Η Διακήρυξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ αποτελεί από μόνη της ένα επικίνδυνο πολεμικό ανακοινωθέν, με αποφάσεις «για το μέλλον, την αποτροπή και την άμυνα, την Ουκρανία», αλλά και τον τρόπο επέκτασης των «εταιρικών σχέσεων» της λυκοσυμμαχίας, ιδίως στην Ασία και στον Ειρηνικό, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την Κίνα.
Την ίδια στιγμή ο Ελληνας πρωθυπουργός πλειοδοτεί με δουλική υπερηφάνεια για την εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια της συμμαχίας, κορδώνεται και αυτοθαυμάζεται επειδή υπερκάλυψε κατά πολύ τη νόρμα του 2% του ετήσιου ΑΕΠ που έχει θέσει το ΝΑΤΟ και με ασύγγνωστη αυθάδεια απέναντι σε έναν λαό που υποφέρει ανακοινώνει ότι η Ελλάδα θα δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ!
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με την πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο πλαίσιο του NATO Public Forum ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες τόνισε ότι “το 2019 μας απασχολούσε ακόμη το ερώτημα αν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα τηρούσαν τη δέσμευση του 2%, δηλαδή αμυντικές δαπάνες που ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ. Σήμερα οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη πετύχει αυτόν τον στόχο και όσες δεν τον έχουν επιτύχει, έχουν δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι θα το πράξουν. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ξεπερνούν το επίπεδο του 2% ουσιαστικά από τότε που εντάχθηκαν στη Συμμαχία.” Και συνέχισε:
“Θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα, εκσυγχρονίζοντας σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλοντας στις συνολικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Οι νέες προκλήσεις, λοιπόν, μάς αναγκάζουν να σκεφτούμε διαφορετικά και ως προς τι σημαίνει αυτό για τη συλλογική ευρωπαϊκή ασφάλεια ως πυλώνα της συνολικής ολοκληρωμένης δομής του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη”.
Η συμμαχία των “γερακιών” του πολέμου στο πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη βλέπει όχι μόνο τον πιο πιστό του σύμμαχο, όχι μόνο έναν διαπρύσιο κήρυκα των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, αλλά και έναν αξιόπιστο “ταμία”, για την υλοποίηση σειράς από «στρατηγικές πρωτοβουλίες των Συμμάχων για την ενίσχυση των ικανοτήτων τους».
Να σημειώσουμε ότι μεταξύ άλλων:
-
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Alliance Persistent Surveillance from Space (APSS), το οποίο, όπως τονίζεται και επισήμως, «σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πολυεθνική επένδυση σε διαστημικές δυνατότητες στην Ιστορία του ΝΑΤΟ». «Το APSS πρόκειται να ενισχύσει την ικανότητα της Συμμαχίας να παρακολουθεί τις δραστηριότητες στο έδαφος και στη θάλασσα με άνευ προηγουμένου ακρίβεια και επικαιρότητα». Με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεννόησης το APSS έχει πλέον μεταβεί στη φάση υλοποίησης, κατά την οποία τα επόμενα πέντε χρόνια 17 «Σύμμαχοι» θα συνεισφέρουν πάνω από 1 δισ. Δολάρια.
-
Υπεγράφη επίσης Επιστολή Πρόθεσης για να στήσουν υπηρεσίες Allied software for Cloud and Edge (ACE), διασφαλίζοντας τις επικοινωνίες τους και επιτρέποντας την απρόσκοπτη κοινή χρήση δεδομένων σε όλα τα πεδία επιχειρήσεων.
-
Παραπέρα, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία υπέγραψαν Δήλωση Συνεργασίας για το Διασυνοριακό Εναέριο Χώρο (Cross-Border Airspace). «Αυτή η Διακήρυξη θα διασφαλίσει ότι οι Συμμαχικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν περισσότερο εναέριο χώρο από τις πέντε συμμετέχουσες χώρες για εκπαίδευση και ασκήσεις του ΝΑΤΟ και άλλες αεροπορικές δραστηριότητες εντός της σκανδιναβικής περιοχής», τονίζεται από πλευράς ΝΑΤΟ .
Σε μια ταυτόχρονη εξέλιξη, το ΝΑΤΟ δημοσιοποίησε την αναθεωρημένη Στρατηγική του για την Τεχνητή Νοημοσύνη (επικαιροποιεί το αντίστοιχο κείμενο του 2021), η οποία επισήμως στοχεύει στην «επιτάχυνση της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης εντός του ΝΑΤΟ με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο». Βάζει διάφορες προτεραιότητες, όπως η αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ συστημάτων AI σε ολόκληρη τη λυκοσυμμαχία, αλλά και «η επέκταση του οικοσυστήματος ΑΙ μέσω στενότερης συνεργασίας με τη συμμαχική βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο, τον Επιταχυντή Καινοτομίας Άμυνας του ΝΑΤΟ “Diana”, το Ταμείο Καινοτομίας του NATO και ομοϊδεάτες εταίρους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου