16 Ιουλίου 2024

Μάχη αντοχής στη ΛΑΡΚΟ - Απάντηση των εργαζομένων σε προκλητική δήλωση του υπουργού Μεταφορών & Υποδομών, Χρ. Σταϊκούρα

larko ergazomenoi apolyseis



Μεταξύ θυμού και απόγνωσης οι εργαζόμενοι μετά τη δικαστική απόφαση που απορρίπτει το αίτημά τους να μείνουν στις θέσεις τους μέχρι να μεταβιβαστεί η μεταλλουργία στον νέο ιδιοκτήτη ● Αφαντες μέχρι στιγμής οι θέσεις εργασίας σε δημόσιους φορείς ● Ακόμη μια επίδειξη κυνισμού από κορυφαίο υπουργό.

Ενας στους δύο πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θα πάει φέτος διακοπές. Αν το ερώτημα τεθεί στους 750 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους αυτό το πιο καυτό καλοκαίρι της ζωής τους, θα είναι θαύμα αν βρεθεί έστω και ένας να απαντήσει θετικά. Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας που απορρίπτει το αίτημά τους να μείνουν στις δουλειές τους μέχρι να περάσει η εταιρεία στον νέο ιδιοκτήτη έχει προκαλέσει ένα μείγμα θυμού και απόγνωσης.

Ο θυμός αφορά φυσικά το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό ένα σχεδόν αυτονόητο αίτημα, που θα περιφρουρούσε τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ από τον κίνδυνο ενός σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος και θα έδινε στους εργαζόμενους χρόνο να προετοιμαστούν για την απροσδιόριστη επόμενη μέρα. Η απόγνωση αφορά τη σαφή προειδοποίηση από τον Ειδικό Διαχειριστή, και εμμέσως από την κυβέρνηση, ότι από αύριο μπαίνει σε εφαρμογή η δικαστική απόφαση, επομένως κοινοποιούνται οι απολύσεις και οι εντολές απομάκρυνσης των εργαζομένων από τους χώρους εργασίας, για να εγκατασταθούν ως «φροντιστές και επιτηρητές» αγνώστου ταυτότητος εργολαβικές εταιρείες.

Θεωρητικά, οι περίπου 600 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που μένουν στους οικισμούς ιδιοκτησίας της εταιρείας στα «λαρκοχώρια» ή σε σπίτια που έπειτα από δεκαετίες δουλειάς έφτιαξαν εκεί με ενυπόθηκα δάνεια μένουν στο «ενδιαίτημά» τους. Αλλά για να ζήσουν πώς και με τι χρήματα; Εχουν οικογένειες, παιδιά, όλη η ζωή τους είναι οργανωμένη γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, αλλά τώρα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές επιβίωσης. Να βρουν δουλειά σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων, να ψάξουν σπίτια, να βρουν πόρους να εξυπηρετούν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους. Οσοι μένουν στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ θα βρεθούν σε λίγες μέρες αντιμέτωποι με προβλήματα στην ύδρευση ή την ηλεκτροδότηση, καθώς η λειτουργία των υποδομών των οικισμών θα εξαρτάται από την επιτήρηση και συντήρησή τους από ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν την εμπειρία του εξειδικευμένου δυναμικού που μέχρι τώρα εξασφάλιζε ότι οι εγκαταλειμμένες εδώ και χρόνια εγκαταστάσεις θα δουλεύουν με ασφάλεια.

Εμπαιγμός

Ακόμη και για όσους είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν τη «διέξοδο» που τους προσφέρει η κυβέρνηση με απασχόληση σε δημόσιους φορείς (δήμους, κέντρα υγείας, παραρτήματα ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ) της ευρύτερης περιοχής, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Στην πλατφόρμα που βιάστηκε να ανοίξει η κυβέρνηση δεν έχει δηλωθεί ούτε μία θέση εργασίας από τους φορείς. Η κυβερνητική διαχείριση της υπόθεσης ΛΑΡΚΟ έχει όλα τα στοιχεία εμπαιγμού και κυνισμού. Στην οποία, δυστυχώς, συνηγορεί και η Δικαιοσύνη με την τελευταία απόφασή της.

Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι ενδεχόμενη αποδοχή του αιτήματος των εργαζομένων θα εμπόδιζε την ομαλή μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον επιλεγέντα προτιμητέο επενδυτή, αν και είναι γνωστό πως η μεταβίβαση είναι μπλοκαρισμένη από την προσφυγή της ιρλανδικής CMI στο ΣτΕ, που δεν έχει εκδώσει την απόφασή του εδώ και πέντε μήνες. Εξίσου ψευδές είναι και το επιχείρημα ότι εμποδίζεται η εφαρμογή των προγραμμάτων απορρόφησης των υπό απόλυση εργαζομένων σε δημόσιους φορείς, αν και κανένας τους δεν έχει δηλώσει διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι δίνουν μια μάχη αντοχής. Την Τετάρτη 17 Ιουλίου οργανώνεται γενική απεργία στη Λοκρίδα, με συμμετοχή τουλάχιστον 16 σωματείων, εμπορικών και αγροτικών συλλόγων της περιοχής, ενώ στις 10.30 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Σήμερα, αντιπροσωπεία τους θα βρεθεί στην Αθήνα για συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και τον Ειδικό Διαχειριστή.

«Ποιος κάθεται και πληρώνεται κύριε Σταϊκούρα;»

Και η άφαντη και… αφάσια κυβέρνηση τι λέει για όλα αυτά; Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, όταν τον προσέγγισαν γυναίκες εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Εξαρχο Λοκρίδας (σ.σ. η εκλογική περιφέρεια πάνω απ’ όλα) και τον ρώτησαν «Τι θα γίνει, υπουργέ, με τη ΛΑΡΚΟ;», εκείνος απάντησε με κυνισμό: «Κάθεστε και πληρώνεστε, από Δευτέρα είστε απολυμένοι, δεν υπάρχει επενδυτής, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχουν προγράμματα».

Υστερα, μπήκε στο υπουργικό αυτοκίνητο και έφυγε. Αλήθεια, εκπροσωπεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, που τον περασμένο Μάιο διαβεβαίωνε για τα αντίθετα τους εργαζόμενους, με αυτή την απάντηση ο κ. Σταϊκούρας; Κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που επίσης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Ο μοναδικός που κάθεται και πληρώνεται, γυρνά με τα αυτοκίνητα της ΛΑΡΚΟ και καμαρώνει, είναι ο διοικητικός διευθυντής, που έγινε διευθυντής με παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα, επειδή είναι φίλος και παράγοντας του κ. Σταϊκούρα και της Ν.Δ. Μάλιστα κατ’ εξακολούθηση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαταγής, με παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα, έκοψε τιμολόγια παροχής υπηρεσιών σε εργολάβο συγγενή πρώτου βαθμού χωρίς απόδοση έργου».

***

Προκλητική απάντηση Σταϊκούρα για τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ: «Κάθεστε και πληρώνεστε, από Δευτέρα είστε απολυμένοι» -  Η απάντηση των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλουν ότι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, ερωτήθηκε από τις οικογένειες των εργαζομένων «τι θα γίνει υπουργέ με την ΛΑΡΚΟ;» και εκείνος έδωσε την προκλητική απάντηση «κάθεστε και πληρώνεστε, από Δευτέρα είστε απολυμένοι». 
 
φώτο George Vitsaras / SOOC

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ:

«Ξαναχτύπησε ο υπουργός του “δεν υπάρχει επενδυτής για την ΛΑΡΚΟ, φιλάκια”.

Το Σάββατο 13/7/2024 το βράδυ σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Έξαρχο Λοκρίδας, γυναίκες εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αντικρίζοντας τον “πατριώτη” κ. Σταϊκούρα, ρώτησαν το αυτονόητο: ‘τι θα γίνει υπουργέ με την ΛΑΡΚΟ;’

Εκείνος ‘με πολιτικό σθένος και σοβαρότητα’ τους απάντησε: ‘Κάθεστε και πληρώνεστε, από Δευτέρα είστε απολυμένοι, δεν υπάρχει επενδυτής, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχουν προγράμματα’. Ύστερα, μπήκε στο υπουργικό αυτοκίνητο που πληρώνει ο ελληνικός λαός και έφυγε.

Τσάμπα ‘Μάγκας’ ο κ. Σταϊκούρας, γιατί:

Οι εργαζόμενοι καθημερινά πηγαίνουμε στα πόστα μας και στις βάρδιες, φυλάμε και συντηρούμε, εκτελούνται προληπτικές εργασίες στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ για να μην προκληθεί βιομηχανικό ατύχημα, είναι δεκάδες οι καθημερινές επεμβάσεις που έχουν αποτρέψει ένα τέτοιο συμβάν. Ο μοναδικός που κάθεται και πληρώνεται, γυρνά με τα αυτοκίνητα της ΛΑΡΚΟ και καμαρώνει, είναι ο Διοικητικός Διευθυντής, που έγινε Διευθυντής με παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα, επειδή είναι φίλος και παράγοντας του κ. Σταϊκούρα και της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα κατά εξακολούθηση, ακόμη και κατά την διάρκεια της προσωρινής διαταγής, με παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα έκοψε τιμολόγια παροχής υπηρεσιών σε εργολάβο συγγενή πρώτου βαθμού χωρίς απόδοση έργου.

Το δικό του σχέδιο, της δικής του Κυβέρνησης, του δικού του κόμματος απέτυχε και κλείνει η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλα λέει ο Πρωθυπουργός, άλλα οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις, άλλα αυτός, άλλα οι άλλοι υπουργοί, άλλα τα υπηρεσιακά κλιμάκια των υπουργείων, άλλα ο προτιμητέος νέος ιδιοκτήτης, άλλα ο διαχειριστής.

Άλλα ντάλλων στην κυριολεξία. Υπάρχει κάποιος σοβαρός σε αυτή την κυβέρνηση ή τελικά είναι ακυβέρνητο καράβι αυτός ο τόπος;

Έχει δίκιο ο υπουργός Σταϊκούρας;

Αν ναι ποια η σκοπιμότητα της σύστασης της Hellenic Nickel εφόσον δεν ενδιαφέρεται;

Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός μας έλεγε ψέματα ότι ‘θα βρει βιώσιμη λύση για τη ΛΑΡΚΟ και το αναλαμβάνει ο ίδιος’;

Δηλαδή την ΚΥΑ την εξέδωσαν και την τροπολογία την ψήφισαν, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να μας απολύσουν; Ψέμα και αυτό;

Εάν δεν έχουν κάτι να προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο, καλύτερα να μην έρχονται. Ούτε για παραστάσεις Καραγκιόζη δεν κάνουν.

Είναι επικίνδυνοι και αδίστακτοι, αλλά δεν τους φοβόμαστε. Έχουμε την πείρα και την αυτοπεποίθηση να αντέξουμε, ενωμένοι, μέχρι την ημέρα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αργά ή γρήγορα, το ένα ή το άλλο επιχειρηματικό σχήμα θα αναλάβει την διαχείριση του πλούτου της ΛΑΡΚΟ.

Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.

Η συμμετοχή στην γενική απεργία στις 17/07/24 και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στις 10.00πμ, θα δώσει ακόμη μια απάντηση στα καραγκιοζιλίκια της κυβέρνησης!

Να μη λείψει κανείς!
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου