Για «αντισυνταγματική πρακτική» και προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών κάνει λόγο ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης Ξενοφών Κοντιάδης, αναφερόμενος στην αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ κι ενώ σήμερα, έχει προγραμματιστεί η σύγκληση της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, με αντικείμενο της συνεδρίασης να είναι η επιβολή προστίμου (100.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες) στην ΕΥΠ, λόγω της απροθυμίας της να συνεργαστεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων.

Η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ χρειαζόταν τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, δηλαδή η ΝΔ αναζητούσε δύο μέλη, κι έτσι τη λύση έδωσε η…Ελληνική Λύση.

Ο κ. Κοντιάδης αναφέρει μάλιστα πως «το ίδιο απόγευμα έσπευσε να υπογράψει τον διορισμό του αντιπροέδρου και των νέων μελών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που νύχτα πια δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πάντα η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης και η έκδοση του ΦΕΚ ολοκληρώνονταν 10-15 μέρες μετά την Διάσκεψη των Προέδρων».

Αναλυτικά η ανάρτηση

Συμβαίνουν πράγματα πρωτοφανή. Χτες το απόγευμα ορίστηκαν στη Βουλή ο νέος αντιπρόεδρος και νέα μέλη της ΑΔΑΕ, με την αντισυνταγματική πρακτική που σχολίασα εδώ και σε δύο τηλεοπτικά κανάλια χτες το βράδυ. Το ίδιο απόγευμα έσπευσε να υπογράψει τον διορισμό του αντιπροέδρου και των νέων μελών ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που νύχτα πια δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πάντα η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης και η έκδοση του ΦΕΚ ολοκληρώνονταν 10-15 μέρες μετά την Διάσκεψη των Προέδρων.

Μία κυβέρνηση στρατευμένη στην υπόθεση προστασίας της ΕΥΠ από τον έλεγχο και την προγραμματισμένη για σήμερα επιβολή προστίμου από την ΑΔΑΕ…Αποφασισμένη να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και να εκδιώξει ή να “αφοπλίσει” τον πρόεδρό της ανεξάρτητης αρχής Χρήστο Ράμμο, που δεν δίστασε επί ενάμιση χρόνο να ασκήσει το καθήκον του για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Ζούμε κρίσιμες μέρες. Οι αντιστάσεις απέναντι στην αυθαιρεσία λιγοστεύουν.

Ανάρτηση για το θέμα έκανε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, εκ των θυμάτων παρακολούθησης τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το Predator, σημειώνοντας πως «Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το διορισμό των νέων μελών της ΑΔΑΕ. Η εσπευσμένη αυτή κίνηση έγινε προκειμένου να μην επιτραπεί σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής να συνεδριάσει για να επιβάλλει το πρόστιμο των 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ».

*Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου

***** 

Για τις πρόσφατες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ΑΔΑΕ και για τον τρόπο με τον οποίο η διάσκεψη των προέδρων της Βουλης  αντικατέστησε όσα μέλη της ανεξάρτητης αρχής είχε λήξει η θητεία τους μίλησε η Αικατερίνα Παπανικολάου, τακτικός μέλος της ΑΔΑΕ.

«Η θεσμική διάσταση της υπόθεσης με πονάει», υπογράμμισε αρχικά μιλώντας στο Κόκκινο και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη, για να προσθέσει

«Η θητεία μας είχε λήξει από το Μάρτιο του 2022, υπήρχε εκκρεμής διαδικασία, αλλά ο τρόπος που οδηγηθήκαμε στην μεταμεσονύκτια έκδοση ΦΕΚ δεν είναι ένα ουδέτερο γεγονός».

Η ίδια κατήγγειλε ότι παραβιάστηκε και ο συνταγματικός κανόνας των τριών πέμπτων: «Οι ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα και γι’ αυτό απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία. Χθες στη διάσκεψη δεν υπήρξαν τρία πέμπτα. Τα τρία πέμπτα του 27 είναι 16,2. Το κλάσμα, όταν αφορά πρόσωπα, στρογγυλοποιείται προς τον αμέσως επόμενο αριθμό, άρα χρειαζόταν 17 ψήφοι. Αυτό δεν είναι θέμα συνταγματικού δικαίου, είναι θέμα μαθηματικών τρίτης δημοτικού», συνέχισε η κυρία Παπανικολάου, τονίζοντας ότι «υπάρχει θέμα με την συγκρότηση του οργάνου».

«Υπάρχει θέμα και για το κύρος των αποφάσεων που θα εκδίδει, η συγκρότηση του οργάνου είναι παράνομη», τόνισε το αντικατασταθέν μέλος της  ΑΔΑΕ, απαντώντας θετικά στο ερώτημα για το εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να θέσει ζήτημα ακυρότητας της συγκρότησης του οργάνου. «Είναι παρωχημένη η νομολογία του ΣτΕ ότι τα θέματα του κοινοβουλίου είναι εσωτερικά θέματα και φεύγουν του δικαστικού ελέγχου. Κατά τη γνώμη μου, επιβάλλεται να θέσει θέμα ακυρότητας το Συμβούλιο της Επικρατείας», τόνισε η Αικ. Παπανικολάου.

Σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα με την οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση της διάσκεψης, η Αικ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι θα μιλήσει με «πικρό χιούμορ» και πρόσθεσε: «Δεν έχω υπόψη μου μέσα σε τόσο λίγες ώρες να έχουν γίνει οι διαδικασίες που συνήθως θέλουν μία – δύο εβδομάδες. Η ελληνική γραφειοκρατία απέδειξε ότι μπορεί να αριστεύσει», επισήμανε.

Σχετικά με το τι επρόκειτο να συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΑΔΑΕ, η Αικ. Παπανικολάου είπε ότι δε νοείται δημόσιος οργανισμός που να είναι ανέλεγκτος και πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν είναι ταμπού έλεγχος της ΕΥΠ». «Είναι αδιανόητο να μας προβληματίζει ο έλεγχος της ΕΥΠ», συνέχισε, ενώ έκανε λόγο για «δυσχερή συνεργασία» με την εθνική υπηρεσία πληροφοριών. «Γι’ αυτό σας μίλησα για ταμπού, πρέπει να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει απόρρητο, η χώρα μετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαΐκή Ένωση και ο έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών προβλέπεται και από το ενωσιακό δίκαιο», τόνισε η Αικ. Παπανικολάου, για να προσθέσει ότι «όσοι διαβάζουν νομικά, δεν θα έπρεπε να λοιδορούν την PEGA», την εξεταστική επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που ασχολείται με τις υποκλοπές.

Αναφερόμενη στην καινούργια πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί στην ΑΔΑΕ, η Αικ. Παπανικολάου κατεληξε: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ πως η ΑΔΑΕ θα εξαιρέσει τον εαυτό της από τον έλεγχο της υπόθεσης (σ.σ. των παρακολουθήσεων)».

**Νομικός, τακτικός μέλος της ΑΔΑΕ