07 Ιουλίου 2024

Κυκλάδες και σχέδιο Νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό: Χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς, δηλαδή,... "μπάτε σκύλοι, αλέστε"! (ΧΑΡΤΗΣ)

Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό: χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς

Δε συνυπολογίζει τα Airbnb, επιτρέπει μεγάλες τουριστικές μονάδες σε ακατοίκητα νησιά και θέτει ελάχιστους περιορισμούς για τις τουριστικά κορεσμένες περιοχές, όπως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024, οι τουριστικά κορεσμένες περιοχές σε όλη την επικράτεια είναι μόνο 18. Στις Κυκλάδες, ως τουριστικά κορεσμένες («περιοχές ελέγχου») χαρακτηρίστηκαν μόνο η Μύκονος, η Σαντορίνη, η δημοτική ενότητα Ερμούπολης στη Σύρο και η δημοτική ενότητα που περιλαμβάνει τη χώρα της Τήνου.

Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζονται με κόκκινο ως «περιοχές ελέγχου».

Οι «ανεπτυγμένες περιοχές» (σκούρο μπλε) περιλαμβάνουν την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Σίφνο, τη νότια Σύρο, τη δυτική Νάξο, την Ίο, τη Φολέγανδρο και τη δημοτική ενότητα Κουφονησίων.

«Αναπτυσσόμενες» (γαλάζιο) θεωρούνται οι δημοτικές ενότητες Άνδρου και Υδρούσας στην Άνδρο, η Κέα, η Κύθνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Σίκινος, η βόρεια Σύρος, η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Αμοργός.

Ως «περιοχές με δυνατότητα ανάπτυξης» (πράσινο) έχουν χαρακτηριστεί η δημοτική ενότητα Κορθίου στην Άνδρο, το μεγαλύτερο μέρος της Τήνου, η Κίμωλος και η Ανάφη.

Ως «μη αναπτυγμένη περιοχή» (άσπρο) χαρακτηρίζεται η δημοτική ενότητα Δρυμαλίας στη Νάξο.

Για την κατηγοριοποίηση των περιοχών στις κατηγορίες λήφθηκε υπόψη μόνο η αναλογία τουριστικών κλινών προς τον μόνιμο πληθυσμό της δημοτικής ενότητας. Δεν υπολογίστηκαν δηλαδή οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως τα Airbnb.

Χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς για Μύκονο και Σαντορίνη

Ουσιαστικά, το νέο ΕΧΠ για τον τουρισμό δεν προβλέπει περιορισμούς στην ανάπτυξη περαιτέρω τουριστικών μονάδων στις τουριστικά κορεσμένες περιοχές της χώρας. Ο μόνος περιορισμός που μπαίνει είναι για το είδος των νέων τουριστικών κλινών, οι οποίες στις κορεσμένες περιοχές μπορούν να είναι μόνο 4 ή 5 αστέρων, ενώ οι μονάδες πρέπει να έχουν αρτιότητα 16 στρεμμάτων.

Στις «ανεπτυγμένες» περιοχές επιτρέπεται η δημιουργία νέων τουριστικών κλινών 4 ή 5 αστέρων με αρτιότητα 12 στρεμμάτων.

Κατάταξη Δημοτικών Ενοτήτων σε κατηγορίες περιοχών άσκησης τουριστικής πολιτικής – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: Βιώσιμες Κυκλάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου