντι στη συνολική επίθεση κυβέρνησης/αστικού πολιτικού συστήματος, Ε.Ε, κεφαλαίου στο σύνολο της δημόσιας εκπαίδευσης να προβάλλουμε ενιαίο συνεκτικό αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης για την εκπαίδευση/ την εργασία/ τη φτώχεια/ την δημοκρατία στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, για εκπαιδευτικούς μαθητές φοιτητές και εργαζόμενους.

Μείωση του χρόνου εργασίας. Κατάργηση ν. Χατζηδάκη και των άλλων για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας. Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο Γεωργιάδη.

Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/εςκαι νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Καμία απόλυση αναπληρωτή/τριας. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, κανένας μισθός κάτω από 1200 ευρώ, πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας .Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη όλων των απωλειών.

Καμιά σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό – μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες.

Αποκλειστικά δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια ,κοινωνική ασφάλιση. Πλήρης προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της φύσης. Καμία ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και παράδοση τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.

Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 και στα 55 για τα βαρέα.

Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.

Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια

Αυξήσεις δαπανών για όλα τα κοινωνικά αγαθά. ΟΧΙ για πληρωμή του δημόσιου χρέους, επιδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και voucher της ντροπής για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.

Κατάργηση των νόμων για αξιολόγηση/ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου και των εξεταστικών πλεγμάτων (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA). Κατάργηση του νέου νόμου-πλαίσιου για τα ΑΕΙ και του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή  αστυνομία.

Πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, κόντρα στην αστυνομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή, τον κρατικό χαφιεδισμό. Κατάργηση της ΕΥΠ και του πλέγματος τρομονόμων που νομιμοποιούν τις παρακολουθήσεις πολιτών και της αγωνιστικής δράσης – Ανάκληση των διώξεων, δικών και ποινών για τους αγώνες του κινήματος – Κατάργηση νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης διαδηλώσεων – Φραγμός  στον ρατσισμό, φασισμό, έμφυλες διακρίσεις, σεξισμό.

Όχι στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς. Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

*****

4) Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Κυκλάδων

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη στις 10.30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Να μην περάσει το νομοσχέδιο-κτηνωδία!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κυκλάδων (Σ.ΙΔ.ΥΠΑ.Ν.Κ.) αποφάσισε υπέρ της συμμετοχής των μελών μας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος για την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ώστε να αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο:

  • θεσμοθετεί έως και τις 13 ώρες εργασίας την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα

  • επιβάλλει την υποχρεωτική εξαήμερη εργασία σε πολλούς κλάδους ανοίγοντας τον δρόμο για τη γενικευμένη εφαρμογή της κι ενισχύοντας περαιτέρω τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης

  • θεσπίζει τις συμβάσεις των «μηδενικών» ωρών και της κατά παραγγελία εργασίας, δηλαδή τη δουλειά χωρίς δικαιώματα

  • θεσμοθετεί την εξάμηνη δοκιμαστική περίοδο για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου απελευθερώνοντας τις απολύσεις των συμβασιούχων πριν τη λήξη των συμβάσεων τους ενώ διατηρεί παράλληλα το δικαίωμα του εργοδότη περί μη αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης μέσα στους πρώτους 12 μήνες

  • καταργεί, με πρόσχημα τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, την υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει εκ των προτέρων την υπερεργασία, τις υπερωρίες, τις τυχόν διευθετήσεις του χρόνου εργασίας καθώς και άλλες μεταβολές του ωραρίου εντείνοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία

  • ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση επιβάλλοντας βαρύτατα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης σε όσους/ες ασκήσουν το δικαίωμα της απεργιακής περιφρούρησης.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 21/9/2023 στις 10.30 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

***** 

5) Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου Περιφ/κής Ενότητας Κυκλάδων

ΣΥΝΑΝΚ - ΟΣΥΠΑΕ - ΑΔΕΔΥ 

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-Π.Ε ΚΥΚΛΑΔΩΝ   ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται, η κυβέρνηση να προχωράει σε ψήφιση νόμου για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και να βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τις διεκδικήσεις μας για τους πληγέντες της Θεσσαλίας και για όσους υποφέρουν από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

 Όλοι στην προκηρυγμένη από ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα απεργία.

Καλούμε τους Συναδέλφους μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις Κυκλάδες  να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα 

Όλοι στον Αγώνα! Όλοι στην Απεργία!

Για την ΣΥΡΟ

 Συμμετέχουμε στην Συγκέντρωση Σωματείων που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 πμ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στο Λιμάνι .

*****

6)  Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου "Ασημάκης Πανσέληνος"

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου "Ασημάκης Πανσέληνος" συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Σας προωθούμε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Όλοι στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται,  να είναι έννοια της κυβέρνησης η ψήφιση νόμου για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα και να βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Δεν πρέπει καν να κατατεθεί στη Βουλή. Να το αποσύρει η κυβέρνηση άμεσα!

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία των 13 ωρών το 24ωρο είναι έγκλημα! Μας πάει 150 χρόνια πίσω, ανατρέπει το 8ωρο που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν με αιματηρούς αγώνες. Μετά την έμμεση παράταση του εργάσιμου βίου ως τα 74 χρόνια μέσω αρχικά των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) που ψήφισε το καλοκαίρι, και με μπούσουλα την Οδηγία της ΕΕ 2019/1152 (η οποία είχε ψηφιστεί από όλα τα αστικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο), η κυβέρνηση νομοθετεί και νομιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα!

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας:

  • Επιτρέπει την εργασία έως 13 ώρες την ημέρα και έως 78 ώρες τη βδομάδα: Δίνει τη δυνατότητα για παράλληλη απασχόληση μέχρι 13 ώρες την ημέρα, οδηγεί τους εργαζόμενους στην πλήρη εξουθένωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλειά τους (αλλά και την ασφάλεια όσων σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους). Αντί να επαναφέρει την αναγνώριση της προϋπηρεσίας (κλιμάκια, τριετίες) ώστε να αυξηθούν οι μισθοί και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών, θεσμοθετεί την αύξηση των ωρών εργασίας.
  • Καταργεί το πενθήμερο και  δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να απασχολούν και 6η ημέρα τους ήδη εργαζόμενους, αντί να προχωρούν σε  προσλήψεις προσωπικού. Η εξαήμερη εργασία προβάλλεται από τον υπ. Εργασίας ως «δικαίωμα» των εργαζομένων (!), και η νομιμοποίησή της ως προστασία τους από τη μαύρη εργασία (!!)
  • Προβλέπει περίοδο «δοκιμής» για τους εργαζόμενους έως 6 μήνες (και αν προκύψει απόλυση σε αυτό το διάστημα θα είναι χωρίς αποζημίωση)
  • Εισάγει συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία», που σημαίνει δουλειά όποτε και για όσο θέλει ο εργοδότης! Οι συμβάσεις «κατά παραγγελία», είναι ακραίας εργασιακής επισφάλειας και καταχρηστικών πρακτικών εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους  τίθενται σε εργασιακή ετοιμότητα για όποτε και όσο τους χρειάζεται ο εργοδότης. Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να εφαρμόζουν ακόμα και 3ωρη απασχόληση, να ειδοποιούν τους εργαζόμενους για δουλειά ακόμα και την προηγούμενη μέρα, διαμορφώνοντας μια ζωή λάστιχο!
  • Συμπληρώνει το έκτρωμα Χατζηδάκη επιδιώκοντας να περιορίσει ακόμα περισσότερο την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση. Στο όνομα της «προστασίας της εργασίας» (!) ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας απειλώντας τους απεργούς με ποινές φυλάκισης και τεράστια πρόστιμα.
  • Δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας   με βάση  ατομική  συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, καταργώντας ακόμα και την προϋπόθεση του νόμου Χατζηδάκη να προηγείται  αίτημα του εργαζόμενου. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε κάθε απαίτηση του εργοδότη, ο οποίος  με την απειλή απόλυσης θα  καθιερώνει 10ωρα χωρίς αμοιβή υπερωρίας στις περιόδους φόρτου εργασίας.

Αυτό το νομοσχέδιο αφορά ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (άρθρα 25 και 26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος, για έναν εργαζόμενο που παίρνει 780 ευρώ μικτά βασικό μισθό, σημαίνει 10,4 ευρώ μεικτά, 8 ευρώ καθαρά. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για εξαήμερη εργασία έχει ήδη ανοίξει σε μια σειρά Ιδρύματα σε τεχνικές υπηρεσίες (με την 24ωρη λειτουργία), στη φύλαξη, στις βιβλιοθήκες (διευρυμένο ωράριο), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Άλλωστε, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νομοσχέδιο (άρθρο 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση, δεν έχει κάνει διάκριση αν πρόκειται για φορέα του Δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση.

Υπάρχουν ήδη υπηρεσίες στο δημόσιο (πχ νοσοκομεία) όπου συνάδελφοί μας καλούνται να εργαστούν μετά το 8ωρο για να καλύψουν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ο μόνιμος ή ΙΔΑΧ εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο να συνεχίζει μετά το 8ωρο να δουλεύει ως συμβασιούχος σε επαγγελματικά μεταπτυχιακά και προπτυχιακά με δίδακτρα. Σκεφτείτε τι θα γίνει με τους συμβασιούχους και τους εργολαβικούς εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ακόμα πιο ευάλωτοι. Αντί να προσληφθεί προσωπικό  και να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων σε αορίστου, θα μας ζητάνε να δουλεύουμε 4 και 5 ώρες παραπάνω για να συμπληρώσουμε τον μισθό που θα έπρεπε να παίρνουμε δουλεύοντας 8ωρο.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφώσει η ίδια και οι προηγούμενες (κατ’ απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων), και με το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να την «νομιμοποιήσει». ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΟΥΤΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ να δουλεύουμε 12 και 15 ώρες την ημέρα για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να μην έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε, να βρεθούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας, ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ να αφιερώνεις 13 ως 15 ώρες τη μέρα σε περισσότερους εργοδότες για να μπορείς να επιβιώσεις, όταν πριν 150 χρόνια οι εργάτες κατέκτησαν με τους αγώνες τους την 8ωρη εργασία. Πόσο οικειοθελής επιλογή των εργαζομένων είναι η πλήρης κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η ένταση της ευελιξίας, της εκμετάλλευσης, της πληρωμής με την ώρα;

Να σημάνει συναγερμός! Όλοι στον αγώνα!

Είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να παλέψουμε για τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας.

Διεκδικούμε:

  • 20% αύξηση στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου
  • 7ωρο 5ήμερο-35ωρο
  •  Προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου