27 Σεπτεμβρίου 2023

Πρωτοβουλία Εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου και στη Ναυπηγοεπισκευή: «Να μην γίνουν ειδικές οικονομικές ζώνες τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας» - Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στα ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από 10 ώρες δουλειάς

Φωτογραφία αρχείου απ' τη Σύρο | Πηγή
«Εφ.Συν.»

Αναδημοσίευση από «Εφ.Συν.» 
 
Να μην γίνουν ειδικές οικονομικές ζώνες τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας

Επιστολή-παρέμβαση στην «Εφ.Συν.» από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων στον κλάδο του Μετάλλου και στη Ναυπηγοεπισκευή

Με αφορμή τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του ναυπηγείου στο Νεώριο Σύρου, που πέρασε αποκλειστικά στην κυριότητα της ΟΝΕΧ, πρωτοβουλία εργαζομένων απέστειλε στην «Εφ.Συν.» την παρακάτω επιστολή-παρέμβαση:

Αλλαγή σελίδας δηλώνει για το ναυπηγείο του Νεωρίου στη Σύρο η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΟΝΕΧ μετά από πέντε χρόνια επανέναρξης των εργασιών, καθώς η λειτουργία του ναυπηγείου περνά πλήρως στην κυριότητά της μετά την απομάκρυνση του εργολάβου διαχειριστή.

Η απομάκρυνση της εργολαβικής εταιρείας έφερε στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν αλλά υποκρύπτονταν σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ναυπηγείο του Νεωρίου.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές που γνωρίζουν καλά τα όσα συμβαίνουν στα ναυπηγεία, η προηγούμενη διοίκηση του σωματείου στο Νεώριο πήγαινε χέρι χέρι με τον εργολάβο ενώ φρόντιζαν από κοινού να μπαίνουν τα προβλήματα των εργαζομένων κάτω από το χαλάκι. Συγκεκριμένα μιλάμε για τη μη εφαρμογή συλλογικής σύμβασης, τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, τις «κλειστές» συμφωνίες άσχετα με τις ημέρες και ώρες εργασίας, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αλλά και ζητήματα που αφορούσαν την ίδια τη λειτουργία του ναυπηγείου, τις συνθήκες ασφαλείας και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Η εταιρεία ΟΝΕΧ έχει πλέον δύο ναυπηγεία στη χώρα -Σύρου και Ελευσίνας- και είναι ο βασικός παίκτης στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας. Ο ιδιοκτήτης κ. Ξενοκώστας οφείλει να ξανασχεδιάσει ορισμένα ζητήματα που αφορούν το ναυπηγείο και το ανθρώπιο δυναμικό του. Κυρίως τις ίδιες τις εργασιακές συνθήκες αλλά και βασικές επισκευές που λείπουν, όπως επισκευές στις πλωτές δεξαμενές του ναυπηγείου που μέχρι τώρα συντηρούνταν με μικροεπισκευές, και μέχρι και τα ΜΜΕ το έχουν αναδείξει.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έτρεξαν να πανηγυρίσουν την πλήρη διαχείριση του ναυπηγείου από την ιδιοκτήτρια ONEX και μέσα σε αυτούς κι η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων. Μιλάμε για την ίδια συνδικαλιστική γραφειοκρατία που όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε πως δεν ήξερε για το τι συμβαίνει στο ναυπηγείο, καθώς όπως έλεγε υπήρχε το σωματείο που είναι πλήρως ελεγχόμενο από την εργοδοσία - τώρα όμως που γνωρίζει, τι θα κάνει; Θα διεκδικήσει το ΕΚΚ να τηρηθεί έστω η εργατική νομοθεσία, ακόμη περισσότερο θα μπει μπροστά να διεκδικήσει τα δικαιώματα των εργατών; Ή θα συναινέσει στην παραβίαση του νόμου και την καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων στο Νεώριο;

H ONEX έχει την ιδιοκτησία των 2 εκ των 3 μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, Ελευσίνας και Σύρου. Τα κέρδη στη ναυπηγοεπισκευή είναι τεράστια και είναι θετικό ότι ο όγκος εργασιών μεγαλώνει συνεχώς ενώ μπαίνει πλέον καθοριστικά κι εφαρμόζεται η σύγχρονη τεχνολογία, ανοίγοντας μεγάλες δυνατότητες.

Ομως οι ανάγκες παραμένουν. Χρειάζεται να γίνουν μαζικές προσλήψεις. Χρειάζεται η εφαρμογή κανόνων ώστε να είναι αξιοπρεπείς και ασφαλείς οι συνθήκες εργασίας. Απαιτούνται ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να διασφαλίζουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τη σταθερή δουλειά για όλους, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Αλλά και τη μείωση του χρόνου εργασίας με το δεδομένο των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η τεχνογνωσία που υπάρχει στη ναυπηγοεπισκευή δεν πρέπει να πάει χαμένη. Είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την πολιτεία το να δημιουργηθούν δημόσιες σχολές εκπαίδευσης με ειδικότητες ναυπηγοεπισκευής.

Δεν γίνεται να επιτραπεί, όχι μόνο στη Σύρο και την Ελευσίνα αλλά και σε όλη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στις εργοδοσίες να μετατρέψουν τα ναυπηγεία σε ειδική οικονομική ζώνη όπου δεν θα τηρείται ούτε η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία ενώ ο συνδικαλισμός θα απαγορεύεται εκτός αν είναι «φιλικός» προς την εργοδοσία.

Αυτή την κατάσταση πρέπει να δούμε οι εργαζόμενοι σε όλα τα ναυπηγεία της χώρας, σ’ αυτόν τον κρίσιμο κλάδο για την οικονομία της Ελλάδας που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Και μέσα από την ενότητα, την οργάνωση και τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας κι ένα καλύτερο εργασιακό παρόν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στον κλάδο του ΜΕΤΑΛΛΟΥ και τη ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ, Σεπτέμβριος 2023

*****

-ΣΧΕΤΙΚΗ και η ακόλουθη ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής

Βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με τις συνέπειες του αντεργατικού εκτρώματος, σημειώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής με σχετική του ανακοίνωση

«Πριν “ο αλέκτωρ λαλήσει τρις”, βρισκόμαστε ήδη αντιμέτωποι με τις συνέπειες του αντεργατικού εκτρώματος που ψήφισε η κυβέρνηση μόλις πριν λίγες μέρες. Πριν καν προλάβει να πάρει ΦΕΚ, οι εργοδότες έτοιμοι από καιρό, προχώρησαν στην υλοποίησή του» τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα όλων αυτών που έρχονται στο φως με βάση καταγγελίες εργαζομένων, μετά το νέο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη τις απογευματινές ώρες, σε έναν από τους βασικούς υπεργολάβους των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι «ο παραπάνω εργολάβος δραστηριοποιείται στα ναυπηγεία μέσω διάφορων εταιριών. Ξεκίνησε λοιπόν την εφαρμογή του νόμου προσλαμβάνοντας εργαζομένους σε δυο εταιρίες του, εξασφαλίζοντας ότι αυτοί θα δουλεύουν χωρίς υπερωριακή προσαύξηση από ήλιο σε ήλιο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Αποτέλεσμα ήταν ένας συνάδελφος, μετά από πάνω από δέκα ώρες συνεχούς εργασίας και χωρίς να έχει πάρει ρεπό για πολύ καιρό, να τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι και να ακρωτηριαστεί στα δάχτυλα.

Το Συνδικάτο μας μαζί με δεκάδες άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούσαμε για την βαρβαρότητα του αντεργατικού εκτρώματος, για τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στις ζωές μας, ενώ αποκαλύπταμε και τον πραγματικό του χαρακτήρα ως μέτρου κατά παραγγελία των εργοδοτών που σκοπό έχει να εξασφαλίσει φθηνή ευέλικτη εργατική δύναμη και να αυξήσει κατακόρυφα την εντατικοποίηση της εργασίας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κίνδυνου, ότι οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κρεματόρια.

Προειδοποιούμε και στέλνουμε μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε ο ένας τον άλλο να τσακιζόμαστε.

Καλούμε το σύνολο των συναδέλφων σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τις ίδιες μας τις ζωές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου