16 Σεπτεμβρίου 2023

Πυρκαγιές στον Έβρο: Ψήφισμα Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ - Απέτυχε το ελληνικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

«Το ελληνικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης είναι ανεπαρκές, αναποτελεσματικό και παρωχημένο» τονίζεται σε Ψήφισμα του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του Καλοκαιριού.

«H πυρκαγιά στον Έβρο ξεπέρασε το 1.000.000 στρέμματα και προκάλεσε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή αφού έκαψε το δάσος της Δαδιάς που αποτελεί ενδιαίτημα σπάνιων πτωματοφάγων πτηνών όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και το όρνιο και προστατεύεται από πλήθος οδηγιών της Ε.Ε. αλλά και διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών» αναφέρεται στο Ψήφισμα, προτείνοντας συγκεκριμένες «άμεσα ριζικές αλλαγές».

Ολόκληρο το Ψήφισμα:

«Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το παρόν ψήφισμα ομόφωνα εκφράζουν την οδύνη και βαθιά ανησυχία τους για τις φετινές πρωτοφανούς έντασης, έκτασης και καταστροφικότητας δασικές πυρκαγιές που έπληξαν μεταξύ άλλων και μοναδικά και προστατευόμενα σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο δασικά οικοσυστήματα. H πυρκαγιά στον Έβρο ξεπέρασε το 1.000.000 στρέμματα και προκάλεσε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή αφού έκαψε το δάσος της Δαδιάς που αποτελεί ενδιαίτημα σπάνιων πτωματοφάγων πτηνών όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και το όρνιο και προστατεύεται από πλήθος οδηγιών της Ε.Ε. αλλά και διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών.

Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. διαπιστώνει ότι το ελληνικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης είναι ανεπαρκές, αναποτελεσματικό και παρωχημένο, κρίνοντας και εκ του αποτελέσματος τα τελευταία 25 χρόνια. Γι αυτό, προτείνονται άμεσα ριζικές αλλαγές:

1. Δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού δασοπροστασίας με προκαθορισμένες αρμοδιότητες και ισότιμη και ισάξια συμμετοχή όλων των κυρίως εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Δασική Υπηρεσία, ΟΤΑ) σε όλα τα στάδια της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών από την πρόληψη και την καταστολή μέχρι την μεταπυρική αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων, για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης.

2. Εκτεταμένη στελέχωση με επαρκές προσωπικό και ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών και των μέσων της Δασικής Υπηρεσίας. Έτσι θα καταστεί δυνατή η επιστημονική διαχείριση των δασών και, μέσω αυτής, η λήψη ουσιαστικών προληπτικών αντιπυρικών μέτρων.

3. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την επιτυχή πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών που καίνε στη ζώνη μίξης του αστικού και περιαστικού ιστού (δασοαστικές πυρκαγιές). Οι δασοαστικές πυρκαγιές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικές για τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

4. Δημιουργία αντιπυρικών σχεδίων δράσης των επίγειων και εναέριων δασοπυροσβεστικών δυνάμεων για όλα τα πυροεπικίνδυνα δάση για άμεση και οργανωμένη δράση στα αρχικά στάδια των πυρκαγιών. Εστίαση στην αποτελεσματική και άμεση καταστολή των πυρκαγιών, μέσω σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης και ευέλικτου μηχανισμού αντιμετώπισης τους.

5. Διαρκής ενασχόληση όλων των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων σε προληπτικές και κατασταλτικές αντιπυρικές εργασίες, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Η κλιματική κρίση θα προκαλεί στο μέλλον μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές. Αυτό δεν συνιστά λόγο μοιρολατρίας αλλά λόγο βελτίωσης της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού.

Πρέπει να δράσουμε τώρα πριν να είναι αργά. Τα μέλη του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υψηλό αίσθημα ευθύνης τίθενται στη διάθεση της πολιτείας για ό,τι τους χρειαστεί.

Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. Αλέξανδρος Π. Δημητρακόπουλος Καθηγητής»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου