01 Ιουλίου 2024

Φολέγανδρος: Πρόσκρουση του Ε/Γ - Ο/Γ "ΣΑΟΝΗΣΟΣ" στο λιμάνι - Παρέμβαση Ναυτεργατικών σωματείων

ΣΑΟΝΗΣΟΣ.webp 

Τρία μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες τραυματισμένοι - Να ελεγχθεί η αξιοπλοΐα του πλοίου και γιατί του επιτράπηκε το ταξίδι

Το πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι της Φολεγάνδρου ενώ στην περιοχή επικρατούσαν σφοδροί άνεμοι (8 μποφόρ) και έντονη θαλασσοταραχή.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Σύρο - Νάξο - Πάρο - Σίκινο - Φολέγανδρο - Θηρασιά - Θήρα - Ανάφη.

Το ίδιο πλοίο είχε αποτύχει προχθές να προσεγγίσει το ίδιο λιμάνι, με αποτέλεσμα την ματαίωση του δρομολογίου.

Το πλοίο ως γνωστόν εκτελεί άγονη γραμμή επιδοτούμενη από  το κράτος….

Είναι αξιοπερίεργο πώς οι αρμόδιες λιμενικές επέτρεψαν την εκτέλεση του δρομολογίου του πλοίου….

Μέλη του πληρώματος ανέφεραν στην ΠΕΝΕΝ ότι ήταν το μοναδικό πλοίο που του επιτράπηκε η εκτέλεση του δρομολογίου!!!

Ζητούμε από την τοπική Λιμενική αρχή να ελέγξει την νομιμότητα της οργανικής σύνθεσης καθώς επίσης να γίνει άμεσα ταυτοπροσωπία στο πλήρωμα.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, χωρίς έως τώρα να έχει γίνει γνωστό ποια είναι η κατάστασή τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ: Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι 3 τραυματισμένοι Ναυτεργάτες είναι:

Ένας Ναύτης, ένας Γ’ Μηχανικός και ο Δόκιμος της Μηχανής.

Και οι τρεις έχουν σοβαρά κατάγματα στην σπονδυλική στήλη και στο κεφάλι.

Επίσης μικροτραυματισμοί υπήρξαν και σε άλλα μέλη του πληρώματος, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

***

Ατύχημα στη Φολέγανδρο: Παρέμβαση των σωματείων ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Ανακοίνωση για το ατύχημα στη Φολέγανδρο εξέδωσαν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στην οποία αναφέρουν ότι στις 29 Ιουνίου έλαβαν καταγγελία από μέλος του πληρώματος του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» για «ελλιπή σύνθεση, απλήρωτες ώρες εργασίας και εξπρές δρομολόγια του πλοίου, που επιβεβαιώνουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών στο συγκεκριμένο πλοίο.

Επίσης σημειώνουν ότι σοβαρά είναι τα ερωτηματικά κι οι ευθύνες που βαρύνουν την κυβέρνηση, το υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες λιμενικές αρχές που επιτρέπουν να εκτελούνται δρομολόγια με ακραίες καιρικές συνθήκες.

«Η νομοθεσία, προκλητικά καθορίζει ότι σε ακραίες καιρικές συνθήκες την ευθύνη έχει ο πλοίαρχος για την εκτέλεση των δρομολογίων,  χωρίς παράλληλα ουσιαστικά μέτρα  ασφαλών λιμενικών εγκαταστάσεων, για τον ασφαλή κατάπλου και απόπλου των πλοίων» τονίζουν και προσθέτουν ότι «το σημερινό άκρως επικίνδυνο συμβάν που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 5 ανθρώπων, είναι ένα ακόμα από τα πολλά, που έρχονται αντιμέτωποι ναυτεργάτες και επιβάτες, κάτοικοι των νησιών, με την πλειοψηφία των πλοίων, στο ακτοπλοϊκό δίκτυο, να είναι υπερήλικα και υποσυντήρητα».

Τέλος καλούν τους ναυτεργάτες και τους κάτοικους των νησιών, να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο ακτοπλοϊκό δίκτυο, με φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με οργανικές συνθέσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πλοίων και με ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα και ζητούν από το υπουργείο Ναυτιλίας την έγγραφη ενημέρωσή τους για τις συνθήκες του ατυχήματος, την σύνθεση του πληρώματος, την κατάσταση των ναυτεργατών των επιβατών και του πλοίου. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου