21 Σεπτεμβρίου 2023

Αντεργατικό νομοσχέδιο κυβέρνησης Μητσοτάκη: Με περισσότερες ώρες και ημέρες εργασίας, θα φέρει περισσότερα εργατικά δυστυχήματα και περισσότερα επαγγελματικά νοσήματα, ενώ ήδη στην Ελλάδα δουλεύουν περισσότερες ώρες από κάθε Ευρωπαίο

Πηγή φωτογραφίας avgi.gr

Altersyros:
Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει στη Βουλή νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, αυτό του Άδωνι Γεωργιάδη, με το οποίο αυξάνονται οι ώρες (αντί 8ωρο, 13ωρο) και οι ημέρες εργασίας (αντί 5ήμερο, 6ήμερο εβδομαδιαίως), τα εργατικά δυστυχήματα αυξάνονται (μετράμε ήδη 135 νεκρούς εργαζόμενους το 2023), οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση των επαγγελματικών νόσων (π.χ. καρκίνος) και ενώ, βεβαίως, οι Έλληνες εργαζόμενοι ήδη εργάζονται περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο!

Παραθέτουμε, ακολούθως, τα σχετικά δημοσιεύματα:

Σοκαριστικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την καταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας όπως προκύπτουν από την ανεξάρτητη διαρκή έρευνα που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία των Συλλόγων εργαζομένων στις Τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας.

 

Ηδη το 2023 σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έχασαν την ζωή τους 135 εργαζόμενοι, ενώ 229 τραυματίστηκαν σοβαρά. Πανελλαδικά, οι νεκροί ανήλθαν σε 57 το πρώτο τετράμηνο, 69 το δεύτερο και 9 έως σήμερα, δίχως να έχουμε τη συνολική εικόνα των ανθρώπων που  χάθηκαν κατά τη διάρκεια ή από και προς την εργασία τους στις τελευταίες φυσικές καταστροφές.

Η ΟΣΕΤΕΕ υπογραμμίζει ότι το 2023 έρχεται ως συνέχεια μιας επίσης πολύ κακής χρονιάς για την υγεία και ασφάλεια της εργασίας, καθώς το 2022 συνολικά 104 εργαζόμενοι πλήρωσαν με τίμημα την ζωή τους τις κακές συνθήκες εργασίας και τα εγκληματικά λάθη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων ενώ 142 εργαζόμενοι είναι όσοι φέρουν σοβαρά τραύματα και αναπηρίες. Οι απώλειες την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 20 το πρώτο τετράμηνο, 27 το δεύτερο  και 57 το τρίτο.

«Αν λάβουμε υπόψη  μας ότι κάθε τετράμηνο δίνει περισσότερα θύματα από το προηγούμενο του, οδεύουμε σε νέο διπλασιασμό των θανάτων κατά την εργασία. Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους» αναφέρει η ΟΣΕΤΕΕ.

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ αδυνατεί να παρακολουθήσει και να καταγράψει εγκαίρως το πραγματικό βάθος αυτής της τραγωδίας που συντελείται καθημερινά και μόνο για το 2020 και '21 έχει καταγράψει απώλειες που 41 και 31 θανάτων αντιστοίχως.

«Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αδιαμφισβήτητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία Η περαιτέρω ελαστικοποίηση μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που έρχονται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης τονίζει σε δήλωσή του ότι «Απαιτείται αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου που ισοπεδώθηκε τα τελευταια 11 χρονια με ενίσχυση του ΟΜΕΔ, επέκταση της μετενέργειας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιστροφή του ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας,ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος Κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα ΥΑΕ και δεκάδες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου οι οποίες θα επαναφέρουν την αξιοπρέπεια και την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας» υποστηρίζει ο  Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης αναδεικνύοντας ποια θέματα θα έπρεπε να προταχθούν σήμερα,  όχι μόνο νομοθετικά αλλά και ως προμετωπίδα των διεκδικήσεων που διατυπώνουν τα συνδικάτα. Γιατί πάντα αυτό που προέχει είναι οι συνθήκες εργασίας που προστατεύουν την ζωή, την υγεία και ασφάλεια.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Τον «κώδωνα του κινδύνου» αναφορικά με την εφαρμογή του 13ωρου σε κλάδους της βιομηχανίας, που προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής έσπευσε να κρούσει η Αθηνά Λινού.

Όπως σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Ιατρικής στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, η έκθεση των εργαζομένων για περισσότερες ώρες καθημερινά και εβδομαδιαία σε ακτινοβολίες όλων των μορφών, θόρυβο και πληθώρα χημικών παραγόντων θα δημιουργήσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και θα οδηγήσει σε περισσότερους καρκίνους.

Η ίδια υπενθύμισε ότι υπάρχει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία πλήθος οδηγιών, που αφορούν στα ανώτατα όρια επιτρεπτής έκθεσης για τους εργαζόμενους και έχουν οι περισσότερες κυρωθεί από τη χώρα μας. Οι οδηγίες αυτές έχουν βασιστεί σε μελέτες για το πόσο εκτίθεται ένας εργαζόμενος, που εργάζεται 8ωρο και 5νθημερο και αποσκοπούν στην πρόληψη καρκίνου καρκίνου πολλών μορφών, λευχαιμιών, χρονίας νεφρικής ανεπάρκειας, χρονίας αναπνευστικής ανεπάρκειας και πολλών άλλων ασθενειών. Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει ειδική οδηγία, την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας πριν από πολλά χρόνια, για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. «Οδηγία, την οποία είχα την τιμή με ανάθεση από την ΕΕ να μελετήσω και υιοθετήθηκε αυτούσια. Γιατί στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν οι κίνδυνοι για το παιδί είναι πολύ μεγαλύτεροι» ανέφερε.

«Οποιαδήποτε έκθεση παραπάνω δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων» τόνισε. Όπως είπε, το άρθρο 9 του νομοσχεδίου Γεωργιάδη καταστρατηγεί όλες αυτές τις οδηγίες για την έκθεση των εργαζομένων επιτρέποντας την ίδια ημέρα να δουλεύει κάποιος 13 ώρες και πιθανόν αυτές οι 13 ώρες να αθροίζονται για 6 ή 7 ημέρες.

«Σύντομα θα έχουμε αύξηση των επαγγελματικών νόσων» υπογράμμισε. «Βεβαίως στη χώρα μας δεν μετρώνται, ούτε υπάρχουν αρκετοί γιατροί εργασίας να τις μετρήσουν, όπως είπε ο υπουργός, και ούτε υπάρχουν όπως ανέφερε κάποιος συνάδελφος αρκετοί εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ που ξέρουν ποια είναι τα όρια για να το τεκμηριώσουν» είπε με νόημα.

«Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα έχουμε περισσότερους καρκίνους» συνέχισε. «Τι θα συμβεί μακροχρόνια; Θα αλλάξει η νομοθεσία. Αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν οι μελέτες και θα αλλάξει η νομοθεσία. Ποιος θα πληγεί με την αλλαγή του ανώτατου επιτρεπτού ορίου σε κάθε παράγοντα προς το χαμηλότερο για προστασία των εργαζόμενων, όπως τεκμηριώνεται από την ΕΕ; Θα πληγεί η βιομηχανία. Η βιομηχανία της χώρας μας αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει. Εν τω το μεταξύ όμως θα έχουν χάσει ανθρώπους» κατέληξε η Αθηνά Λινού.


Περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εργάζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Ειδικότερα, το 2022 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα απασχολούνταν 41 ώρες την εβδομάδα έναντι 37,5 ώρες κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Ακολουθούν με 40,4 ώρες η Πολωνία και με 40,2 ώρες Ρουμανία και Βουλγαρία.

Αντίθετα, λιγότερες ώρες εργάζονται στην Ολλανδία (33,2 ώρες), και ακολουθούν Γερμανία (35,3) και Δανία (35,4).

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα ενώ έχει περάσει το κατώφλι της Βουλής το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου