13 Ιουλίου 2024

Το ρεύμα «καίει», η θάλασσα προς τα νησιά… απροσπέλαστη


Δημήτρης Σταμούλης

▸ Μέσα σε δύο μήνες η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 35%

Να μείνεις σπίτι το καλοκαίρι; Οι τιμές του ρεύματος έχουν πάρει «φωτιά» και δεν θα σε… χωράει. Να βγεις για καφέ με κάποιον φίλο; Κι αυτός έχει τσιμπήσει πλέον 24% ΦΠΑ ως είδος «πολυτελείας»! Να πας κάπου διακοπές; Τα πακέτα διακοπών έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 10%, τα αεροπορικά εισιτήρια τα οποία φέτος είναι κατά 7,7% ακριβότερα, αλλά και με πλοίο να πεις ότι θα πας σε κάποιο νησάκι του Αιγαίου το… ξεχνάς. Για τη μέση οικογένεια είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός μια τέτοια δυνατότητα. Αυτήν είναι η κατάσταση που βιώνει η μέση εργατική οικογένεια με την ακρίβεια να είναι δίχως τέλος παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο διαρκείας και τα pass της κυβέρνησης.

Η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο είναι εικονική πραγματικότητα, καθώς από την 1η Ιουνίου τα τιμολόγια ρεύματος έχουν ανατιμηθεί για άλλη μια φορά ενώ έληξε και το μέτρο της «μόνιμης μείωσης της τιμής» οδηγώντας τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε νέες αυξήσεις από πέντε έως 10% στα προϊόντα που έλεγε το υπουργείο ότι έχουν μειωθεί, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

Εκεί που λόγω και της υψηλής ζήτησης γίνεται πάρτι είναι με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που ακριβαίνουν… κάθε βδομάδα ή και αυξομειώνονται σε καθημερινή βάση σε ορισμένα τοπικά δρομολόγια. 

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:

Για την Πάρο ένα ζευγάρι με ΙΧ θα χρειαστεί να πληρώσει μετ’ επιστροφής 432 ευρώ, για τη Νάξο 440 ευρώ, ενώ για τη Χίο 404 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια για τη Ρόδο, μόνο για ΙΧ και καμπίνα μετ’ επιστροφής θα χρειαστεί 1014 ευρώ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Κρήτης, «τα ακτοπλοϊκά εισηγήτρια πήραν μεγάλη αύξηση το ’22 με την αύξηση των καυσίμων που έφτασε το 40%. Αυτή η αύξηση δεν έφυγε, έμεινε». Όλοι δε οι «παράγοντες της αγοράς» εκτιμούν ότι μέχρι τον Αύγουστο θα σημειωθούν και νέες ανατιμήσεις στα εισιτήρια για αρκετούς προορισμούς.

Στο άλλο καυτό μέτωπο, το ενεργειακό, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πέρασαν στα τιμολόγια τις αυξήσεις του Ιουνίου που σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (χονδρεμπορική αγορά) στην κατανάλωση, με κάτι… ψιλοεκπτώσεις, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον καταστροφικό ρόλο της λογικής του τζόγου με την ενέργεια, σε βάρος του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος. Μέσα σε τρεις μήνες, η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 39% (!), καθώς εκτινάχθηκε από τα 60,11 τον Μάιο, στα 98,89 ευρώ/μεγαβατώρα τον Ιούλιο, ενώ το εύρος των αυξήσεων στα πράσινα τιμολόγια κινήθηκε από 12,03% έως 38,77%!

Με εισόδημα χαμηλότερο του κατωφλιού της φτώχειας tου 2009 διαβιεί ένας στους τέσσερις εργαζομένους

Από την άλλη, στη χώρα μας όλο και γιγαντώνεται το φαινόμενο των φτωχών εργαζόμενων. Παρά την όποια πενιχρή αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών ήταν μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η διαφορά στις αποδοχές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ27 διευρύνθηκε, όπως εκτιμά το ΚΕΠΕ. Με βάση δε τον εναλλακτικό δείκτη μέτρησης της φτώχειας (ως κατώφλι φτώχειας θεωρείται το 60% του διάμεσου μισθού), ένας στους τέσσερις (23,1%) εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους διαβιεί με διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο του κατωφλιού της φτώχειας του 2009.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου