10 Ιουλίου 2024

Πώς η εξάρθρωση της σπείρας εκβιαστών αγγίζει το υπουργείο Πολιτισμού - Αναφορά και στις Κυκλάδες

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Ταραχή επικρατεί στην ιεραρχία του υπουργείου Πολιτισμού μετά την αποκάλυψη πως ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εκβίασης και προστασίας καταστηματαρχών συγκαταλέγονται και υπάλληλοι του Υπουργείου.

Ταραχή και αμηχανία επικρατεί στην πολιτική και διοικητική ιεραρχία του υπουργείου Πολιτισμού από την αποκάλυψη πως ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στη μεγάλη υπόθεση εκβίασης και προστασίας καταστηματαρχών και επιχειρηματιώνπου ήρθε στο φως, συγκαταλέγονται (εκτός από υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων και άλλων δημοσίων υπηρεσιών) και υπάλληλοι του Υπουργείου. Η ταραχή οφείλεται στο γεγονός πως εκείνο που συνδέει μεταξύ τους τα τρία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στελέχη που βρίσκονται κατηγορούμενα στην πολύκροτη υπόθεση είναι η ιδιαίτερη σχέση τους προσωπικά με την υπουργό Λίνα Μενδώνη και ταυτόχρονα η συμμετοχή τους στο στενό πυρήνα της (υπό την ηγεσία του γνωστού από άλλες υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη συνδικαλιστή Γιάννη Τσακοπιάκο) ομάδας συνδικαλιστών που τη στηρίζουν θερμά.

Τα ονόματα των τριών φιγουράρουν από κοινού εδώ και πολλά χρόνια στα ψηφοδέλτια της παράταξης Τσακοπιάκου, η οποία φαινομενικά δεν είναι φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση αλλά στο… ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, στην περίπτωση του υπουργείου Πολιτισμού, φαίνεται πως οι κομματικές εντάξεις μικρή σημασία έχουν, καθώς από τα σπλάχνα του παλαιού μηχανισμού εξουσίας που προέρχεται και η ίδια η σημερινή υπουργός, από την περίοδο της θητείας της στο ΠΑΣΟΚ. Εξ ου, άλλωστε, και η σύγκρουση της ακόμη και με την επισήμως φιλοκυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ, που έχει ουκ ολίγες φορές καταφερθεί με οξύτατες εκφράσεις ενάντια στην πολιτική της.



Και οι τρεις πάντως δεν είναι απλώς ενεργοί συνδικαλιστικά, αλλά κατέχουν πολύ υψηλές συνδικαλιστικά θέσεις, οι δύο εξ αυτών μάλιστα στην ΠΟΕΥΠΠΟ, την ομοσπονδία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, στην οποία πρόεδρος είναι ο Γιάννης Τσακοπιάκος. Δεν θα ήταν υπερβολή, τονίζουν οι γνωρίζοντες, πως θα μπορούσαν να ονομαστούν το δεξί και το αριστερό χέρι του αρχηγού…

Η τρίτη της ομάδας, εκλεγμένη και αυτή στο προεδρείο του κλαδικού της συλλόγου, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 14 συλληφθέντων και ήδη προφυλακισθέντων, καθώς βαρύνεται με τις κατηγορίες της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και καθήκοντος, πράξεις τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Η συγκεκριμένη υπάλληλος, όπως έχει ήδη έρθει στη δημοσιότητα, κατέχει θέση ευθύνης στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Στερεάς και Κυκλάδων. Από τη θέση αυτή είχε προφανώς άμεση πρόσβαση σε στοιχεία των φακέλων όλων των υποθέσεων εργασιών σε ακίνητα, για σχετικές παρανομίες, αδειοδοτήσεις, υπερβάσεις αδειών κ.ο.κ., στοιχεία όπως φαίνεται εξαιρετικά αξιοποιήσιμα από την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε.

Λόγω μάλιστα της υπηρεσιακής της θέσης, η υπάλληλος αυτή είχε ρόλο εισηγήτριας στο Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων Αττικής, με μεγάλες δυνατότητες να προωθήσει, να επισπεύσει ή να καθυστερήσει υποθέσεις, αλλά και να επηρεάσει σημαντικά τα μέλη του Συμβουλίου στις αποφάσεις τους. Σύμφωνα, άλλωστε, με όσα έως τώρα έχουν γίνει γνωστά, η συγκεκριμένη ήταν και από τα καλύτερα αμειβόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, λαμβάνοντας από 6.000 έως 10.000 ευρώ ανά υπόθεση.

Ας σημειωθεί, επίσης, πως πέραν των ανωτέρω η εν λόγω υπάλληλος έχει διοριστεί από τη Λίνα Μενδώνη και μέλος του αντίστοιχου Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων Κυκλάδων. Ήταν επίσης διορισμένο μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών για τα αναψυκτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ολόκληρης της επικράτειας, που κατέληξαν στο σύνολο τους στην εταιρεία «Γρηγόρης», μια υπόθεση με πολλά ερωτηματικά, η οποία μας έχει απασχολήσει με δημοσίευμα μας και στο παρελθόν.

Τέλος, ίσως δεν είναι άνευ σημασίας πως η συγκεκριμένη υπάλληλος υπέγραφε και την αυτοψία που (υποτίθεται τουλάχιστον πως) έγινε στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού και το βρήκε σε «άθλια κατάσταση», στοιχείο καθοριστικής σημασίας στην διαδικασία έξωσης του Συλλόγου από την ιστορική του έδρα που είχε δρομολογήσει και υλοποίησε η Λίνα Μενδώνη…

Οι δύο άλλοι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υπάλληλοι του ΥΠΠΟ για τους οποίους κάναμε ήδη λόγο παραπάνω, περιλαμβάνονται στην ομάδα των κατηγορούμενων που δεν συνελήφθησαν, καθώς φέρονται να είχαν υποβοηθητικό και όχι κεντρικό ρόλο στο έργο της εγκληματικής οργάνωσης. Βαρύνονται πάντως με τις κατηγορίες της δωροληψίας υπαλλήλου, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.

Ο εις εξ αυτών συνεργαζόταν πάντως εκ των πραγμάτων στενά με την προηγούμενη κατηγορούμενη και ήδη προφυλακισθείσα, λόγω της ειδικής θέσης του στο Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων Αττικής, Στερεάς και Κυκλάδων. Πρόκειται για το συνδικαλιστικό στέλεχος που είχε προ ετών ηγηθεί της προσπάθειας να αλλάξει ρότα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και να συγκλίνει προς την συνδικαλιστική πρακτική Τσακοπιάκου, μέσα από τη συγκρότηση αμιγώς φιλομενδωνικού ψηφοδελτίου στις τότε αρχαιρεσίες.

Μετά από την παταγώδη αποτυχία της προσπάθειας εκείνης, αλλά και την αποτυχία να επαναφέρει τον Ενιαίο Σύλλογο, τον μεγαλύτερο πολυκλαδικό και δυναμικό σύλλογο υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, στο «ρεύμα» Τσακοπιάκου, επί της ουσίας απέχει από τα συνδικαλιστικά των πρωτοβάθμιων σωματείων, περιοριζόμενος αποκλειστικά στην υψηλή θέση που κατέχει στην ΠΟΕΥΠΠΟ, δίπλα στον αρχηγό. Ο εν λόγω δραστηριοποιείται, ωστόσο, και στο ΠΑΣΟΚ όπου και κατέχει σημαντική θέση στα κομματικά όργανα, στον τομέα του πολιτισμού! Ο έτερος των δύο βρίσκεται ακόμα υψηλότερα στην κομματική ιεραρχία και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι και ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης του στην ΑΔΕΔΥ. Εκείνο, όμως, που κάνει την εμπλοκή του συγκεκριμένου στην υπόθεση ιδιάζουσα είναι το γεγονός πως η ειδικότητα με την οποία υπηρετεί (τρόπος του λέγειν υπηρετεί, καθώς η υψηλή συνδικαλιστική του ιδιότητα του επιτρέπει πλήρη απαλλαγή από εργασιακά καθήκοντα εδώ και χρόνια) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις υποθέσεις των καταστηματαρχών που «χειριζόταν» η εγκληματική οργάνωση.

Από πού λοιπόν αντλούσε το κύρος ή έστω την δυνατότητα του όποιου επηρεασμού καταστάσεων, αν όχι από την άμεση σχέση του με την Λίνα Μενδώνη και τον Γιάννη Τσακοπιάκο, με τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είναι και συγκατηγορούμενος στην άλλη πολύκροτη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης με τα πλαστά δάνεια του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του ΥΠΠΟ;

Τα παραπάνω είναι αρκετά, νομίζουμε, για να αιτιολογήσουν την απόλυτη μέχρι αυτή τη στιγμή αφωνία του ΥΠΠΟ για την συγκεκριμένη υπόθεση. Ως πότε θα κρατήσει η αφωνία, άγνωστο. Από την άλλη, η άμεσα και κάθετη τοποθέτηση του δημάρχου Χάρη Δούκα περί μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς και στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων, που συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση πως οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων τίθενται αμέσως σε αργία, δημιουργεί, το δίχως άλλο προσδοκίες. Θα θέσει ο Χάρης Δούκας το αντίστοιχο αίτημα και για τα στελέχη του κόμματος του οποίου φιλοδοξεί να ηγηθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου