16 Ιουλίου 2024

Γάζα: Οργή από την καταστροφή αντικαρκινικού νοσοκομείου που το χρησιμοποιούσε επί μήνες ως βάση ο ισραηλινός στρατός - «Ισοπεδώθηκε» και η έδρα της UNRWA , υπηρεσίας του ΟΗΕ

AP Photo/Jehad Alshrafi

Οργή προκαλεί η καταστροφή αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Γάζα, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως στρατιωτική βάση επί μήνες από το Ισραήλ -το οποίο τώρα αναφέρει ελλείψεις σε άρματα μάχης και πυρομαχικά-. Η Άγκυρα ζήτησε οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων, ενώ ο πόλεμος διανύει τον δέκατο μήνα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις της αεροπορίας και του πυροβολικού στον παλαιστινιακό θύλακα. Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, φέρονται να σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν χθες πως το πυροβολικό σφυροκόπησε συνοικίες και στην πόλη της Γάζας.

Στο κεντρικό της τμήμα, βομβαρδισμός στον καταυλισμό Αλ Μαγάζι σκότωσε πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Το πυροβολικό έπληξε τον καταυλισμό της Νουσέιρατ, στον ίδιο τομέα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά επιθετικών ελικοπτέρων στα περίχωρα της Χαν Γιούνις και της Ράφας. «Εντατικά» πυρά του πυροβολικού αναφέρθηκαν στη συνοικία Αμούρ, στην ανατολική Χαν Γιούνις.

Τα τελευταία 24ωρα να σημαδεύτηκαν από πολύνεκρα πλήγματα σε άλλο καταυλισμό εκτοπισμένων και σχολείο, που λειτουργούσαν ως καταφύγια. Καταδικάζοντας τις σφαγές αμάχων ηγετικό στέλεχος της Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής πως αναστέλλεται η συμμετοχή του στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας πως η παράταξή του είναι «έτοιμη» να τις επαναλάβει όταν η άλλη πλευρά δείξει «σοβαρότητα».

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο χθες για τουλάχιστον έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες σε βομβαρδισμό εναντίον σχολείου στη συνοικία αρ Ρίμαλ της πόλης της Γάζας. «Όλος ο κόσμος ζει μέσα στον φόβο», είπε η Ουμ Άντελ αλ Νίμρα, εκτοπισμένη Παλαιστίνια. Το σχολείο «ήταν καταφύγιο. Πού υποτίθεται πως έπρεπε να πάει ο κόσμος; Ακόμα και το σχολείο βομβαρδίστηκε».

Προχθές 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νουσέιρατ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σε βομβαρδισμό σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, όπου επίσης βρίσκονταν χιλιάδες εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως στοχοποίησαν «τρομοκράτες».

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο η Χαμάς ανέφερε πως 92 Παλαιστίνιους σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιούνις.

ΠΗΓΗ

***

UNRWA
Η καταστροφή μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο που διευθύνει η UNRWA ( φωτογραφία αρχείου) | AP Photo/Abdel Kareem Hana, file

Η έδρα της UNRWA στη Γάζα «ισοπεδώθηκε»

Η καταγγελία του επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες συνοδευόμενη από φωτογραφίες μαρτυρά την συνεχιζόμενη στόχευση των ισραηλινών δυνάμεων κατά εγκαταστάσεων που βοηθούν τους αμάχους,

Τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA, στην πόλη της Γάζας έχουν «ισοπεδωθεί και μετατραπεί σε πεδίο μάχης», λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπ Λαζαρινί, καθώς η τελευταία χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στην πόλη συνεχίζει να μαίνεται.

«Τα κεντρικά στη Γάζα μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης και τώρα ισοπεδώθηκαν. Άλλο ένα επεισόδιο στην κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς ή πολεμικούς σκοπούς. Συγκλονιστικό», σημείωσε ο Λαζαρινί σε ανάρτησή του στο X, την οποία συνοδεύει με σοκαριστικές φωτογραφίες.

Η Ταμάρα αλ-Ριφάι, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της UNRWA, λέει ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.  «Οι εικόνες που βγαίνουν από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Αυτό που είδα σήμερα είναι αγνώριστο», είπε στο Al Jazeera. 

Η Αλ-Ριφάι σημείωσε ότι 190 εγκαταστάσεις της UNRWA – «οι περισσότερες από τις οποίες χρησίμευαν ως καταφύγια για εκτοπισμένους» – δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια του πολέμου, σκοτώνοντας περισσότερους από 500 ανθρώπους και τραυματίζοντας 1.600.

Απαιτείται εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της UNRWA και τη «δολοφονία του προσωπικού της», πρόσθεσε.

Η UNRWA τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία για να καθαριστούν τα περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι ερειπίων που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό θα απαιτούσε περισσότερα από 100 φορτηγά και θα κόστιζε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια, αλλά είναι μια ουσιαστική προσπάθεια, είπε η UNRWA, επειδή τα συντρίμμια που δημιουργούνται από τον πόλεμο μπορεί να περιέχουν βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και «επιβλαβείς ουσίες».

Συνεχές σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα

Στη νότια Γάζα, στην πόλη Ράφα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι τα πληρώματά της ανέσυραν τα πτώματα δύο αμάχων που σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς που στόχευσαν τη συριακή γειτονιά.

Στα βόρεια, στην πόλη της Γάζας, ιατρική πηγή από το νοσοκομείο αλ- Άχλι είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες έφτασαν εκεί όταν μια τεθωρακισμένη ισραηλινή αυτοκινητοπομπή στόχευσε μια ομάδα ανθρώπων στη γειτονιά Σουτζάγια.

Από ένα πλήγμα στον καταυλισμό Αλ Μαουάσι, στον κεντρικό τομέα του θύλακα, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Το ισραηλινό πυροβολικό έβαλε επίσης στο στόχαστρο την περιοχή γύρω από τον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στον ίδιο τομέα. 

Τοπικοί αξιωματούχοι στη Γάζα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν σε νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ που μετατράπηκε σε καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Είναι η πέμπτη βομβιστική επίθεση σε σχολείο γεμάτο εκτοπισμένους μέσα σε οκτώ ημέρες».

Με πληροφορίες από Al Jazeera

ΠΗΓΗ 

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

EPA

Σφαγή χωρίς τέλος στη Γάζα


Ο «χασάπης» Νετανιάχου βομβάρδισε προσφυγικούς καταυλισμούς και σχολεία για να εξοντώσει δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν και βασιλεύουν. ● Σκοτώθηκαν 90 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 300. ● Βρόμικο παιχνίδι του Ισραήλ, που ουσιαστικά δεν επιθυμεί εκεχειρία, αλλά αφανισμό των Παλαιστινίων.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου